SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Mustafa Bahadır Altaş

Türkülerin Gözyaşları Ve de Malatya'daki 'İptal'!.

A- A+ PAYLAŞ

Arguvan'ın dünyada tek olan festivali, kayısının Malatya'daki tanıtım 'İPTAL'i !..   

M. Bahadır ALTAŞ Yeminli Mali Müşavir mba444@mynet.com

Zor bir coğrafyada zamana inat, var olmak için sevdalı, yürekten gelen sesin tüm dünyadaki yansımadır Arguvan.

Malatya'nın türküleriyle öne çıkan Türkmen geleneğinin saza ve söze döküldüğü aşığın harman olduğu ilçesidir Arguvan.

Arguvan türküleriyle bir markadır. Dünyada tek 'Türkü Festivali'nin yapıldığı yerdir, türkünün başkentidir Arguvan.

Türkünün konuşulduğu yerde Malatya denilince akla Arguvan, Arguvan denilince de türkü gelir. Arguvan Malatya'nın hiç kuşkusuz önemli bir kültürel zenginliği, geçmişten geleceğe yaşatılan sözel kültürüdür. Arguvan türkülerinde Malatya'nın otantik konuşma dili ve şivesi ile unutulmaya yüz tutmuş kelimeler hayat bulur. Arguvan ağzı ile içten gelerek söylenen yanık türküler, bazen bir deyiş, bazen bir semahta hakk’a yürüyen yolda aşığa meşk verir

Türkü kelimesi, Türklere ait olan şiir manasında “Türk-i” (Türklere Özgü) kelimesinden türemiş olup; Türklerin acılarını ve sevinçlerini sözlere döktükleri ezgilerdir. Türkmen geleneğinin sazda ve sözde hayat bulduğu, günümüzdeki en yalın ve güzel örneklerini Arguvan türkülerinde bulabiliriz. Arguvan türküleri adı konmamış yaşanmışlıklarda bazen bir özlem, bazen bir kara sevda, bazen de bir coşku olur dillerde, damla damla dökülür gözyaşları.

Sözlerin sükût olduğu türkülerde sorulan sorulara gözyaşları cevap verir;

"Dedim güzel sen kimlerin yarısın, Söylemeden dolu gibi döküyü"
…… "Sordum sual ettim kimin yarısın, Ben sormadan dolu gibi döküyü" mısralarında olduğu gibi

Arguvan türkü mısraları; bazen bir aşığın dilinde sevgiliye sevda, bazen bir ananın dilinde evlada özlem, bazen de bir bacının dilinde gardaşa hasret olarak yaşam bulur.

Kimi zaman "Ben feleğe küstüm barışmam gayri’ diyerek en üst düzeyde sitem eder.

Kimi zaman "Herkes kaderine boyun eğmeli" derken, bazen de "Sevdiğin yar Arguvan'a değmeli" diyerek Arguvan sevgisini en üst seviyede ifade eder.

Bazen de "Çirkin ile bal yiyemem, güzel ile taş taşırım" diyerek sevdiği için her türlü çileyi çekmeyi kabullenmiştir.

Sevdiği için ayrılığı ölümden daha zor bilip "Ölüm olsaydı, ayrılık olmasaydı, Arguvanlım" diyerek ölümü ayrılığı tercih etmiştir.

Arguvan türkü sözlerindeki kelimelere hayat vererek bizlere ulaşmasını sağlayan, emek veren tüm aşıklara, ozanlara sanatçılara sonsuz saygı ve şükranlarımızla.

Arguvan'ı seviyoruz.

Çünkü; Biz türküyü ve türküyü seveni seviyoruz.

(Arguvan türküleri için söylenecek çok şey var.Uzmanlık alanımız olmadığı için Arguvan Türküleri üzerine bilimsel ve sanatsal yorum yapmayı konun uzmanlarına/bilimcilerine bırakıyoruz.)

Malatya olarak öne çıkan özelliklerimiz kayısı-Arguvan Türküleri ve geçmiş dönemde yetişen İsmet İnönü ve Turgut Özal gibi devlet adamı ve siyasilerimizdir.

Her geçen gün sahip olduğumuz bu özelliklerimizi yitirmeye doğru bir eğilim başlamıştır. Özellikle son iki yıldır gerekçesi ne olursa olsun, Malatya kayısı festivalinin yapılmayışına bir anlam vermek mümkün değildir. Çünkü festivalleri sadece şenlik olarak değil; sosyal, kültürel ve ekonomik olarak da değerlendirmeliyiz.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nın çabaları sonucunda "Malatya Kayısısının Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Sertifikası"nın alındığı bir yılda, kayısının fiyat olarak en düşük seviyede alıcı bulduğu bir dönemde kayısının ülke gündemine taşınması ve gerekli kamuoyunun oluşturulması gerekmez miydi?

Diğer şehirlerde bu tür etkinlikler yapılırken, Malatya'da 1973 yılından beri yapılan ve bir Malatya geleneği haline gelen il dışındaki ve yurt dışındaki Malatyalıların tatillerini bu döneme denk getirdikleri bilinirken; bu ertelemelere başta siyasiler olmak üzere hiçbir meslek kuruluşunun ve sivil toplum kuruluşlarının karşı çıkmayışına anlam vermek mümkün değildir. (Bu konudaki gerçek niyetin ne olduğunu organizasyonu "her yıl iptal etme" görevini üstlenen Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından açıkça Malatya halkına söylenmelidir.)

Bu nedenle içinde bulunduğu imkansızlıkları zorlayarak geçtiğimiz ay (29-30 Temmuz 2017 tarihleri arasında) 12.si yapılan Uluslararası Arguvan Türkü Festivali organizasyonunu üstlenen, konuya taraf olan yetkili ve sorumluların bu konudaki çabası önemlidir. Bu festivalin Arguvan’a ekonomik, sosyal ve kültürel katkısı hissedilecektir. Festival için Arguvan'a gelen misafirlere karşı Arguvan halkının ve esnafının konuksever ve ikramda bulunan davranışı da her türlü övgüyü hak etmektedir.

Arguvan türküsünü yaşatmak ve dünyaya tanıtmak için yapılan çalışmalara her şekilde destek vermek Malatyalılar için bir görevdir. Anadolu'nun bağrından, Battal Gazi'nin yurdundan türkülerle yükselen bu seslenişe destek verelim. Bu konuda İnönü Üniversitesi eski rektörü Cemil Çelik döneminde başlatılan bilimsel ve sanatsal çalışmalar önem arz etmekte olup yeni dönemde de İnönü Üniversitesi'nin bu çalışmalara destek vermesini arzu ediyoruz.

Malatya'nın masum, garip ve aynı zamanda da kadim ilçesi Arguvan; türküleri kadar, yetiştirdiği güzel insanları ile de çok özel bir yere sahiptir. Gerçek bir Malatya ve türkü sevdalısı, Malatya'nın gururu olan Prof.Dr.Sezai Yılmaz başta Arguvanlı gençler olmak üzere tüm Malatyalılara örnek bir rol modeldir.

Arguvan türkülerini yaşatmak, geçmişten geleceğe taşımak ve bu konuda bilimsel ve sanatsal eğitim çalışmaları yapmak için Prof.Dr.Sezai Yılmaz Müzik ve Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu adında bir okulun Arguvan'a yapılması önerisiyle Arguvan'ın arzu edilen düzeyde gelişmesi için hep birlikte çaba sarf edelim.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=QkqfGft4-rU&feature=youtu.be[/embed]

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Neşe Oral uğurlu (4 yıl önce)
    Arguvanlı olarak teşekkür ederim.Güzel yüreğinize sağlık.Başkanım.
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Bahadır Altaş (4 yıl önce)Neşe Oral uğurlu isimli kullanıcı yorumuna
    Neşe hanım çok teşekkür ederim. Türkülerimiz Anadolunun en büyük zenginliğidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Temel 2. (5 yıl önce)
    Başkanım, ellerinize sağlık güzel bir yazı olmuş. Selamlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • MALATYALI (6 yıl önce)
    MALATYA NIN TÜM GÜZELLİKLERİ BİRER BİRER YOK OLUYOR , VARSA YOKSA BETON BELEDİYECİLİK , YÖNETİCİLİK ŞANTİYECİLİK DEĞİLDİR EY SİYASİLER ....
    0
    0
    Yanıtla
  • İzzet KAMALI (6 yıl önce)
    Sn: Bahadır bey çok güzel ve dokunaklı bir yazı kaleme almışsınız yüreğinize ve klavye kullanan ellerinize sağlık. Biz Gençliğimizde hep bu türkülerle büyüdük Etek Sarı sen etekten sarısın türküsünü ben 1977 yılında Hekimhan Başkavak( Mıhayıl) köyünde dinlemiştirm Türküler Hayatımızın değişmez tadı ve tuzudur. Size Antalya dan selamlar saygılarımla.
    0
    0
    Yanıtla
  • servis (7 yıl önce)
    yazınız çok etkileyici ve güzel olmuş bir solukta okudum :) Teşekkürler emekleriniz için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Temel (7 yıl önce)
    Başkanım emeğine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • İskender Korkut (7 yıl önce)
    Yerinde gündeme getirilen yazıya önerim var; Kültür ve Turizm Bakanlığı Malatya Halk Müziği korosu yaklaşık 25 yıldır tabelası dahi olmadan sadece müdür atamalarıyla devam ediyor...Bu koronun Arguvan İlçesinde yerleştirilip aktifleşmesi sadece Malatya'ya değil güzel ülkemizin dışa açılan yüzüne önemli hizmet vereceğine inanıyorum.Aksi takdirde aktifleşmeyen koro komşu bir ilde aktifleşmesi için çalışma yapılırsa şaşmayın(!) Bu koruda genç yetenekler de görev alabilir...Heran Malatya özlemi yaşayan bir Malatyalı olarak önerim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sn.İskender bey katkınız çok doğru bir yön veriyor. Anlaşılıyorki birileri bu konuda çalışma yapıyor bu uyarınızı inşallah bu şehri yönetenler ve siyasiler dikkate alırlar.
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (7 yıl önce)
    Arguvan türküleri yöresel olmaktan çıkmamış bir birine benzer melodileriyle ve ağıt tarzı yapısıyla ülke genelinde sevilmemiştir.Sadece bölge insanı yoğun şekilde dinler.Malatyalı olmayan sanatçılardan bunları seslendiren çok azdır.(Yıldız tilbe vs.)
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan bey siz hangi dünyada yaşıyorsunuz. Sanatçıların söylemesi bir yana bir çok türkü film müziği olarak kullanılmıştır. Etek Sarı türküsünü, Bir ay doğar sadece örnek bu türküleri İbrahim Tatlıses dahil söylemeyen sanatçı kalmadı . Ayrıca Türkü literatürde Arguvan ağzı diye bir gerçek vardır.Lütfen
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (7 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    türkülerin domino taşlari diyebileceğimiz sanatçıların ağzından arguvan türkülerini neden duymadık.Musa eroğlu,Arif sağ,orhan hakalmaz,sümer ezgü,erdal erzincan,sabahat akkiraz,songül karlı aklıma gelmeyen bir sürü türkü aşığı tercih etmemiştir.Arada istisna birkaçtane olabilir
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan, ne Arguvan'dan haberin var, ne türküden, ne de kimin ne söylediğinden. Adını yazdıklarının hemen hepsi Arguvan türkülerini seslendiriyor. Aç youtubda bak. TRT Müzik'te türkü programlarını izle görürsün. Senin dilinin altında başka şeyler var da, anca böyle türkü bahanesiyle şişini indiriyorsun galiba!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • Sebahat Akkiraz in en çok Arguvan türküsü söyler bilmeden konuşma hasan bey
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan balcı (7 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    sabahat akkirazı söyleyenlere yazacaktım yanlış olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Davulcu kazim (7 yıl önce)hasan balcı isimli kullanıcı yorumuna
    Kendi klawyenizle kendi müzikal yoksunlugunuzu ortaya koymussunuz.Sanirim aslen Malatya'lı değilsiniz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Seviyeyi koruyan herkesin görüşüne saygı duyuyorum kazım bey müzik bilgi eksikliğim vardır.Malatyalıyım ama çoğunlukla diğer illerde kaldım.belkide o yüzden sizler gibi fanatik savunmuyorum daha şeffaf yaklaşabiliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • cafer canbay (7 yıl önce)
    Sağolun başkanım yüreğinize sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    Yalnız burada bir konuyu da hatırlatmak isterim. Kültür bakanlığı ülkede yapılan ve kültürün gelişmesinde katkıda bulunan bu tür organizasyonlara maddi ve manevi destek sağlar. Ne yazık ki Kültür bakanlığı Arguvan türkü festivaline yıllardır hiç bir destekte bulunmamıştır. Bunu da bir yerlere not etmek gerek.
    0
    0
    Yanıtla
  • Vildan Utku Atalay (7 yıl önce)
    Arguvanlılar sizi seviyorum demek azdır size Hastayım demek duygularımı daha iyi ifade ediyor. Ezgileriniz sevgileriniz ve kocaman yüreğinizle dünya durdukça varolunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekir Yıldırım (7 yıl önce)
    Eyvallah Başkanım, yüreğine kalemine sağlık, öneri ve fikirlerinizi destekliyor sizleri Allah'a emanet ediyorum... Selametle...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut Altıparmak (7 yıl önce)
    Özetlediğiniz gibi kardeşim (Türkü, Türk-i) Türke özgü, Türke has, Türke ait. Şarkı denilince, (Şark - Doğu) Şarkı_ Şark-i. Doğuya ait anlamını alıyor. Ben Gümüşhaneliyim, Türkülerle doğduk. Bizde de çalınır söylenir, ancak Alevi Türklerin yaşadığı yörelerde çalınan, söylenen, üretilen Türküler apayrı bir zenginliğe sahiptir. Arguvan ise bu yörelerin özeli konumundadır. Eğer bu gün TÜRKÇE konuşup TÜRKÜ söyleyebiliyorsak onların yani Alevi Türklerin ve Türkmenlerin sayesindedir. Adamlar Türkü Ve Türklüğü silmek için gelmişler. Varsın yasaklasınlar, ellerinden geleni arda koymasınlar, başaramazlar. Siz üretin, çalın söyleyin. Allah sizi var etsin. Sözünüze, sazınıza, yüreğinize sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Latif (7 yıl önce)
    Mustafa Bahadır Ateş kardeşime tamamen katılıyorum. Sosyal ve kültürel etkinlikler o ilin ve Ülkemize katkısı hiç şüphesiz tartışılmaz. Türkünün Başkenti ve Kaysının Başkenti olan Malatya üzülerek söylüyorum maalesef hakkettiğini alamıyor. Öncelikle Malatya insanın ve Siyasi temsilcilerin şunu iyi anlamaları lazım. Her türlü ihtirasları ve çıkarların bir kenara bırakıp Malatya yı Gemimiz bilmeli ve Gemimizin batmaması için azami gayret göstermeliyiz. Malatya Malatya bulunmaz eşin. Türkünün ve Kaysının Başkentine ve güzel yürekli insanlarına selam olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Bozkurt (7 yıl önce)
    Vay sahipsiz Malatyam. Çilekeş memleket. Emek bu kadar ucuz mu olacaktı. Yazı diziniz için teşekkürler.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkü KOÇAK (7 yıl önce)
    Bahadır bey, ağzınıza ve yüreğinize sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ (7 yıl önce)
    Üstadım , Çok güzel yazmışsınız yüreğinize ve kaleminize sağlık,Güzel sanatlar meslek yüksek okulunun açılması harika ve çok güzel olur,Ne olur bu işi gündemde tutunuz,Ben 1951 Malatya doğumluyum,Adafıda büyüdüm,Şimdi 13 yıldan beri, İzmirde yaşıyorum,Malatya kelimesini,Malatya türküsünü duyduğum anda tüylerim diken diken olur,Size, İzmirden sevgi ve selamlarımı sunuyorum .
    0
    0
    Yanıtla

Mustafa Bahadır Altaş yazıları