SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Peki Geride Kalan İki Yılda Bizler Ne Yaptık?

Peki Geride Kalan İki Yılda Bizler Ne Yaptık?
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

6 Şubat gününün simge olduğu 2023 yılı şüphesiz bizler için acı ve üzüntünün yaşandığı bir yıl olarak hepimizin hafızalarında yer alacaktır. Acıların en kısa zamanda unutulması, sevinç ve huzurun acıların yerini alması arzumuzdur.

6 Şubat 2023 tarihinden itibaren yaşanan her günü 6 Şubat Pazartesi gününün üzerine sayarak yaşadık. Geçen her güne yeni bir anlam yükledik! “Bugün sevdiklerimizi kaybedeli 700 gün oldu” diyerek acılarımızı yüze katlayarak tazeledik.

O günden bugüne geriye baktığımızda enkaz altında kalmış bir şehirde sokaklarını adım adım bildiğimiz mahallemizin yok oluşunu seyretmekten başka elimizden hiçbir şey gelmiyor. Bizler kaybettiğimiz canlar için yanarken onlardan geriye kalan bu sokakların rant savaşını fiili olarak kim kazandı kim kaybetti? Kendimize bu soruyu sormadığımız her dakika kaybeden ve enkaz altında kalan yine bizler olacağız. Bugün bu fırsatçılığa göz yummanın yarın hiçbir işe yaramayacağını bilmezsek rıza gösterdiğimiz zalimlikler bizim için zulme dönüştüğünde vakit çok geç olacaktır.

Peki geride kalan bu iki yılda bizler ne yaptık?

Asrın Felaketine, Asrın Vekaleti! iİle çözüm aradık.

Yaşadıklarımızdan ders almadık, ha bire kazık çaktık!

Şehrin asimile edilmesine, kent hafızasının yok edilmesine ve Malatya'nın demografik yapısının değiştirilmesine göz yumduk!

Bir şehrin yok oluşunun resmini Saray Mahallesinde tüm yaşanmışlıkların betona nasıl teslim olduğunun bir eser olarak sunumunu gördük. İstanbul Pasajı, Ömer Efendi Sokak, Finiköprü Sokak, Kavukçuoğlu Sokak, Devecel Sokak ve diğerlerini topluca çaktığımız fore kazıklarla toprağın altına gömdük. 

Deprem sonrası yeniden inşa edilen Malatya Çarşı projesi beton yığınını şehir mimarlığın yüz karası olduğunu gördük! Ve hatta bunun Malatyalıların gözünün içine baka baka 'Asrın İnşasına Yakışır Bir Mühendislik Eseri' diye en üst makamdan pazarlandığını da gördük!

Rüşvetin belgesini görmedik. Fakat depremin, yıkımın ranta ve paraya dönüştüğünün belgesini çarşıda yükselen beton yığınında gördük!

Tarihin hiçbir döneminde düşman işgaline uğramamış Malatya’nın 6 Şubat depremleri sonrasında, acımasız ve fırsatçı rantçıların adeta istilasına uğramasını seyrettik.

Şehri imar ederken gençliği ihyâ etmek yerine uyuşturucu ve fuhuşun esiri ettik.

Siyasilerdeki vurdumduymazlığı, duyarsızlığı, adamsendeciliğin ve yandaşlığın en üst seviyede olduğunu bir kez daha gördük.

Milletvekillerinin günah çıkartırcasına itiraf ettiklerini, kendilerinden ve yaptıkları eserlerinden şikâyetçi olduklarını gördük.

Deprem öncesi mangalda kül bırakmayan sivil toplum kuruluşlarının yaşanan depremle enkazın altında kaldıklarını gördük.

Ankara’nın Malatya’ya bakış acısının çok üst perdeden olduğunu öğrendik.

Ve bir kez daha “Yöneticilerin Yetersizliğinin Kader Değil Tercih” olduğunu anladık. Tercihlerimizle seçtiğimiz yöneticilerin basiretsizliğinin Malatya'nın nasıl kaderi olduğunu gördük!

Yönetenlerin yetersiz, siyasilerin etkisiz olduğu bir dönemde enkazın altından çıkmak nasıl olacak bilemiyoruz. 

Günü yaşıyoruz. Dün ne çabukça geçip gidiyor hayatımızdan. Oysa bizim ne hayallerimiz vardı dünde! Yarınlar için ne çok beklentilerimiz vardı hayattan. Akıp giden mi yoksa uçup giden mi yıllar!

Bizler görür müyüz bilemiyorum ama umarım hikayenin sonu mutlu biter!

Fakat bu hayat çok yordu bizi…

Ünlü şair Can Yücel’in şiirinde yazdığı gibi bağıra bağıra susuyoruz! Kutlanacak nemiz kaldı!

Bazen;
Hayat yorar insanı.
Şarkılar yorar,
Beklemek yorar,
Özlemek yorar,
Affetmek yorar
Hoş görmek yorar
Boş vermek bile yorar
Ve insan susar
Her şeye herkese rağmen.
Elinden gelen tek şeyi yapar;
Bağıra bağıra susar.
Can Yücel

---

Bİ'KENT Dergisi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • 22 yıl (16 saat önce)
    Ey akp ve akp ye oy verenler açıklasanıza 20 senedir toplanan deprem vergileri neden duble yol olmuş? Çürük çarık binalara seçim ve para toplamak uğruna nedeni imar barışı altında onay verildi. Açıklayın biz de bilelim. Vicdanınız rahat mı. Biz bittik bu ülkede suriyeli , Afgan değilsen bitiksin kardeşim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • HARUN (1 gün önce)
    Daha ne yapalım ikizcede köylünün malına kamulaştırmasız ek koyduk. En büyük zaferimizdir
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Hekimhanli kenan (1 gün önce)
    Malatyayi deprmden sonra geniş alana kurulmak varken şehri yine dapdar sıkışık şekilde yerinde dönüşüm diyerekten şehir planlamasındn uzak tekrardan iç içe beton şeklinde yeşilden ve meydanlardan uzak şeklinde yüzyılın ihanet ederek kurdular gerçekten yazık ki ne yazık tarihi fırsatı baltalamak ancak bu vizyon ve proje yoksunlarina yakışırdı Avrupa şehirlerini gezmense de Yok şehir planlaması için gidin Diyarbakır'ı Adana Antep Kayseri Konya Eskişehir'e az.gezin de şehir planlamasi nasıl olur onu görun
    %100
    %0
    Yanıtla
  • kadir (1 gün önce)
    kalemine yüreğine sağlık Mustafa Bahadır ALTAŞ bey.. deprem allahtan geldi boynumuz kıldan ince çlenlere allah rahmet etsin mekanları cennet olsun yaralılara allahtan şifalar versin inşallah ülkemizde malatyamızda ve dünyanın hiç bir yerindedeprem ve felaketler yaşanmaz.. herşeyi güzel özetlemişsin seçilmişlerimiz malatyanın güzel ve modern inşaasında malesef çok duyarsızlar hatta buna şöyle diyelim genel merkezlerine yaramışlık ve yağcılık için ankaranın sunduğu çarşı projesine eyvallah diyorlar yazık çok yazık çarşı projesi malatyamızı iyi bilen mimar ve inşaat mühendislerine bırakılmalıydı.. yeşil alan yok.. araçların girmediği yayalar için büyük alan yok.. şarıl şarıl suların aktığı süs havuzlar yok.. tiyatro.. sinama.. ve müzik için açık hava salonu yok ama bu gayet normal malatyalılara layık görmüyorlar malesef.. eskiler bilir valilik arkasında ve soykan parkını öyle çay bahçeleri yok.. boşaltılan bölge trafiğin karşısındaki askeri alana 7.500 adet konut yapılacakmış ve güzelim ağaçlar tabiki yok oacak devletin arazisimi yok oraya yapıyorsunuz orası orman gibi olduğu için harika ankara kuğu parkı gibi öyle bir proje olmazmıydı ve çocuk parkınında olmasıyla ailelermizin çok güzel çaylarını yudumladıkları mekan olurdu ve ilerde inönü üniversitesi var hemen karşıısnda kız öğrenci yurdu var gençlerimiz içinde bir aktivite olurdu çünkü karşısında pınarbaşı var ama mangal kokusunda geçilmiyor.. kernektten beydağı eteklerine ordan üniversiteye kadar telefirik düşünülmezmiydi acaba ama nerde öyle bir düşünce malesef şu anki çarşı projesi ceza evine benziyor emeği geçen herkesin ellerine sağlık
    %100
    %0
    Yanıtla
  • zeki (1 gün önce)
    Ülkeyi tepeden tırnağa ikiyüzlülük, menfaatçilik, vurgunculuk sarmış sarmalamış. Herşeyin para ve çıkar olduğu bir ülke dönüşümü sağladılar. Tüm kutsal bildiklerimizi istismar ettiler, üstünde tepiniyorlar. Bizi bu hale getirenlere, önlem almayanlara buradaki adalet sistemi bir ceza vermiyor, halkın tepkisizliği de zaten ödül oluyor. Elde var bir tek öteki taraf, bekleyeceğiz artık.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı Hüseyin (1 gün önce)
    Deprem nedeniyle il dışına taşındık, ara sıra Malatya ya geliyorum, hala içler acısı.....2 yıl geçmiş ortada birşey yok, var olacak olanda rant uğruna birilerine peşkeş çekilmiş, tüm malatyalıların oyu alınmadan yapılmış. Yazıklar olsun.....Bu kafayla yine bu şekilde oy vermeye devam edersek, daha çok üzüleceğiz....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • halil (1 gün önce)
    Maalesef şehir soğuk -çarpık bir beton yığınına dönüştü. orduzu tepeleri betona boğuldu.sivas yolundaki sağlam zemine tek katlı sanayi yapıldı.( buralara pekala tokiler yapılabilirdi) meydan kalmadı şehirde. bitince pişmanlıklar fayda vermeyecek. yanlış uygulamalar devam ediyor. Malatya iş bilmezlerin yüzünden yine kaybetti .
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cafer CANBAY (1 gün önce)
    22 yıldır ülkeyi yöneten anlayış bu ülkede yaşanan afetlere karşı mazereti olabilir mi? Depremin büyüklüğüne sığınıp, kader diyebilir mi? Tedbiri alır, Allah'a (c.c) sığınır ve kader, dersen eyvallah. Afetler peş peşe geliyor ama ortada tedbir yok. İktidar afetlere müdahale için 34 bin profesyonel kadro yetiştirmekle övünüyor. Deprem kuşağında, her türlü afetin yaşandığı ve yaşanabileceği 85 +10 (yabancı) milyonluk ülkemizde, 22 yılda afetlere müdahale için sadece 34 bin profesyonel kadro yetiştirmek başarı değil başarısızlıktır. Hiçbir şey anlamadaysanız bile afette vatandaşa çadır satılamayacağını anlamış olmanız lazımdır!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bayram (1 gün önce)
    Çok güzel bir soru "Peki Geride Kalan İki Yılda Bizler Ne Yaptık? " bizler Malatya için sembolleşen Hakimler Lojmanı ve Hayat sitesi için ne yaptık? emin olun olun, ölenlerin yerine biz ölseydik onlar hesap sorardı biz soramadık. Bir tane sadece bir tane bürokrat yada müteahhit hangisi işini bıraktı Biz (ben) sağlar beceremedik bunu kabullenelim...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Suat Canbay (1 gün önce)
    Yüregimiz el vermiyor gelip memleketimizin son halini görmeye.Elinize sağlık Bahadır kardeşim.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 gün önce)
    STK ları kim dinliyor ki. Yereli kim takıyor ki, bunları bırak belediyeleri kim takıyor. Her şeyi Ankara bilir anlayışının sonu. Ağır bir beton yığını haline gelen çarşı merkezi, tokinin basma kalıp binaları, soğuk yapı kütleleri... çukurun içinde ki köy evleri... Köy evininin bir tanesi 5.5 milyona ihale et, alan müteahit karını alıyor, bir sonrakine devir ediyor.... Yerinde dönüşüme daire başına 1.5 milyon ver. İşi anlamak için bu durumu irdelemek lazım. Çünkü mesele burada...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Akif (1 gün önce)
    Keşke, " adalet te bir gun , adaletsizlkten de yorulsa...o bagirmalar olmasa "
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Suat Doğan (1 gün önce)
    Duygularımıza tercüman oldun Mustafa bey canına kalemine sağlık AEO
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Serdar (1 gün önce)
    Deprmden sonra Malatyalı olduğuma utandm yıllarca gurbete olan ben bu şehire ve insanına arttik aidiyet duymuyorum eskiden malatym da Malatyam da derdim artık bu şehrin kültürü de insanı da bana anlam ifade etmiyor çünkü çoğu menfeatci çıkarci Türkiye de paraya bu kadar değer veren paragöz başka şehir yoktur Allah ıslah etsin insanina da az vicdan merhamet insaf versn bir Türlü iflah olmadı insanı
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Üstat bahsettiğiniz yozlaşma ülkemize sirayet etmiş bir konudur. Memleketimiz de ise bizi bu hale getirenler bizden olmayanlardır. Seçemediğimiz, dayatılmış seçilmişler! Hepimizin memlekete daha fazla sahip çıkma vaktidir.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Yozlaşma (16 saat önce)Serdar isimli kullanıcı yorumuna
    2002 den önce ülke ve malatya böyle miydi? Sorumlusu tek kişi o da belli
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya li (1 gün önce)
    Geride kalan 2 yılda bizler hiç ders çıkartmadık herkes fırsatçı oldu esnafı ev sahipleri alta kalanın canı çıksın misali başımıza bir Afet geldi bunu hep beraber birlik olup atlatalım diyeceğinize debrem den sonra daha kötü olduk acımasız olduk örnek 1 kg domates burda 25 tl iken 100 km ilerde elazigda 15 tl idi nakliye ye vurusan onlar bizde pahalı olması gerek 5000 tl ye ev taşıma yapılıyordu debremde önce 10 gün sonra 15 bin tl istediler dışarda gelen nakliyeciler e taşıtim kendi belediyemiz bile bizi debrem zede görmedi diğer firmalar debrem zede de abonelik ücreti almazken tedaş ,olsun malatya gaz olsun ama bizim oyumuzla gelen şu aboneliği için bizde para aldı halende yapriracagimiz yerinde dönüşüm de bile 6,7 ayda imar izni için uğraştırıyor biz bu gidişle duzelemeyiz vijdan merhamet olmadıkça
    %97
    %3
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları