SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Almanya'ya Kaçırılanlar Mağdurmuş.. Devlet Bir de Tazminat Ödeyecek!.

Almanya'ya Kaçırılanlar Mağdurmuş.. Devlet Bir de Tazminat Ödeyecek!.
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Yeşilyurt Belediyesi'nin aracı kılınarak, düzenlenen gri pasaportla yurtdışına 90 kişinin para karşılığında kaçırılması davasında sanık olarak yargılanan 3 kişi hakkında verilen beraatlerle ilgili gerekçeli kararda, yargılama aşamasında gündeme gelen çeşitli iddiaların ve suçlamaların aksine çok ilginç görüş ve değerlendirmelere yer verildi. İlk etapta soruşturmanın en önemli ismi olan Yeşilyurt'un AKP'li eski belediye başkanı Mehmet Çınar'ın (üstteki fotoğrafta), 'tanık' konumuna getirilmesiyle ilginç bir sürece giren davanın gerekçeli kararında, iki parti halinde Malatya'dan düzenlenen belgeler ve gri pasaportla yurt dışına gönderilen, sonra da geri dönmeyen, tamamına yakını Almanya'ya iltica etmesine karşın 'mağdur' olarak belirtilirken, davanın biri de DEM Parti'nin Bingöl- Karlıova Belediye Başkan Aday Adayı olan 3 sanığının da beraat kararıyla birlikte devlete tazminat davası açabilecekleri de yer aldı. 

Yeşilyurt Belediyesi tarafında Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile kağıt üzerinde yapılan sözde çevre projesi kapsamında Malatya ve Yeşilyurt sınırları içinde yaşamayan, çoğunluğu Bingöl ve Diyarbakır olmak üzere doğu ve güneydoğu illerinden 90 kişinin "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenerek Almanya'ya gönderilerek Türkiye’ye dönmemesine ilişkin olarak kamuoyunda "gri pasaport skandalı" olarak bilenen skandalla ilgili 3 sanığa indirilen yargılama süreci  Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesinde geçtiğimiz  4 Aralık 2024 tarihinde 'beraat'le sonuçlandırılmıştı.

17 Şubat 2020'de ve 17 Eylül 2020'de olmak üzere toplam 90 kişinin Yeşilyurt Belediyesi’nin sözde çevre projesi kapsamında  gri pasaport düzenletilerek Almanya’ya 'kaçırılması' ve bunların Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” kapsamında Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesine Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası talebi ile Eylül 2022’de dava açılmıştı.

Savcılığın mütalaasında ceza verilmesi taleplerini uygun görmeyen Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi Yeşilyurt eski Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçlamasından beraat kararı vermişti.

Savcılık mütalaasına göre binlerce euro karşılığı yapılmıştı..
Gri Pasaport Davasında Cumhuriyet Savcısı, 26 Kasım 2024 tarihli duruşmada mahkemeye sunduğu esas hakkındaki mütalaasında şu ifadeleri kullandı:

"...Sanıklar Ali Ayrancı ve Ersin Kilit'in, Türk vatandaşı şahısları para karşılığı yurtdışına göndermek üzere anlaştıkları, bu amaçla çeşitli belediyelerle irtibat kurarak yasal görünüm elde etmeye çalıştıkları anlaşılmıştır.

Bu kapsamda sanıkların, o dönem Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı olan Bekir Karakuş ile görüştükleri, Karakuş’un ise konuyu dönemin Belediye Başkanı Mehmet Çınar’a aktardığı belirlenmiştir. Yapılan görüşmeler sonucunda, belediye çalışanlarının yurtdışında inceleme ve gezi yapacağı iddiasıyla bir proje oluşturulmuş, ‘Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme Projesi’ adı altında hizmet pasaportları çıkarılarak iki farklı kafileyle yurtdışına insan gönderildiği tespit edilmiştir..."

Savcılık mütalaasında, sürecin nasıl işlediğine dair şu detaylar da yer aldı:

"...Sanıklar, Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile irtibata geçmiş, Malatya dışından temin edilen şahısları bu derneğe üye yapmış ve belediye ile bir protokol imzalayarak süreci resmileştirmeye çalışmıştır. 15 Şubat 2020 ve 19 Eylül 2020 tarihlerinde iki kafile halinde insanları yurtdışına göndermişlerdir. Ancak gönderilen şahısların hiçbiri Türkiye’ye geri dönmemiştir.

...Bir kısım tanık beyanlarında, yakınlarının 4.500 ile 7.000 Euro arasında değişen miktarlarda paralar ödedikleri belirtilmiştir. Ödenen paraların tam miktarı tespit edilememiştir. Ayrıca, yurtdışına giden şahısların hiçbiri Malatya ile bağlantılı olmamasına rağmen, usulsüz bir şekilde derneğe üye yapılarak hizmet pasaportu almaları sağlanmıştır."

Savcı, sanıkların 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 79/1, 43, 53 ve 63. maddeleri gereğince cezalandırılmalarını talep etmişti.

-Gerekçeli karardan..
Mahkemenin gerekçeli kararında, Emniyet kayıtları ve HTS analiz raporlarına ilişkin şu bilgiler yer aldı:

"Malatya İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Büro Amirliği'nin gelen kayıtlar üzerinde yapmış olduğu inceleme sonrasında düzenlenen HTS Analiz Raporu'nda; Ali Ayrancı adına kayıtlı GSM hattının Bekir Karakuş ile 279, Ersin Kilit ile 118, Nusret Aslan ile 10, Mehmet Sait Aytekin ile 3 adet irtibat kaydının bulunduğu, Bekir Karakuş adına kayıtlı GSM hattının Ali Ayrancı ile 234, Ersin Kilit ile 16 adet irtibat kaydının bulunduğu, Ersin Kilit adına kayıtlı GSM hattının Ali Ayrancı ile 111, Nusret Aslan ile 60, Bekir Karakuş ile 16, Şahin Özer ile 2 adet irtibat kaydının bulunduğu, Mehmet Sait Aytekin adına kayıtlı GSM hattının Ali Ayrancı ile 3 adet irtibat kaydının bulunduğu tespit edilmiştir."

Mahkemenin gerekçeli kararında, Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün gri pasaport işlemlerine dair yaptığı inceleme hakkında şu ifadelere yer verildi:

"Malatya Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün 15/04/2021 tarihli yazısında; Yeşilyurt Belediyesi Meclis Kararı ile 17/02/2020 tarihinde 46 kişiye, yine 17/09/2020 tarihinde 44 kişiye Gri Pasaport onayının alınmasına ilişkin yapılan incelemede, 17/02/2020 tarihindeki liste için herhangi bir Valilik Olur'u alınmadığını, 17/09/2020 tarih ve E.16853 sayılı 45 kişiye Hizmet Pasaportu düzenlenebilmesi için alınan Valilik Olur'unun ise yazı ekinde gönderildiği bildirilmiştir."

Mahkemenin gerekçeli  kararında, Yeşilyurt Belediyesi’nin Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği aracılığıyla bazı vatandaşları yurt dışına gönderdiği ve bu kişilerin geri dönmeyerek Almanya’da kaldığının tespit edildiği belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

"Tüm dosya kapsamından alınan sanık savunmaları, tanık beyanları, ilgili kurumlarla yapılan yazışmalar ile tüm tutanaklar birlikte değerlendirildiğinde, Malatya Yeşilyurt Belediyesi tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği aracılığı ile yurt dışına vatandaşların gönderildiği, giden şahısların geri dönmeyerek Almanya ülkesinde kaldıklarının tespit edildiği olaya ilişkin olarak göçmen kaçakçılığı suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun Göçmen Kaçakçılığı başlıklı 79. maddesine göre değerlendirilmiştir."

Para karşılığı aldıkları gri pasaportla yurt dışına kaçırılanlar, 'yasal yollarla gittikleri için mağdur' sayıldı!..
Mahkemenin gerekçeli kararında neden beraat verildiğine ilişkin durum da yurtdışına kaçırılanlar “mağdur” ifadesiyle vurgulanarak şu hüküm kaydedildi:

“Göçmen Kaçakçılığı suçunun maddi unsuru, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak maddî menfaat elde etmek amacıyla, yasal olmayan yollardan; Türk vatandaşı veya yabancının yurt dışına çıkmasına imkân sağlamaktan ibarettir. Çıkmaya imkân sağlamak da bir Türk veya yabancının Pasaport Kanunu hükümlerine göre elinde çıkış için belge olmadan veya ülkeden çıkış için açılmış bulunan kapılar kullanılmadan veya Pasaport Kanunu’nun 22. maddesi veya CMK hükümlerine göre ülkeden çıkması yasaklanan bir kimseyi ülke dışına çıkarmaktır. Somut olayda dernek üyelerine Malatya Valiliğinin oluru ile gri pasaport tahsis edildiği, Malatya Valiliği İl Emniyet Müdürlüğü (Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü)’nün 01/01/2020-31/12/2020 yıllarına ait yolcu sorgulama sonuçlarına göre yurtdışına çıkış yapıp geri dönmediği tespit edilen şahısların Edirne Kapıkule Kara Hudut Kapısı’ndan çıkış yaptıkları anlaşılmakla, Tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde dosya kapsamında dernek üyeleri adlarına düzenlenmiş gerçek hizmet pasaportları ile Türkiye’ye giriş-çıkış kapısı olarak tespit edilen Kapıkule sınır kapasından pasaport ibraz etmek suretiyle çıkış yaptıkları, bu şekilde gerçekleşen yurt dışına çıkış şeklinin yasal bir çıkış şekli olarak kabul edilmesi gerektiği, mağdurların yasal olarak Türkiye'yi terk etmesi nedeniyle TCK'nın 79. maddesinde düzenlenen Göçmen Kaçakçılığı suçunun "yasal olmayan yollardan" şeklindeki unsurunun gerçekleşmediği kabul edilerek, ...”

-3 sanık devlete tazminat davası açabilecek, avukat paralarını da devlet ödeyecek..
Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nin gerekçeli kararının sonuç kısmı da, şöyle bağlandı:

“Sanıklar Ali Ayrancı, Bekir Karakuş ve Ersin Kilit'in üzerlerine atılı "Göçmen Kaçakçılığı" suçunu işlediğinden bahisle cezalandırılması istemi ile mahkememize kamu davası açılmış ise de; yapılan yargılama ve toplanan deliller ışığında, sanıkların üzerilerine atılı suçun unsurları itibariyle oluşmadığı anlaşılmakla atılı suçtan sanıkların CMK'nın 223/2-a maddesi gereğince AYRI AYRI BERAATLERİNE,  Sanıkların atılı suç nedeniyle gözaltı ve tutuklu kaldığı anlaşıldığından CMK'nın 232/6. Maddesi atfı ile CMK'nın 141-144. maddeleri gereğince beraat kararının kesinleştiğinin tebliğinden itibaren 3 ay içinde ve her halde karar veya hükümlerin kesinleşme tarihini izleyen 1 yıl içinde TAZMİNAT İSTEMİNDE BULUNULABİLECEĞİNİN; istemin zarara uğrayanın oturduğu yer ağır ceza mahkemesinde ve eğer o yer ağır ceza mahkemesi tazminat konusu işlemle ilişkili ise ve aynı yerde başka bir ağır ceza dairesi yoksa, en yakın yer ağır ceza mahkemesinde karara bağlanacağının İHTARINA, Yargılamada sanıkların kendilerini vekalete dayalı müdafi ile temsil ettirdiği dikkate alınarak yürürlükte olan AAÜT'ne göre 30.000 TL'nin vekalet ücreti olarak hazineden alınarak sanıklara verilmesine Yargılama giderlerinin hazine üzerine bırakılmasına, …”

Neler oldu neler?
İlk olarak CHP'li Yeşilyurt Belediye Meclis Üyesi Günnur Tabel'in duyurduğu ve kamuoyunda büyük yankı uyandıran olayla ilgili iddialara göre; 17 Şubat 2020'de ve 17 Eylül 2020'de olmak üzere toplam 90 kişinin Yeşilyurt Belediyesi’nin sözde çevre projesi kapsamında  gri pasaport düzenletilerek Almanya’ya 'kaçırılması' ve bunların Türkiye’ye dönmemesi üzerine başlatılan “Göçmen Kaçakçılığı Soruşturması” kapsamında, Malatya- Yeşilyurt Belediyesi aracı kılınarak düzenlenen gerçek dışı beyanlarla ve belgelerle tamamı da Malatya'dan olmayan, doğu ve güneydoğu illerinden 90'ın üzerinde kişinin yurt dışına 'kaçırıldığı' belirlenmişti. Yeşilyurt Belediyesi tarafından Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği'ne kaydettirilerek yurt dışına çıkış işlemlerinin bir gereği tamamlanan, hiç birisi Malatya ve Yeşilyurt sınırları içinde yaşamayan, Bingöl ve Diyarbakırlı olan üyelerinin "Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirmek" adlı proje kapsamında Hizmet Damgalı Pasaport düzenlenerek Almanya'ya gönderilenlerin Türkiye’ye dönmemesine ilişkin yürütülen "gri pasaport skandalı" ile ilgili soruşturmada, insan kaçakçılığı’ skandalına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar ve belediyede görevli 3 kişi hakkında verilmiş olan “İdari Soruşturma İzni”ni, Danıştay 1. Dairesi, 3'e 2 oy çokluğu ile kaldırılmıştı. Danıştay kararında tüm sorumluluğun Valilikte olduğu ileri sürülmüştü. Ancak dosyadaki belge ve bilgiye göre; İlk kafiledeki 45 kişi için Valilik onayının olmadığının ortaya çıktı. Edirne 1. Asliye Ceza Mahkemesi yetkisizlik kararında hiçbirinin hizmet pasaportu almaya yetkili kişiler olmadıkları halde Yeşilyurt Belediyesi kullanılarak gri pasaport sağlanarak yurtdışına 2 grup halinde kaçırılan 90 kişi içindeki ilk grupta yer alan 45 kişi için “Valilik oluru” alınmadığı kaydedilmişti.

Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesine Yeşilyurt'un AKP'li meclis üyesi ve Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş, Bingöl-Servi'nin AKP'li eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve olayın Almanya’daki bağlantısı olduğu iddia edilen, 2024 yerel seçimlerinde DEM Partisi'nin Bingöl- Karlıova belediye başkan aday adaşlarından olduğu öğrenilen  Ersin Kilit hakkında “Göçmen Kaçakçılığı Yapma” suçundan 3 ile 8 yıl arasında hapis cezası talebi ile Eylül 2022’de dava açılmıştı.

‘İnsan kaçakçılığı’ skandalına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı tarafından Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar (yandaki fotoğrafta)  ve belediyede görevli 3 kişi hakkında verilmiş olan “İdari Soruşturma İzni”ni, Danıştay 1. Dairesi, 3'e 2 oy çokluğu ile kaldırılmıştı. Tartışma yaratan ve siyasi etkiyle verildiği öne sürülen Danıştay kararında tüm sorumluluğun Valilikte olduğu ileri sürülmüştü. 'İçi boşaltılarak' sanık sayısı düşürülen olayın dava aşamasında, tüm iş ve işlemlerden haberi olan, bazı evrak ve yazışmalarda imzası bulunan Yeşilyurt'un eski belediye başkanı Mehmet Çınar 'tanık' konumuna geçmiş, ancak duruşmalara gitmeyince hakkında 'zorla getirme' kararı çıkarılmıştı.

Yargılama aşamasında tanık olarak dinlenen Veysel Ser, “..Olayı belediye meclis üyesi olan Nusret Aslan’dan duydum, duyduktan sonra araştırmaya başladım. Nüfus ve valilikten araştırdığımda yurt dışına insan götürüldüğünü, geri de dönmediğini öğrendim. Mehmet Çınar’ı arayarak durumdan bahsettim, bunun ile ilgili Savcılığa suç duyurusunda bulunması gerektiğini söyledim. Bana ‘Ben bir araştırayım’ dedi.  iki hafta sonra Mehmet Çınar ı tekrar aradım, olayı sordum, bana  ‘Bu işi kurcalama dediklerin doğru, senin de başın ağrır’ dedi." diye ifade verirken, bir başka tanık Engin Efe ise, “Ben Malatya'da galericilik yaparım, sanıkları tanımam. Mehmet Çınar’ı belediye başkanı olması nedeni ile tanırım. Veysel Ser av arkadaşımdır, bu olaylardan yaklaşık 6 ay kadar önce görüştük.  Veysel Ser bana göçmen kaçakçılığı ile ilgili olarak olanları anlattı, ‘Bana şahitlik yapar mısın’ dedi.  Nusret Aslan isimli bir şahıstan bahsetti, paralar ile alakalı olarak para karşılığında insanların yurt dışına çıkartıldığını söyledi.  Bu işin arkasında PKK’nın Bingöl sorumlusu olduğunu söyleyince ben terör örgütüne karşı sinkaflı küfürler kullandım.  Veysel, Mehmet Çınar ile görüşme talep etti, birlikte Mehmet Çınar’ın yanına gittik. Bekir Karakuş’un ismini orada duydum. Veysel Ser Belediye başkanına, ‘faaliyetten bir bilgin var mı’ dedi. Başkan bey de, ‘Böyle bir şeyin olacağını tahmin etmiyorum’ dedi. Para mevzusunu açtığında önce bunu kabul etmedi ve panikledi, sonra ‘Farz et ki Almanya daki akrabalarım bana para göndermiş olamaz mı’ dedi.  10 bin Euro’dan fazla paranın yasal yollarla Türkiye ye getirilemeyeceğinden bahsetti, daha sonra Bekir in İstanbul da olduğunu, dönünce bir toplantı ayarlayacağını söyledi. Ben başkan beyin tavırlarından bu olaydan haberdar olduğunu sezdim. Ayrıca Veysel Ser, başkan beye, ‘Alakan yok ise Cumhur ittifakı zedelenmesin, Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulun’ diye söyledi. 2 hafta geçtikten sonra Veyse Ser dükkanımda iken Mehmet Çınar aradı, normal muhabbet ettikten sonra Veysel bu olayı sordu, başkan da, ‘Bu işlere çok burnunu sokma’ dedi. Ben bu kadarını duydum, başka bir bilgim bulunmamaktadır” demişti.

'Tanık' konumuna dönüştürüldükten sonra ilk duruşmalara katılmayınca, hakkında mahkemeye zorla getirme kararı çıkarılan, yeniden aday olma çabasına karşın AKP tarafından 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde yeniden aday gösterilmeyen Yeşilyurt eski belediye başkanı Mehmet Çınar, kendisiyle ilgili ifadeleri reddederken, "2018-2024 tarihleri arasında Yeşilyurt belediye başkanı olarak görev yaptım. O dönemde yardımcım olan Bekir Karakuş yanında eski Bingöl Belediye başkanı olduğunu isminin Ali olduğunu söylediği şahıs ile geldi. Avrupa Birliği hibe projesi kapsamında şahısların yurt dışına gittiğini söylediler, çevre ile alakalı olduğundan bahsettiler. Ben Belediye başkanı olmadan önce bu tür projelere katılmıştım, Bosna Hersek ve İspanya ya gitmiştim. İşleri sorguladık, işlerin takibi için Bekir beyi görevlendirdim, teklifte ondan geldiği için işlemleri o yaptı. Süreç devam ettikten sonra gidecek şahısların listesinin önüme gelip gelmediğini hatırlamıyorum. Gelmiş ise de listede isim ve soy isim, TC vardır, herhangi bir kişisel bilgi yoktur, herhangi bir yakınım veya tanıdığıma bir ayrıcalık tanımadım. Bir yıl sonra gidenlerin gelmediğini basından veya ilgili kurumlardan öğrendim. İçişleri Bakanlığı tarafından olay ile ilgili soruşturma yapıldı, hakkımda ‘Soruşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildi, benim olaya ilişkin bilgim görgüm bundan ibarettir” demişti.

İddianameye göre olay
Kamuoyunun gündemine CHP'li Yeşilyurt Belediye Meclisi Üyesi Günnur Tabel'in getirdiği skandalla ilgili çok önemli detay ve iddiaların yer aldığı, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz'ın da ‘müşteki’ olarak adının geçtiği iddianamede, olay şöyle özetlenmişti:

'Şüpheliler Ali Ayrancı ve Ersin Kilit'in yurtdışına Türk Vatandaşı şahısları para karşılığı göndermek üzere anlaştıkları, bu konuda çeşitli belediyelerle irtibat kurarak yasal görünüm elde etmek amacıyla projeler kapsamında işlemleri yürütmeyi kararlaştırdıkları, bu amaçla Malatya Yeşilyurt Belediyesi'ne o dönem başkan yardımcılığı yapan ve öncesinde tanıştıkları Bekir KARAKUŞ ile irtibat kurdukları, şüphelilerin Malatya'da birkaç kez görüştükleri, olayın ayrıntıları üzerinde anlaştıktan sonra Bekir Karakuş'un Ali Ayrancı'yı da yanına alarak durumu Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar'a aktardıkları, Belediye Başkanı'na yurtdışında bulunan ve hayırsever bir Türk Vatandaşının çeşitli projeler kapsamında belediye çalışanlarını yurtdışına gezi ve araştırma yapmak amacıyla götürmeyi istediğini, tüm masrafların bu şahıs tarafından karşılanacağını, bu projelerin kamusal projeler olması nedeniyle şahsın da masraflarını Alman Makamlarından karşılayacağını, projeler nedeni ile belediyenin herhangi bir yük üstlenmeyeceğini belirterek Belediye Başkanını ikna ettikleri, şüphelilerden Bekir Karakuş'un bir kısım belediye personeli ile birlikte Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme Projesi adı altındaki projeyi hayata geçirdikleri, bu amaçla Malatya Kişisel Gelişim Dünyası Derneği ile irtibat kurdukları, daha önce tespiti yapılan ve Malatya ili dışında bulunan şahısları anılan derneğe üye yaptıkları, dernek ile belediye arasında protokol yaptıkları, akabinde belediyeden ilgili Meclis Kararları ile gerekli diğer resmi işlemleri gerçekleştirdikleri, 15/02/2020 ve 19/09/2020 tarihlerinde olmak üzere iki kafile halinde daha önce tespiti yapılan ve kendilerine hizmet pasaportu çıkardıkları kişileri yurtdışına gönderdikleri, ilk kafile ile birlikte bir kısım belediye çalışanının da proje kapsamında Almanya'ya gönderildiği, belediye çalışanlarının projeye dahil edilmesinin amacının projenin gerçek bir proje olduğu yönünde görüntü verilmek istenmesi olduğu, nitekim giden belediye personelinin gerçekten Almanya'da gezi ve inceleme işlemlerini gerçekleştirdikleri, yurtdışına gönderilen şahıslardan hiçbirinin yurda geri dönmediklerinin anlaşıldığı, şahısların yurda çıkışta kullanmış oldukları pasaportların dönüş mührü bulunmaksızın belediyeye akabinde imhası için İl Nüfus Müdürlüğü'ne gönderildiğinin tespit edildiği. yurtdışına gönderilen şahısların yakınlarının tanık sıfatı ile dosya kapsamında dinlenildiği, Bir kısım tanık beyanlarında yurtdışına giden yakınlarının 4500 ile 7000 Euro arasında değişen meblağlarda bir parayı tanımadıkları birilerine ödediklerine dair ifadelerinin bulunduğu, bu ifadelerden de anlaşılacağı üzere yurtdışına giden şahıslardan şüpheliler tarafından miktarı tam olarak tespit edilemeyen miktarda paraların alınmış olduğunun anlaşıldığı, nitekim yurtdışına giden belediye çalışanlarının masraflarının tamamının şüphelilerden Ersin Kilit tarafından karşılandığı, Ersin Kilit'in diğer şüpheli Bekir Karakuş aracılığıyla Yeşilyurt Belediyesi Hayır Çarşısı'na yardımda bulunduğu, bu durumun şüpheli Bekir Karakuş'un beyanında da açıkça anlaşıldığı, bu şekilde tüm şüphelilerin yasal yolları ve Yeşilyurt Belediyesi'ni kullanarak dosyada isimleri geçen 90 kişiyi yurtdışına kaçırarak Göçmen Kaçakçılığı Suçunu işledikleri, Her ne kadar şüphelilerce suçun yasal unsurlarının oluşmadığı, yasal olmayan yollardan bir göndermenin gerçekleşmediği, yurtdışına gönderilen şahısların resmi pasaportlarla resmi kanallarla yurtdışına gittikleri ileri sürülmüş ise de, yurtdışına gönderilen şahısların hiçbirinin Malatya ili ile ilgisinin bulunmadığı, şahısların usulsüz bir şekilde dernek kayıtlarının gerçekleştirildiği, baştan beri Çevreye Duyarlı Bireyler Yetiştirme projesine katılım amacı taşımadıkları, amaçlarının tanık olarak dinlenilen yakınlarından da açıkça anlaşıldığı üzere yurtdışına gitmek olduğunun aşikâr olduğu, dolayısıyla bu şahısların hiçbirinin hizmet pasaportu almaya yetkili kişiler olmadıklarının anlaşıldığı, bu nedenle her ne kadar yasal yollarla gerçekleştirildiği iddia edilse de şüphelilerin eylemlerinin yasayı dolanarak sonuçta yasal olmayacak şekilde sonuçlandığı, yine şüphelilerden Ersin Kilit vekillerince her ne kadar aynı eylem nedeniyle Alman Makamları tarafından yargılandıkları ileri sürülmüş ise de sunulan evraklardan ve şüpheli Ersin Kilit'in Ordu Cumhuriyet Başsavcılığı nezdinde alınan ifadesinde de açıkça görüldüğü üzere Alman Makamlarınca verilen para cezasının Ordu'dan gelen kafileye yönelik olduğunun, dosyamız ile ilgisinin bulunmadığının görüldüğü anlaşılmakla..'

Soruşturma kapsamında, geçtiğimiz Haziran ayında Yeşilyurt Belediye Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş ile organizatör oldukları öne sürülen Ali Ayrancı ve Ersin Kilit tutuklanmış, geçen süreçte bu sanıklar tahliye edilmişlerdi. Bu tahliyelerle ilgili çeşitli iddialar gündeme gelmişti.

malatyahaber.com

İlgili haberler
UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız