SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Peki Geride Kalan İki Yılda Bizler Ne Yaptık?

Peki Geride Kalan İki Yılda Bizler Ne Yaptık?
A- A+ PAYLAŞ

Mustafa Bahadır ALTAŞ
Yeminli Mali Müşavir
mba@mbaymm.com

6 Şubat gününün simge olduğu 2023 yılı şüphesiz bizler için acı ve üzüntünün yaşandığı bir yıl olarak hepimizin hafızalarında yer alacaktır. Acıların en kısa zamanda unutulması, sevinç ve huzurun acıların yerini alması arzumuzdur.

6 Şubat 2023 tarihinden itibaren yaşanan her günü 6 Şubat Pazartesi gününün üzerine sayarak yaşadık. Geçen her güne yeni bir anlam yükledik! “Bugün sevdiklerimizi kaybedeli 700 gün oldu” diyerek acılarımızı yüze katlayarak tazeledik.

O günden bugüne geriye baktığımızda enkaz altında kalmış bir şehirde sokaklarını adım adım bildiğimiz mahallemizin yok oluşunu seyretmekten başka elimizden hiçbir şey gelmiyor. Bizler kaybettiğimiz canlar için yanarken onlardan geriye kalan bu sokakların rant savaşını fiili olarak kim kazandı kim kaybetti? Kendimize bu soruyu sormadığımız her dakika kaybeden ve enkaz altında kalan yine bizler olacağız. Bugün bu fırsatçılığa göz yummanın yarın hiçbir işe yaramayacağını bilmezsek rıza gösterdiğimiz zalimlikler bizim için zulme dönüştüğünde vakit çok geç olacaktır.

Peki geride kalan bu iki yılda bizler ne yaptık?

Asrın Felaketine, Asrın Vekaleti! iİle çözüm aradık.

Yaşadıklarımızdan ders almadık, ha bire kazık çaktık!

Şehrin asimile edilmesine, kent hafızasının yok edilmesine ve Malatya'nın demografik yapısının değiştirilmesine göz yumduk!

Bir şehrin yok oluşunun resmini Saray Mahallesinde tüm yaşanmışlıkların betona nasıl teslim olduğunun bir eser olarak sunumunu gördük. İstanbul Pasajı, Ömer Efendi Sokak, Finiköprü Sokak, Kavukçuoğlu Sokak, Devecel Sokak ve diğerlerini topluca çaktığımız fore kazıklarla toprağın altına gömdük. 

Deprem sonrası yeniden inşa edilen Malatya Çarşı projesi beton yığınını şehir mimarlığın yüz karası olduğunu gördük! Ve hatta bunun Malatyalıların gözünün içine baka baka 'Asrın İnşasına Yakışır Bir Mühendislik Eseri' diye en üst makamdan pazarlandığını da gördük!

Rüşvetin belgesini görmedik. Fakat depremin, yıkımın ranta ve paraya dönüştüğünün belgesini çarşıda yükselen beton yığınında gördük!

Tarihin hiçbir döneminde düşman işgaline uğramamış Malatya’nın 6 Şubat depremleri sonrasında, acımasız ve fırsatçı rantçıların adeta istilasına uğramasını seyrettik.

Şehri imar ederken gençliği ihyâ etmek yerine uyuşturucu ve fuhuşun esiri ettik.

Siyasilerdeki vurdumduymazlığı, duyarsızlığı, adamsendeciliğin ve yandaşlığın en üst seviyede olduğunu bir kez daha gördük.

Milletvekillerinin günah çıkartırcasına itiraf ettiklerini, kendilerinden ve yaptıkları eserlerinden şikâyetçi olduklarını gördük.

Deprem öncesi mangalda kül bırakmayan sivil toplum kuruluşlarının yaşanan depremle enkazın altında kaldıklarını gördük.

Ankara’nın Malatya’ya bakış acısının çok üst perdeden olduğunu öğrendik.

Ve bir kez daha “Yöneticilerin Yetersizliğinin Kader Değil Tercih” olduğunu anladık. Tercihlerimizle seçtiğimiz yöneticilerin basiretsizliğinin Malatya'nın nasıl kaderi olduğunu gördük!

Yönetenlerin yetersiz, siyasilerin etkisiz olduğu bir dönemde enkazın altından çıkmak nasıl olacak bilemiyoruz. 

Günü yaşıyoruz. Dün ne çabukça geçip gidiyor hayatımızdan. Oysa bizim ne hayallerimiz vardı dünde! Yarınlar için ne çok beklentilerimiz vardı hayattan. Akıp giden mi yoksa uçup giden mi yıllar!

Bizler görür müyüz bilemiyorum ama umarım hikayenin sonu mutlu biter!

Fakat bu hayat çok yordu bizi…

Ünlü şair Can Yücel’in şiirinde yazdığı gibi bağıra bağıra susuyoruz! Kutlanacak nemiz kaldı!

Bazen;
Hayat yorar insanı.
Şarkılar yorar,
Beklemek yorar,
Özlemek yorar,
Affetmek yorar
Hoş görmek yorar
Boş vermek bile yorar
Ve insan susar
Her şeye herkese rağmen.
Elinden gelen tek şeyi yapar;
Bağıra bağıra susar.
Can Yücel

---

Bİ'KENT Dergisi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Serdar (1 saat önce)
    Deprmden sonra Malatyalı olduğuma utandm yıllarca gurbete olan ben bu şehire ve insanına arttik aidiyet duymuyorum eskiden malatym da Malatyam da derdim artık bu şehrin kültürü de insanı da bana anlam ifade etmiyor çünkü çoğu menfeatci çıkarci Türkiye de paraya bu kadar değer veren paragöz başka şehir yoktur Allah ıslah etsin insanina da az vicdan merhamet insaf versn bir Türlü iflah olmadı insanı
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya li (2 saat önce)
    Geride kalan 2 yılda bizler hiç ders çıkartmadık herkes fırsatçı oldu esnafı ev sahipleri alta kalanın canı çıksın misali başımıza bir Afet geldi bunu hep beraber birlik olup atlatalım diyeceğinize debrem den sonra daha kötü olduk acımasız olduk örnek 1 kg domates burda 25 tl iken 100 km ilerde elazigda 15 tl idi nakliye ye vurusan onlar bizde pahalı olması gerek 5000 tl ye ev taşıma yapılıyordu debremde önce 10 gün sonra 15 bin tl istediler dışarda gelen nakliyeciler e taşıtim kendi belediyemiz bile bizi debrem zede görmedi diğer firmalar debrem zede de abonelik ücreti almazken tedaş ,olsun malatya gaz olsun ama bizim oyumuzla gelen şu aboneliği için bizde para aldı halende yapriracagimiz yerinde dönüşüm de bile 6,7 ayda imar izni için uğraştırıyor biz bu gidişle duzelemeyiz vijdan merhamet olmadıkça
    %100
    %0
    Yanıtla