SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Mustafa Bahadır Altaş

Deprem ve Malatya'nın Demografik Yapısı

Deprem ve Malatya'nın Demografik Yapısı
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Geçmişten günümüze yaşanan depremlerden sonra şehirlerin yer değiştirmesinin yanı sıra o şehirde yaşayan insanlar da yer değiştirmek mecburiyetinde kalabilmektedir. Deprem kuşağında bulunan Türkiye’de şehirler her zaman depremlerin etkisiyle demografik yapı değişikliğine maruz kalmıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli depremlerden sonra bölgenin de demografik yapısının değişmesi endişesi oluşmuştur.

Depremden Etkilenen Bölgenin Nüfus ve Demografik Yapı
Depremden en çok etkilenen illerin 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre Kahramanmaraş nüfusu 1,2 milyon, Hatay’ın (Antakya ve İskenderun’u kapsayan) nüfusu 1,7 milyon, Malatya nüfusu 813 bin ve Adıyaman nüfusu 635 bin, Gaziantep ilçelerinden Nurdağı ve İslahiye’nin de toplamda 150 bin nüfusunun olduğu dikkate alındığında kayıtlarda deprem bölgesinde yaşayan en az 4,5 milyon insanın depremlerden olumsuz olarak etkilendiği görülmektedir. 

Yaşanan depremle birlikte bölgede yaşayan insanların depremden ekonomik olarak etkilenmelerinin en önemli belirtisi hane halkı iş gücü çerçevesi ve gelir dağılımı olup bu durum depremden etkilenen illerin yeni sosyo-ekonomik yapısını ortaya koymaktadır. Bu olumsuzluk, bölgenin demografik yapısının değişmesine de neden olmaktadır.

Yapılan tespit, gözlem ve değerlendirmelerde depremde en çok yıkımın yaşandığı il olarak Hatay’dan sonra yaklaşık 25 bin iş yeri ve 40 bin bina (450 bin bağımsız birim) ile Malatya’dır. Bu durum, özellikle şehirdeki ticari hayatı durma noktasına getirirken insanları barınma sorunu yaşaması nedeniyle şehri terk etmek zorunda da bırakmıştır. 

Deprem sonrası Malatya’nın yeniden inşası konusunda atılan ve atılacak adımların ihtiyacı ve talepleri karşılamada yetersiz kalması ve yerelden yönetimin etkisizleştirilerek merkezden yapılan yönlendirmeler ile Malatya’nın yapısına ve kültürüne uygun olmayan kent kimliğini ve şehrin hafızasını yok eden bu gelişimin sonuçlarının ilerde şehrin demografik yapısını olumsuz etkileyeceğinden endişe edilmektedir.

Geçtiğimiz Haziran ayında malatyahaber.com sitesinde yayımlanan “Asrın Felaketine, Asrın Vekaleti!” başlıklı yazımdaki rezerv alanlarla ilgili konu hakkında telefon ile beni arayan Eski Gümrük ve Ticaret Bakanı, Malatya AKP Milletvekili Bülent Tüfenkçi ile aramızda geçen konuşmada Tüfenkçi tarafından bana, “Bahadır başkan, siz farkında mısınız; Malatya’nın demografik yapısını değiştiriyorlar.” sözü üzerine ben de kendisine, “Sayın Bakanım, ben farkındayım ve bunun için Malatya’yı terk etmedim; önemli olan sizin bunun farkında olmanız.” konuşmasından sonra bu konunun benim tahminimden de daha vahim ve farklı bir boyutları olduğunu düşünmeye başladım.

Ankara merkezli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ tarafından hiçbir ciddi araştırma, tespit yapılmadan gelişigüzel yeni yerleşim alanı olarak belirlenen İkizce Mahallesi, Gelincik Tepesi, Çamurlu Mahallesi, Fırıncı Mahallesi ile Orduzu Pınarbaşı'nda  (Bölge Trafik arkası) yapılan deprem konutlarının bulunduğu bu bölgelerde gerçekleşen bu değişim; şehrin hem mekânsal hem de demografik yapısında farklılaşmaları ortaya koymaktadır. Yapılan bu deprem konutlarında Malatya merkezde yaşayanlardan çok şehir dışından gelenlerin kiracı olarak yerleştiği gözlenmektedir.

Bunda da en büyük etkenin deprem nedeniyle yaşanan iş gücü kaybının telafisi için dışarıdan gelen taşeron işçilerin kalıcı olması ve ticari olarak boşalan alanların dışarıdan gelen kişilerce doldurulmasıdır.

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK’in 2023 yılı “İç Göç İstatistikleri” raporuna göre depremin yaşandığı 2023 yılında Malatya’nın önemli bir göç hareketi yaşadığını belirtilmektedir. 2023 yılında Malatya’dan 102 bin 621 kişi göç ederken, 34 bin 414 kişi başka şehirlerden Malatya’ya göç etmiştir.  Malatya’dan göç edenlerin tamamına yakını doğal afetlerden kaynaklı barınma ve yaşam şartlarından şehri terk ederken. Çevre şehirlerden Malatya’ya göç edenler bulundukları ortamdan daha iyi barınma ve yaşam koşulları arayışıyla Malatya’yı tercih ettiklerini ifade etmişlerdir. 

Bu değişimde nitelikli ve sermaye birikimi olanlar şehri terk ederken onların yerini niteliksiz ve birikimsiz bir yapı almaktadır. Bu durum şehrin ekonomik ve sosyal yapısını olumsuz şekilde etkileyecektir.

Gayri resmi olarak deprem nedeniyle yaklaşık 130 bin kişinin Malatya’yı terk ettiğinin ifade edildiği bu süreçte açıklanan son sayıma göre Malatya’nın il genel nüfusunun 742 bin olduğu dikkate alındığında deprem öncesi 813 bin olan Malatya nüfusunun deprem nedeniyle şehri terk edenlerle deprem sonrası şehre göç edenlerin demografik yapıyı belirli bir ölçüde değiştirdiği gözlenmektedir.

Oysa ki Malatya ve bu bölge, stratejik açıdan ülkemiz için çok önemli bir bölgedir. Bu bölgenin mevcut demografik (nüfus) yapısının değiştirilmesine yönelik yeniden inşa yapılanması adı altında yaşanan gelişmeler, ülkemizin geleceği açısından önemli bir tehlike olarak görülmelidir.

Yerel yöneticilerimizin bu konuyu değerlendirmeye almalı, Malatyalılık ruhunu ve Malatya’ya aidiyet duygusunu yok edecek bir dönüşüme karşı koyarak Malatya’nın kültürel dokusunun değiştirilmesine ve kent hafızasının yok edilmesine ve demografik yapısının değiştirilmesine izin verilmemelidir.

Yıllar önce yazmış olduğum “Malatyalılık Ruhu” başlıklı malatyahaber.com yayınlanan yazımın (https://malatyahaber.com/haber/malatyalilik-ruhu/) bu konuda bizim için güzel bir örnek olduğunu düşünüyorum. 

Binalar yıkılır yapılır onları yaşatan insanlardır. Binayı yapalım derken içindeki Malatya’yı Malatyalıyı öldürmeyelim.

________________

KAPAK FOTOĞRAFI: 6 Şubat 2023 depreminden sonra Malatya'yı terk etmek isteyenlerin havalimanı terminali önünde oluşturduğu kalabalık

NOT: Üstteki yazı  Gazeteci yazı Bülent Yalvaç'ın Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Berem Medya tarafından yayınlanan, aylık aktüel, siyasi ve kültürel Bİ'KENT Dergisi 2. sayısında da yayınlanmıştır.
 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

17 yorum yapılmış

  • Erken seçim (3 ay önce)
    Acil erken seçim ile Türkiye iyi bir planlama ile yeniden toparlanma sürecine başlamalıdır. Suriyeli ve ne kadar yabancı Ortadoğulu varsa ertesi sabah yollanmalidir. Metropol şehirlerin nüfusu azaltılmalıdır. Malatya Maraş gibi büyük şehirler her nedense bir konya , Kayseri, Antep kadar yatırım alamıyor her nedense! Doğuya yatırım yapılmalı nüfus dengesi korunmalıdır. Herkes soluğu İstanbul'da alıyor 20 milyona dayandı nüfus ne yol,ne alt yapı bu kadar nüfusu taşıyamaz. Derhal erken seçim. Ekonomik krizin sorumluluğunu da vatandaşa odetemezsiniz. Hani seçim öncesi doğalgaz bulunmuştu daha geçen ay zam yaptiniz oysa ki dünyada doğalgaz fiyatları dusuyorken. Reis reis diyorsunuz da ülkenin savruldugunu goremiyorsunuz yazık...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hasan (3 ay önce)
    Benide not edin yakında gidiyorum ömür kısa metropol şehirde yaşayalım birazda
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Paşa44 (3 ay önce)
    Malatyalı dışarıda yapamaz, er ya da geç döner. Şehir biraz toparlansa, konutlar ve iş yerleri yapılsa gidenlerin yüzde sekseni döner ama yüzde yirmisi dönmez.
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Servetim malatyaliliğim (3 ay önce)
    Suriyeliler konusu ne olacak? Bizler 30 lu yaslardayiz. Tükendik.. Bağırıyorum sesimi yukseltiyorum ben ve benim gibi arkadaşlarim için. Benim ülkemin geleceği , çocuklarımızın geleceği için ses çıkarıyorum. Suriyeli,Afrikalı,Afgan,Pakistan her kim varsa ülkenin bekası söz konusu. Şehir Elazığlı ,bingollu,Adıyamanlı olsa ne olur biz biriz. Suriyeliler,afganlar her gün taciz haberlerini TV lerde size göstermiyorlar. Bakın bunlar kendi topraklarına İHANET ETMİŞ bir kesim. Bunlardan ülkelerine fayda gelmedi bize nasıl gelecek? 2011 de gelmeye başladılar savaş bitti dönmüyorlar . Kimse göndermiyor ???? Neden???? Amaç nedir ? Bop mu işliyor ? 2011 öncesi hepimiz daha mutluyduk.. ekonomi,kültürel,sosyal neyimiz varsa yok olmak üzere kimisi yok oldu.... Artık bu misafirlik çok çok uzadı.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hakan ASLANGİRAY (3 ay önce)
    Sevgili Bahadır bey ele aldığınız konu anlamı ve ciddi bir konu bunun için teşekkür ederim. Demografik yapı 2. Dünya Savaşı sonrası kavram olarak ilk defa ortaya atılarak teoriye dönüştü ve sonrasında kuramlaştırıldı. İlk çıkış amacı lokal olup; ayni ülke içindeki tarım toplumunun kentli ve sanayileşmiş bir topluma evrilmesi idi. Şimdilerde ise bu kuram küresel akıl tarafından kullanılarak tamamen farklı inanç ve kültürlerden gelen milletlerin ve ırkların, savaş, gıda ve suya ulaşamamak gibi yapay sorunlar yaratılarak tamamen bulunduklari cografyaları terk etmeleri sağlanarak farkli coğrafyalara göçü seklinde dünya politikası haline getirilmiştir. Galiba sınırlar yeniden çiziliyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Oğuz (3 ay önce)
    Seneye malatyanın genel nüfusu yüzbin daha azalır göç eden insan sayısı artar bence şehirde yaşanılacak bir şehir havası yok
    %90
    %10
    Yanıtla
  • şenay (3 ay önce)
    Maalesef deprem sonrası ilimizde Suriyeli ve Afgan nüfüsu da artmış görünüyor. Hastaneye başvurulardan takip edebildiğim kadarıyla çok ciddi bir artış var. Suriyeli sığınmacıların büyük bir kısmına TC vatandaşlığı verilmiş... Sığınmacılara sorduğumuzda kendilerinin aranıp TC vatandaşlığına geçmek isteyip istemedikleri sorularak vatandaşlık verildiğini belirtiyorlar. Türk Vatandaşı olmak bu kadar kolay olmamalı... Ayrıca doğum hızlarının yüksek olduğunu da göze alırsak 10 yıl sonra çocuklarımızın azınlık olacağı bir memlekette yaşayacağımız gerçeğini görmezden gelmemeliyiz. Çok üzücü....
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bu yorumu beğenmeyen kişiler çok seviyorsanız alın suriyelileri evinize. Öyle benim vergimle gecinemez al evinde besle? Kaç tanesine yardım ettiiz ? Riyakarlar sizi. Osmanlıya da ihanet etti geçmişte etti bugün de eder gelecekte de edecekler göreceksiniz. Ama siz utanmaz, biz istememistik dersiniz o gün gelirse eğer.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Ünal (3 ay önce)
    Kontrolsüz göç deprem şehirlerinin toparlanmasini geciktirecek en önemli etkenlerden birisi , deprem coğrafyasında istihdam için mücbir sebebin devam etmesi teşvik verilmesi gerekir yoksa kimse buralara yatirim yapmak istemez insanlarda iş bulamadikca göcmeye devam eder
    %95
    %5
    Yanıtla
  • mehmet zeki akal (3 ay önce)
    harika bir yazı olmuş.Ellerine sağlık.Sen olmazsan Malatyanın vallahi sahibi yok.Zira deprem bölgeleri ile ilgili yazıları takip ediyorum ama pek ilgilenen ve tespit yapan kimse yok.Allah senden razı olsun.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • zeki (3 ay önce)
    Elazığlılar düşünsün.
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Mehmet (3 ay önce)
    Başkanım, tum analızlwrınız dogru....bu kadar seye ragmen.mucbir sebeb ı neden uzatmıyorlar?..anlamıs degılım...
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Has Malatyali (3 ay önce)
    Malatyayi geçtim akp Türkiye'nin demografisini degistiyor. Ülkede Suriye, Afgan ,Afrikalı,İranlı ,Iraklıdan geçilmiyor. En son Iraklıların vizesiz gelmesi için harekete geçtiler. Amaç nedir bu ülkeyi kaosa götürüyor. Bu ülkenin kaynaklarını sömürüyor bunlar. Uyanın,uyanın,uyanın bir gün çocuklarınız azınlık kalacak çok uzak değil 10-15 sene sonra... Bunların kendi ülkesine faydası dokunmamış. En önemli su kaynaklarını tüketiyor, sağlık sistemini bozuyor , sokaklarını kültürünü bozuyor bunlar entegre olmaz bin yıllardır dünyaya olamadılar. Çocuklarını düşünen özellikle akpliler sizler mutlu musunuz bu durumdan? Kaç tane şehirde Suriyeli nüfusu fazla yarın bir gün isyan etse emperyal güçlerin maşası olsalar ki olacaklar ne olacak o zaman ?????
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Çok doğru konuşmuşsunuz. Irak a belli yaş aralığına vize kaldırılmış, ne için? Daha terör den tam anlamıyla kurtulmamışken Irak tan vizesiz kimlik kartı ile kimler gelecek. Afrika ve arap ülke vatandaşlarının ülkeye girişi turist vizesi falan verilerek kolaylaştırılıyor. Bu ülkelerden bize hangi nitelikli insan gücü gelecek. İnsanın aklına kötü şeyler geliyor. Bu ülkenin sonu nereye götürülmeye çalışılıyor. Avrupa ülkeleri gelenleri göndermenin türlü yollarını ararken, biz adeta davet ediyoruz. Şehirlerimizin insan yapısı bozuldu. Üniversitelerimiz öğrencilerinin yarıya yakını yabancı öğrencilerle dolduruldu. Bir öğrencinin okumasının bu devlete maliyetini siz düşünün. Bizim vergilerimizle neden yabancı öğrenciler okutuluyor. Üstelik düşük puanlar ile yüksek bölümlere kayıt imkanı sunuluyor. Yabancıların artması ile hayat kalitemiz düşüyor. Sağlık, eğitim başta olmak üzere her alanda hizmet alımı zorlaşıyor. Bu durum ilerde güvenlik meselesi haline gelebilir. Neden yabancıların ülkemizde çoğalmaları teşvik ediliyor? Neden yabancıların ülkemize gelmeleri kolaylaştırılıyor? Zaten eknomimiz bozuk, maaşlar düşük iken neden bu kadar yabancıya hizmet verip bakıyoruz? Cevapsız sorular sorular? Bir bilinmeze doğru gidiyoruz. Vatandaşların çocuklarının geleceği için biraz da bunları düşünmesi ve hükümet edenlere bu soruları sorması gerekir.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Sonuna kadar haklısın. Ve o günler geldiğinde iş işten geçmiş olacak
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Akp liler de mutsuz ama yine de vazgeçemiyorlar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Afgan , Suriyeli sevenler (3 ay önce)Has Malatyali isimli kullanıcı yorumuna
    Suriyelileri, afganlari destekleyen arkadaşlar. Bakın size izletilen! TV kanallarinda uyutuluyorsunuz. Bunlar kendi ulkelerine faydası dokunmadı. Afganlar 3000 km öteden geliyor. Propaganda yapılıyor Türkiye'ye gidilsin diye. Suriyelilere gelecek olursak Suriye'de savaş vs kalmadı keyfi takiliyorlar tüm mutluluğumuzu,huzurumuzu bozdular bunu görmemek için saf olmak gerekir. Ek olarak ülkemizin bekası için büyük bir tehdit barındırıyor. Akp liler siz degistirebilirsiniz bunu lütfen burada ayrişmayalim ülkemizi , çocuklarımızı , geleceğimizi, dilimizi düşünelim. Olaya size lansedilen vicdani kanaldan bakmayınız ülkelerinde savaş yok. Keyfi geliyorlar getiriliyorlar ! Avrupa'ya çıkmalarına müsade edilmiyor. Bakın ulkenin bağımsızlığı için çok büyük bir tehdit 10-15 milyon yabancı varlığı ve bunlarin çoğu genç nüfus. Kendi ulkelerinde emperyal güçlerin maşasiyla isyan eden güruh bunlar. Lütfen artık mantık ve akıl yoluyla bakın olaylara.
    %84
    %16
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları