SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Mustafa Bahadır Altaş

Malatya Çevre Yolu Şehrin Merkezi Olarak Planlanmalı

Malatya Çevre Yolu Şehrin Merkezi Olarak Planlanmalı
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

Tarihin dönüm noktası olduğu gibi şehirlerin de tarihi dönüm noktası vardır. 6 Şubat da Malatya için bir dönüm noktası olabilir.  

Dünya yaşanan önemli doğal afetlerden sonra bazı şehirlerin küllerinden yeniden doğuşuna şahit olmuştur. Japonya'da Tokyo, Amerika'da San Francisco ve Chicago, Portekiz'de Lizbon ve ülkemizde Erzincan bunlara en güzel örnek şehirlerdir.

Unutmayalım deprem değil depreme dayanıksız binalar insanı öldürüyor!

Toplumsal kadercilikten vazgeçelim kadere kısmete değil bilime inanalım.

Süreç aceleye getirilmemeli ve deprem sonrası doğru adımlar atılmalı.

Depremin en belirgin özelliği yıkıcı olmasıdır. Deprem sonrası şehirler adeta bir harabeye dönerler, onları yeniden yaşatmak için her şeye yeniden başlamak gerekir. Deprem sonrası yapılaşmayı eski binalarımız çürüktü yıkıldı diyerek bunu bina ekseninde değerlendirirsek bu yeni yanılgılara neden olacaktır.

Bu süreçte her şeyden önce depreme ve iklime dayanıklı çevreye duyarlı bir şehir inşa etmeliyiz. Altyapı başta olmak üzere yollar ve ulaşım ağı yeniden planlanmalı. Ticaret bölgeleri ve çarşılar ihtiyaca uygun olarak belirlenmeli. Yeni yerleşim alanları ile mevcut rezerv (kentsel dönüşüm) alanları aslına uygun olarak doğru tasarlanmalı. Tarihi yapılar ile dini mekanlar ibadethaneler (camiler) şehrin dokusuna uygun olarak korunarak yaşatılmalı. Eğitim yapıları ve spor alanları ile yeşil alanlar toplumun erişimine imkan sağlayacak şekilde planlanmalıdır.

Hepsinden de önemlisi bunlar tamamlandığında şehrin kendisine mahsus bir silüeti oluşmalıdır. İşte bunun için 6 Şubat Malatya için bir dönüm noktası olabilir.

Yaklaşık 130 bin kişinin şehirden ayrıldığı, İkizce mahallesi, Gelincik Tepesine ve Çamurlu mahallesine yapılan deprem konutlarında yaklaşık yüz bin kişinin ikamet edeceği yeni yerleşim alanları dikkate alınarak.  

Mevcut Çevre Yolu Şehrin Merkezi Olarak Planlanmalı
Deprem sonrası şehrin yeniden inşasında, şehrin ortasından geçen mevcut çevre yolunun şehrin merkezine konularak planlamanın buna uygun bir şekilde yapılması halinde, doğuda İnönü Üniversitesi'nden başlayıp batıda Organize Sanayi bölgeleri İkizce ’ye kadar uzanan yaklaşık 20 km’lik bir alanda şehrin yeniden inşası ulaşım başta olmak üzere tüm hizmet sunumlarının hızlı ve güvenli bir şekilde yapılmasına imkan verecektir. Bu şekilde ulaşımda raylı sistem önceliği ve imkanı olacağından kent içi trafik çözüme kavuşacaktır. Yıllardan beri Malatya’nın gündeminden düşmeyen çevre yolunun altı ve üstü ayrımı da ortadan kalkacaktır.

Şehirlerde belediye hizmetlerinde beklenen başarının gerçekleştirilmesi arzulanan değişim ve gelişim sağlanması için iki temel konunun göz ardı edilmemesi gerekir: Bunun birincisi “Şehrin gelişim ile değişiminin sürdürülebilir olması” bir diğeri ise “Şehrin rekabet gücüne yön veren yerel kurumlarının sorumluluk üstlenen yönetim yapılarının gelişimidir.”

Bu kapsamda geleceğe yönelik kısa-orta ve uzun vadeli planlama ile stratejiler altyapı öncelikli olarak imar ve yapılaşma, ulaşım ve trafik, genç kuşaklara yönelik beklentilerin değerlendirilmesi ve beyin gücü planlaması ile şehirde yaşayanların gelir düzeyi, eğitimi ve işsizlik sorunu temel alınacak konular olarak öne çıkmaktadır. Bununla birlikte gelecekteki yaşam kalitesi ve alım gücü gibi toplumun sosyo-ekonomik ve politik olarak yapısal değişikliğe uğramaması için demografik hareketlenmeler dikkatlice takip edilmelidir.

Doğru ve gerçekçi bir yaklaşımla Malatya’nın yeni modern bir şehir olmasının yanı sıra aynı zamanda tarihi kültürel ve doğal güzelliklerini koruyabilmiş çevreci bir şehir olması çok zor değil.

Bunu başarmak için gerçekçi, akılcı, yenilikçi ile girişimciliğe yönelik, düşünme ve karar verme metotlarını kapsayan bir sistematiğin sağlanması yeterli olacaktır.

Yıllar önce yazdığım bir yazımda "Malatya da yaşamak mı? Malatya’yı Yaşamak mı?" diye sormuştum.

Bugün yine aynı soruyu sorduğumda o gün evet diyen birçok kişinin bugün evet demekte tereddüt edeceklerini ve hayır diyenlerin çoğunluk olduğunu tahmin edebiliyorum.

Bu nedenle Malatya Büyükşehir Belediyesi ile merkez ilçe belediyeleri Battalgazi ve Yeşilyurt Belediye başkanlarının Malatya’nın doğru ve sağlıklı olarak yeniden inşası için birlikte hareket etmeleri artık bir zorunluluk olmuştur.

Deprem sonrası yerel yönetimler tarafından bir tane dahi plan ve proje ortaya konulamamış olmasının yanı sıra Ankara merkezli uzaktan kumandalı yap-boz modelli ile izlenen yeniden yapılanma politikaları, soruna çözüm olmadığı gibi yeni sorunları da ortaya çıkarmaktadır.

Bunun en tehlikelisi depremin neden olduğu ekolojik tahribatlar nedeniyle ortaya çıkan zorunlu göçün sonuçları toplumsal yaşantıda bitmeyen göç dalgasını beraberinde getirmesidir.

Şehre sahip çıkarak, yanlış planlamaları ve projeleri engelleyerek, daha yaşanabilir bir Malatya oluşturulmasını sağlamak için etkili ses oluşturup Malatya’nın demografisini değiştirmelerine izin vermeyelim.

_________

GÖRSEL: Google Arşivi

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • selim malatyalı (4 gün önce)
    iyi olurdu sn.mustafa bahadır altaş.ama seni duyan olmaz.haa bir kişi var.oda marko paşa onu bul.derdini ona anlat.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nurettin Bay (1 hafta önce)
    Tespitler doğru. Teşhis doğru. Öneriler doğru. Ama zaten öyle olmuyor mu yazar kardeşim. Çevre yolu bittiğinde istesek de istemesek de o yol artık cadde hükmünde olacak. Sanırım bu konuda şehri planlayanlar da aynı fikirde. Aynı fikirde olmasa da gidişat oraya olacak. Bu arada organizeden üniversiteye raylı sistem güzel bir talep. Mutlaka planlamalı. Hatta bazı yerler trafiği rahatlatma adına yer altında geçmeli. Bunlar iyi güzel de yazıda sanki Malatya’da hiçbir şey yapılmıyormuş veya herşey yanlış yapılıyormuş’ gibi bir izlenim oluşturmaya çalışmak doğru değil. Yapılan yanlışlar söylenir ama doğrular da zikredilir. Devlet kazıklar üzerinde yeni bir Malatya var etmeye çalışıyor. Eski çarşımızı yok sayıp farklı bir yere sıradan bir çarşı da yapabilirdi. Daha ucuza inşa edilirdi. Malatya’da kim ister asırlık çarşının yok sayılmasını… devlet Malatyalıyı dinledi ve çok masraflı olmasına rağmen sağlam sistemle çarşıyı eski yerine inşa ediyor. Lütfen eğriye eğri, doğruya doğru… insaflı yazalım.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Fevzi mutlu (1 hafta önce)
    Şehiri ikiye bölen oto yol vs altta gelişmemiş bir bölge yaratır.bundan kurtulmanın çaresine bakmalı 50 m de bir köprü tünel bile işe yaramaz çevre yolu şehir dışından çevreden ol malı
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Ahmet (1 hafta önce)
    6 şubat 2023 ten beri kendimi parçalıyorum 3 battı çıktının üzerini kapatın güzel bir bulvar oluşturun diyorum çok şükür seslendirilmeye başlanıldı dilerim uygulanır ve görürüz. Bu arada üstü kapanınca altını da ÇARŞI VEYA OTOPARK OLARAK düzenleyebilirsiniz.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • selim malatyalı (1 hafta önce)
    Bu şehirde bu dakkadan sonra yaşanmaz.gercek malatyalılar zaten gittiler.bir kaç numune kaldı onlarda yakında giderler.ve adıyamanlıların dedikleri çıktı.ne demişlerdi bir gün herkes adıyamanlı olacak ve oldu.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • malatyalı (1 hafta önce)
    korkak şehrin, cesur insanı.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • malatyalı (1 hafta önce)
    görüntüden anlaşılacağı gibi ,gelişi güzel plansız bir şehrimiz var.geçmiş tüm yerel yöneticilerden allah razı olsun.bugün de buna devam ederek şükürler olsun ,geçmişimizi aratmayacağız.imkanı olanın kaçacağı bir şehir tasarımı.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Zurna 44 (1 hafta önce)
    Öncelikle mevcut çevre yolunun en sağındaki gereksiz refüjler kaldırılıp, yol 3 şerite çıkarılmalıdır. En sağ şerite ise hafif raylı sistem yani tramvayın alt yapısı kurulmalıdır. Ayrıca çevre yolunun eski SSK ve istasyon kavşaklarına alt geçit veya köprülü kavşaklar yapılmalıdır son olarak çevre yolunda rekreasyon çalışmaları kapsamında bisiklet ve yaya yolları, spor aletleri, süs havuzları, çardak ve banklar konulmalıdır.
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Raylı sistemler yolun sağından gitmez. Orta refuji açmak zorunda lar
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Yolun gidiş geliş tam sağına raylı sistem istemek hiç sistem görmemiş demektir. Raylı sistem yolun ortasına gidiş dönüş olarak planlanır özel sebepleri var bunu yapanlar bilir. Ayrıca Tekerlekli sistemin bu güzelliği gözönünde bulundurulmalı. Trambüsün kullandığı yolu trafikteki araçlarda kullanabiliyor bu vesile ile yolda sınırları oluşturulmuş daralmada olmuyor. Malatyadaki uygulamanın eksik tarafı YOLUN SAĞINA ARABALAR PARKEDİP TRAMBÜSÜN GEÇİŞİNİ ZORLAŞTIRIYOR. UKOME bir karar alıp trambüs hattına park yasağı getirse sorun çözülür.
    %25
    %75
    Yanıtla
  • hkb (1 hafta önce)
    1.5 sene gecti depremden hala soyle planlanmali boyle planlanmalidan bahsediyoruz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Yusuf (1 hafta önce)
    Halkın vizyonsuzlugu seçtiği vizyonsuz kişiler Malatya'nın gelecek vizyonunu sekillendiremez. Akp de ortak akıl külturu yok rant odaklı.
    %79
    %21
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları