SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

Malatya 100. Yıl Parkı ve Fuar Merkezi

Malatya 100. Yıl Parkı ve Fuar Merkezi
A- A+ PAYLAŞ

Nezir KIZILKAYA   
nezir.kizilkaya@hotmail.com

Ekonomik alanda yaşanan gelişmeler ve pazarda meydana gelen yeni oluşumlar, rekabetin yoğun bir şekilde yaşandığı günümüz ortamını doğurmuştur. Bugün artık sadece kaliteli mal üretip pazara sürmek, başarı elde etmek ve satış yapabilmek için yeterli görülmemektedir. 21. yüzyılda artık tüm pazarlarda oldukça yoğun bir rekabet yaşanmakta ve bu rekabet ortamında üretiminden gelen liderlik gücü, yerini pazarlama ve tanıtım çalışmalarının başarısından gelen liderliğe bırakmaktadır.  

Böylesi bir pazar ortamında da ticari ihtisas fuarlarına katılım, firmalara oldukça önemli avantajlar sunmakta ve hem pazarlama hem de tanıtım aktivitelerini bir arada yürütmelerine olanak sağlamaktadır. Ayrıca, ziyaretçiler fuar alanında katılımcı firmaları karşılaştırma şansına sahip olduklarından ürünlerin performans fiyat kalite, hizmet açısından üstünlüklerini ortaya koymak için önemli bir fırsat yakalanmaktadır 

Firmaların kiraladıkları bu stantlar, işletmelerin kendi çalışma alanlarının bir nevi küçük birer kopyası, benzeri niteliğinde olmaktadır. Bu yüzden firmalar için katıldıkları fuarların fiziksel özellikleri oldukça önemlidir. Firma kalitesini en başta mekânsal olarak göstermek isteyecektir. Bu yüzden de fuar için oluşturulan ve seçilen mekânların, fuar paydaşlarının tamamının hem ticari hem de sosyal ihtiyaçlarına cevap verebilecek şekilde olması artık bir zorunluluktur.   

Bütün mesele tam olarak bu ihtiyaçların çözüm yollarına bağlı iken fuar merkezini tıpkı şehrimizdeki gibi bir çıkmaz sokak üzerine kurmak bu yolu tümden kapatmak anlamını taşımaktadır 

Devasa bir hangar ya da çadır görünümlü, dört mevsim iklimlendirme sorunu olan ve tamamen estetik kaygılardan uzak olarak düşünülmüş, daha çok 1970’li yılların panayır çadırları ile benzeşen ve Mişmiş Park içinde yer alan mevcut mekân, hiçbir albenisi olmayan yapısı ile yukarıda bahsettiğim ihtiyaçları karşılamaktan son derece uzaktır.  

Batı, bu tür organizasyonlar için mekânın en önemli unsur olduğunun daha 19. yüzyılda farkına varmış, ticari hayatın gelişmesine katkı sunan nitelikli fuar merkezleri inşa ederek bu sektörün hızlı bir şekilde gelişmesini sağlamıştır. Geçtiğimiz son iki yüzyılda Avrupa’nın büyük kentleri sembol fuar merkezleri ile donatılmıştır.   

Unutulmamalıdır ki fuar organizasyonları sadece organizatör ya da katılımcı firmalar açısından değil, düzenlendikleri şehir, bölge, hatta ülkeler için de olumlu sonuçlar doğurmaktadır ve mevcut durumu ile Malatya, bu pazardan payını asla alamamaktadır. Bunun büyük ölçüde mekân ile bağlantılı olduğu şehirde düzenlenen fuar katılımcıları tarafından da sık sık dile getirilmektedir. 

Özellikle de kitap fuarları mekânın getirdiği dezavantajlardan kurtarılmalı, daha coşkulu, hareketli ve işlevsel bir yapıya kavuşabilmesi için bir an önce çağdaş bir mekâna alınmalıdır. Malatya, gençlerin ve öğrencilerin, yerel yönetimlerin çabaları ile “bindirilmiş kıtalar” olarak değil, gönüllü olarak coşku içinde gitmeye can attıkları bir mekâna kavuşmalıdır. Başka bir deyişle konum ve mekân, hem işletmeyi hem de tüketiciyi kendi isteği ile getirebilecek nitelikte olmalıdır. 

Bunun için Malatya’da, ikinci bir “İzmir Kültür Parkı” olabilecek kusursuz bir alan mevcuttur. Altın Kayısı ile Güngör Caddeleri arasında bulunan ve 300 dönümlük bir sahayı kaplayan 100. Yıl Parkı bu alandaki her türlü ihtiyacı karşılayabilecek konumda ve niteliktedir. Son derece güzel dizayn edilmiş, ulaşım sorunu olmayan bu alan Malatya’nın yeni fuar merkezi için oldukça ideal özelliklere sahiptir. 

100. Yıl Parkında yapılacak küçük dokunuşlar ile şehrin merkezinde, altyapı sorunu olmayan modern bir fuar binası yapmak, bu şehrin büyük bir ihtiyacını karşılayacaktır. Fuar organizasyonu dışında şehirde yapılacak her türlü kültürel ve sanatsal organizasyonlara da ev sahipliği yapacak bu merkezin şehre kazandırılması bir lüks değil acil bir ihtiyaçtır. 

Fuarlar her zaman ekonominin ve dolayısıyla turizmin dışa açılan kapısı ve gelişmeyi yönlendiren bir vitrini konumundadır. Konu bu açıdan değerlendirildiğinde, hâlihazırda 50’den fazla coğrafi işaretli ürüne sahip Malatya’ya kazandırılacak bir “Gastronomi Fuarı” için de kusursuz bir altyapı olacaktır. Gastronominin şehrimiz turizm potansiyelinin en önemli unsuru olduğu göz önünde tutulursa, bunun Malatya için öneminin paha biçilemez olacağı oldukça açıktır. 

Aynı şekilde Kayısı Festival ve Fuarlarının böylesine çağdaş bir mekânda yaşatılması, organizasyona, dolayısı ile de kayısıya kurumsal bir kimlik kazandıracak, şehrin kayısı konusunu ne kadar ciddiye aldığını ve sahiplendiğini en iyi şekilde ulusal ve uluslar arası alanda ifade edecektir. 

Malatyalıların aileleri ile birlikte şehirden uzaklaşmadan, şehrin stresinden uzaklaşabilecekleri bu mekân, Malatya’ya değer katan, markalaştıran kendisine gelenlere kucak açan bir fuar merkezi olacaktır. Malatya Büyükşehir Belediyesinin, bakanlıklar ve diğer kuruluşlardan sağlayacağı finansal destek ve teşvikler ile şehre büyük katkı sağlayacak böyle bir projeyi başarılı bir şekilde sonuçlandıracağına olan inancım da tamdır. 

Sadece bir fuar alanı olarak değil,  kültürün ve sanatın da yaşam şansı bulacağı, her türlü etkinlikler için kullanılabilecek, estetik özellikleri ile öne çıkmış bir rekreasyon alanı, yani “100. Yıl Kültür Parkı” bu şehre çok yakışacaktır. 

___________

NOT: Kapak görseli, yapay zekâ ile oluşturulmuştur. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • Mehmet (5 gün önce)
    Gastronomi fuarı çok iyi bir fikir. Fuar alanı/yeri konusunda yorum yapamam, 20 yıldır Malatya dışındayım ama bir yeme içme fuarı Malatya'ma çok yakışır ve ekonomik olarak anlamlı bir katkı sağlar. Elinize sağlık Nezir abi. Selamlar, sevgiler
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent 44 (3 hafta önce)
    Yüzüncü yıl parkı çok karanlık aydınlatma iyi değil birde parklarda güvenlik ler olmalı yoksa oralar kötü insanların meskeni olur başkanlar ve emniyet böyle yerleri sürekli kontrol etmeli ve kameralar bulunmalı!
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakan (3 hafta önce)
    Ben anlamıyorum bu yapılan 100 yıl parkı Bostan başındaki ıssız değil bir yere benziyor çünkü orada Güzel yerler yok yani belediyenin oraya sofra adı altında olan lokantalardan açması lazım insanların ucuz yemek yiyeceği yerler olması lazım bu nedir ya bomboş araziye 3 tane güvenlik görevlisi koyulmuş adamlar sabahtan akşama kadar yatıyor canlılık yok o ucuz olan 50 TL olan Tanzimat yemeklerden oraya getirmesini istiyoruz belediyenin bir an evvel orayı açmasını istiyoruz
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Büyüyememek (3 hafta önce)
    Bir şehrin büyümesi iyi bir şey midir, bilmem. Ben büyümektense gelişmeyi tercih ederim. Bunun doğal sonucu olan büyüme sağlıklı büyümedir. Malatya ise adı büyük, kendisi orta halli, insanının ufku küçük bir yer bence. Baksanıza bu şehir için değer ortaya koyan, birşeyler üretme gayretine olan Nezir Hoca, Fikri Hoca gibi isimler bile bundan hali değil. Fuar merkezinin olması gerektiğini söyleyecek kadar vizyon sahibi ama şehre değer katacak herşeyi ayağının dibinde isteyecek kadar tipik Malatyalı. Hatta hala stadın olması gerektiği gibi şehir dışına taşınmasını bile bunca yıl sonra içine sindiremeyen yorumcular var. 'Düz ayak çarşı' mantığı iliklerimize işlemiş. Herşey elimizin altında olsun, her yere yürüyerek gidelim, stat, fuar alanı avm vs ne varsa hepsi iç içe olsun. Ama biz büyüyelim, büyükşehir olalım, trafik olmasın, yollar kaldırımlar geniş olsun, yatay mimari olsun, ama herşey elimizin altında olsun. Kitap fuarı uzakta olursa gidilmez, stat çarşının göbeğinde olmazsa maç da izlenmez ila ahir... Sevgili hemşehrilerim, bu nasıl iştir?
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Adil Aktaş (3 hafta önce)
    Nezir hocamın anlatmaya çalıştığı konu Malatya kültürünün Malatya turizminin ve Malatya yaşamının canlandırılması ile ilgili. Bildiğim kadarıyla değerli hocamın bahse konu caddede evi dahi yok. Kendini Malatya'ya adamış bu değerli şahsiyete bu denli yüklenmek bence yanlış bir tutum. Geleceği görerek düşünecek olursak konuya bu şekilde yaklaşacak olursak Nezir hocamızın söylediği gayet mantıklı bir şey. İllaki o bölgeye beton kazıklar çakılarak bir şeyler yapılması değil var olan alana uygun olarak bir fuar merkezi inşa edilmesinden ibaret konu bu kadar basit. Kaldı ki Malatya stadyumunun şehrin dışına taşınması sonucunda ortaya çıkan garabeti de görmezden gelemeyiz. İnsanlar spor karşılaşması için oraya gidemedikleri gibi tesis Atıl bir şekilde ömrünü doldurmayı beklemektedir. Bahse konu Park alanının uygun bir yerinde yapılacak olan ve fuar ile birlikte diğer etkinliklere de ev sahipliği yapması istenilen yer çevreye var olan parka zarar vermeden doğal malzemelerden inşa edilebilir. Ve inanıyorum ki insanların yoğun bir şekilde uğrak yeri olabilir ve Malatya'ya da değer katabilir. Ağır bir felaket yaşadığımız Malatya'mıza kültürel açıdan ve sanatsal açıdan sahip çıkmak hepimizin boynunun borcu olsa gerek.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Fikri Demirtaş (3 hafta önce)
    Araştırmacı yazar Nezir Kızılkaya'nın 1 Mart 2025 tarihinde Malatya haber com'da yayımlanan "Malatya 100. Yıl Parkı ve Fuar Alanı" başlıklı yazısı, şehrimizin geleceği için önemli bir vizyon sunuyor. Kızılkaya, bilimsel bir yaklaşımla kaleme aldığı makalesinde, Malatya'nın fuar alanı ihtiyacını ve 100. Yıl Parkı'nın potansiyelini ele alarak değerli önerilerde bulunuyor. Fuar Alanı Sorunu ve Merkezi Konumun Önemi Kızılkaya'nın vurguladığı gibi, Malatya Kitap Fuarı'nın Orduzu Fuar Alanı'nda düzenlenmesi, halkın ve özellikle öğrencilerin katılımını olumsuz etkiliyor. Ulaşım zorluğu ve mekanın yetersizliği, fuarın amacına ulaşmasını engelliyor. Gelişmiş ülkelerdeki ve bazı şehirlerimizdeki örneklerde görüldüğü gibi, fuar alanlarının merkezi konumlarda olması, erişilebilirliği artırarak kültürel etkinliklere katılımı teşvik ediyor. 100. Yıl Parkı: Şehrin Yeni Cazibe Merkezi Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin "Yeşil Belediyecilik" anlayışıyla hayata geçirdiği 100. Yıl Kent Parkı, şehrimiz için büyük bir kazanım. 300 bin metrekarelik devasa alanıyla Türkiye'nin en büyük parklarından biri olan bu park, eko-eğlence, çocuk kulübü, kültürel etkinlik alanları, spor ve sosyal aktivite alanları gibi birçok imkanı bünyesinde barındırıyor. Kızılkaya, şehrimizin bu gözde parkını taçlandıracak bir öneri sunuyor: Park içinde, mimarlar tarafından tasarlanacak çok amaçlı bir kültür kompleksi. Bu kompleks, sergi alanları, kitap fuarı, konferans salonu, sinema, tiyatro gibi birimleri içermeli ve yıl boyunca aktif olarak kullanılmalı. Gezgin bir öğretmen olarak, Kızılkaya'nın bu vizyoner önerisini destekliyorum. 100. Yıl Parkı'nın konumu ve geniş arazisi, böyle bir kompleks için son derece uygun. Ayrıca, kompleksin tasarımında Bilim Merkezi, Geleneksel El Sanatları, Atölyeleri,Gastronomi Merkezi,Engelsiz Erişim, Hemşehrilerimize Çağrı Bu önemli konuda bilgi sahibi olmadan eleştiri yapanlara değil, yapıcı öneriler sunanlara kulak vermeliyiz. 100. Yıl Parkı'nın Malatya'nın kültür, sanat ve bilim merkezi haline gelmesi için hep birlikte çalışmalıyız. Nezir Kızılkaya'nın önerisi, Malatya'nın geleceği için önemli bir fırsat sunuyor. Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Kültür Turizm İl Müdürlüğü'nün bu vizyonu hayata geçirmesi, şehrimizi bölgenin cazibe merkezi haline getirecektir. Malatya Haber Com'un Malatya'nın kültür sanat yaşamına dair yaptığı yayınlarla, deprem sonrası bir dönemde Malatya'nın sesini duyur
    %42
    %58
    Yanıtla
  • sadece Ankara'da o büyüklükte anaz 20 park var Türkiye'nin en büyük parklarından biri değil ona rağmen bırakında yeşil kalsın rant kapısı olmasın betonlaşmadan zevkmi alıyorsunuz iyi bir fuar alanı demek otoparklarıyla beraber 75 bin metre kare alan demek senede bir iki etkinliğe bu kadar alanı heba etmek çok yazık olur ayrıca şehirin sıkışık halinden kurtarmak için bu gibi etkinlik alanlarını şehrin dışına yapmak en mantıklı yol
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Mahmut Cemal Güngör (3 hafta önce)
    Sahipsiz Malatyam.Ben yaptım oldu mantığı!Vizyonsuz kişilerin elinde kalmış.Çok üzücü bir durum.Aksaklıkları,şikayetleri dikkate alan yok ne yazık ki! Yine de enseyi karartmayalım. Sağlık ve mutluluk dileklerimi iletirim.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 hafta önce)
    Kötü öneri. Her fırsatta modern kent savunuculuğu yapan malatyahabere ve yazarına yakışmadı. Modern kentler vatandaşlarına öncelikle sağlıklı yaşam alanları sunar. 100. Yıl parkı neredeyse bölgedeki tek yeşil alan olarak kaldı. Hoş çok iyi dizayn edildiği iddia ediliyor fakat parkın içi gereksiz beton ve demir kaidelerle dolu. İşte hasbelkader yeşil alan olarak ayrılmış bir bölgeyi bir de fuar alanına dönüştürme fikri o çok eleştirdiğiniz yerel yöneticilerden geri kalmadığınızı gösteriyor. 25 yıl öncesine kadar çilesizden beylerderesine kadar meyve bahçeleriyle dolu bir alanın betona kurban edilmesi yetmezmiş gibi bir de bu öneri ilginç.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • abid.kav (4 hafta önce)
    yazıyı yazanın güngör caddesinde evi var muhtemelen. değerini artırıp satmak istiyor.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Erdal (4 hafta önce)
    Her nasılsa güzel bir yeşil, dinlenme , gezinti alanı yapıldı. Sizin bu önerinizle, koca koca hangarlarla, beton binalarla doldurulur, ortada park diye bir şey kalmaz. Bunu düşünmemenize hayret ediyorum, Orduzu Pınarbaşındaki fuar alanı Malatya ya fazla bile, kaldıki yapacak başka yermi kalmadı, tam rantçı teklifi olmuş Nezir bey kusura bakmayın.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Şaşkınım (4 hafta önce)
    İlk kez bu platformda bir haber ya da yazı için tamamı olumsuz içerikte yorum yapıldığını görüyorum. Nezir hoca herhalde bunu düşünecektir. Ben ne dedim de herkesi kızdırmayı başardım diye. Anladığım kadarıyla kimse yeşil alan üzerine bina istemiyor. İstemiyor da, hepimizin oturduğu evler de bundan hali değil ki. İkamet ettiğimiz evler yapılırken güzelim aspuzu bağları yavaş yavaş şehir olurken, karakavak, çilesiz, barguzu, tecde, kileyik imara açılırken, herkes burada olduğu gibi dimdik dursaydı ya. Ama yorumcuların bu konuda haklı olduğunu da belirtmeliyim. Fuar alanı bir ihtiyaçsa, ki bence de öyle, mevcut binayı iyileştirmek daha doğru olur. Zaten yetersiz olan yeşil alanları ne sebeple olursa olsun betonlaştırmak yanlıştır. Nezir hocam da tekrar düşündüğünde bu haklı tepkileri anlayacaktır.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • NİHAT (1 ay önce)
    Böyle bir yazı size yakışmıyor sn yazar. Beton yapmak hizmet değildir. Malatya ya yapılmış en güzel projelerden biridir. Yorumlara baktım, sizin bu teklifinizi beğenen tek bir yorum bile yok.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mlt (1 ay önce)
    Nezir Bey, Orduzu Pınarbaşı ne halde bunununla ilgili hiçbir düşünceniz yok mu? Orduzu güzel mesire alanları gezi yerler v. s gibi yerler yapılması gerekiryordu. Ahmet Çakır gibiler beton çöplüğüne çevirdiler. Sizler neden bu konularla ilgili hiç sesinizi çıkarmadınız. Yıllardır kayısı fuarları yapılıyor, Malatya’ya bir katkısı olmuş mu? Ancak para harcanmış, birileri zengin edilmiş. Malatya’nın ne sanayide ne de tarımda bir katma değeri yok. Size şunu söyleyeyim Nezir Bey, Malatya Beydağlarına bir kaç seyir alanları yapılsa, mesela nasıl olur? Malatya’yı ekonomik olarak önce bir yatırımların yapılması gerekiyor. Eski kafaları bırakın, lütfen.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Saçmalık (1 ay önce)
    Park park olarak kalmalı. Sırf rant kapısı yaratmak için şehirde yeşil alan olarak kalması gereken bir yeri daha bir yılı dolmadan, gelen başkan ne gale getirmek istiyor. Malatya’da Gürkan’ın yaptığı tek iyi işi de katletmeyin!
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Nuri (1 ay önce)
    Bu 100.yıl parkına yapılabilecek en büyük kötülük olur.Bu şehire açık ve ferah alanlarda gerekir.Başka bir yere özel fuar alanı yapılabilir.
    %91
    %9
    Yanıtla
  • ZAFER DOĞAN (1 ay önce)
    Bırakın şu fuar işlerini, memleketi ayağa kaldırmaya bakınız. Fuara gelecek insanların kalacağı otel bile yok veya yetersiz. Fuar organizasyonu yapanlar fuar katılımcılarını evinde misafir eder artık. Ayrıca 100. yıl parkı böyle kalsın açık alanlara ihtiyaç var. Fuar alanları şehir dışına yerlere kurulur. Nezir Bey, sen araştırmacı yazar değilmisin? Proje üretme hocam, araştırınız ve yazınız lütfen. Saygılarımla
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Orhan (1 ay önce)
    Şehire göre çapından büyük diğer şehirlerdekilere göre vasat bir park yapıldı. Bu park üzerinden işyeri, büfe, lokanta, vb. rant elde etmek için her türlü girişimde bulunuluyor. Ya bırakın burası ağaçlar,banklar,yürüyüş alanları ve göletler dışında bir şey olmasın.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Murat (1 ay önce)
    Mevcut olarak zaten bir fuar merkezi var çok saçma işler yapılıyor. Orada etkinlikler yapılmıyor önce elinizdekinin kıymetini bilin yine neyin peşindesiniz. Bu öznır gitti eminsiniz değilmi biz bundan kurtulduk demi
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Cengiz (1 ay önce)
    Orduzu Pınarbaşı 'nı da (gölet çevresi) tarumar ettiler.Eski hali daha güzeldi. Sanayi yi de oraya alsınlar.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Mlt44 (1 ay önce)
    Güngör caddesi zaten boğulmuş bir de oraya bina yapsınlar, orayı unutmuşlar, fuarı burada yapınki Güngör caddesini de Akçadağa taşıyın, siz bozun toki yapsın, yayına çıkardığınız mahir bey yeni çarşıda temelli pasajıyla ekmek büfesine takıldı, sunucunuz bile ne diyeceğini şaşırdı
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Ramazan (1 ay önce)
    Ah birde park icerisine bir botanik park yapsalar. Türkiye'de eşi olmayan ne güzel olur. Ancak zor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Cenk (1 ay önce)
    Şehir zaten beton Malatya olmuş orayı daha binaya boğmak sağlıklı olmaz bunun yerine Antep konya Kayseri adana Eskişehir gibi büyük yeşil parklar şehre kazandırılmali şehirde nefes alacak yer yok çünkü şehri yönetenler de bir gram vizyon proje yok şehri ancak betona gömerler
    %88
    %12
    Yanıtla
  • erol (1 ay önce)
    bırakın sadece park olarak kalsın betona boğulmasın Fuar alanı olarak Orduzu pınar başındaki yer çok moderen ve fazlasıyla yeter bu gibi fuar alanları bütün dünyada yerleşim yerlerinin uzağında yapılır
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Vatandaş (1 ay önce)
    Hala bitmedi, bu yüzyıla yetişmeyecekse ismi 200.yıl parkı olsun
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Cevat Yüksel (1 ay önce)
    Sayın Kızılkaya bari siz yapmayın yerel yöneticilerin böyle şeyler söylemesinden usandık bari siz önermeyin. park yapıp sonrasında binalar yapıp parkı ortadan kaldırmak hiç doğru bir öneri değil.
    %88
    %12
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları

Reklam