SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

Güzelbahçe'nin Melekleri

Güzelbahçe'nin Melekleri
A- A+ PAYLAŞ

Nezir KIZILKAYA   
nezir.kizilkaya@hotmail.com

Bugüne kadar eşi görülmemiş bir felaket yaşayan Malatya, yurdun ve dünyanın dört bir yanından gelen yardım ekiplerinin destek ve çabaları ile hayata tutunmaya, toparlanmaya çalışıyor, eski günlerine dönmeyi hayal ediyor. Bu yüzden de her acil durum ve afette olduğu gibi bu kentte de gönüllü organizasyonlar yerel, ulusal ve uluslararası boyutta öneme sahiptir. 

Gönüllülük, ödül ya da ceza karşısında oluşan bir davranış şekli değil, kişinin yaşam biçiminin, düşünce yapısının ve hedeflerinin bir işlevidir. Bir başka deyişle kişinin tamamen kendi iradesine bağlı olarak oluşan bir davranış biçimidir ve herhangi bir yapıya, bölgeye, kişiye yönelik olarak, karşılığında bir çıkar beklemeden yardımlaşma ve fayda sağlamayı hedeflemektedir. Batı dünyasında çok yaygın olan bu olgu, ülkemizde özellikle 1999 depremi sonrasında oldukça mesafe kaydetmiştir. 

Yaşadığımız deprem felaketinin etkilerini azaltmakta, yiyecek ve barınma ihtiyacımızın karşılanmasında, fedakârca yapılan bu gönüllü çalışmalar, Malatyalılar tarafından asla unutulmayacaktır ve unutulmamalıdır. Kar ve tipinin geçit vermediği o günlerde Elazığ’dan Kayseri’den Sivas’tan, Van’dan ve daha adını sayamadığım birçok yerden, günlerce bir saat dahi uyumadan her türlü araç ile bizlere yardım ulaştırmak için çaba harcayan ve bunu hiçbir karşılık beklemeden yapan insanlarımızın varlıklarıyla onur duyuyoruz. 

Bu yazımda, yaşadığımız deprem felaketi sonrasında hiç tereddüt etmeden şehrimize yardıma koşan ve yaşamımızın her anına dokunarak bizleri kendilerine hayran bırakan bu ekiplerden birinden, İzmir Güzelbahçe Belediyesi’nin hanımefendilerden oluşan ekibinden, yani “Güzelbahçe’nin Melekleri”nden bahsetmek istiyorum.  

Mutlaka bu şehirde çalışan onlarca yardım ekibinin ve görevlisinin, olağanüstü çabaları ve fedakârlığı vardır,  ancak kişi gördüğünden mesuldür ve ben de burada gözlemlerimi aktarmaya çalışacağım 

Bu ekibi oluşturanlar Güzelbahçe Belediyesinin çalışanları olsa da, burada yaptıkları hizmet görevleri gereği değil, tamamen kendi seçimlerinin ve iradelerinin bir sonucu olması bizim için çok kıymetlidir. Yani kendi düşünce ve duygularıyla karar vererek yaşadığımız bu felaketin sonuçlarının azaltılması ve hafifletilmesi için toplumsal, siyasal veya ekonomik olarak oluşturulan faydanın içinde olmayı “gönüllü” olarak seçmişlerdir. Bir başka deyişle toplumsal bir fayda ve sorumluluk düşüncesi ile herhangi bir menfaat beklentisi olmadan, oldukça güç koşullardaki bu çalışmayı tamamen insani sebeplerden dolayı kendileri tercih etmiştir. 

 

Ailelerinden, çocuklarından uzakta diyeceğim ama burada kocaman yüzlerce bireyden oluşan yeni bir aileleri olmuş. Mesela Havva Hanım, (Havva Selcan Ekşi)  aslında ofis personeli ama iki çocuğunu İzmir de bırakıp gönüllü olarak ne iş olsa yaparım deyip gelmiş. “İzmir’de iki çocuğum kaldı fakat burada onlarca evladım oldu. Malatya’da olmak bana huzur veriyor, burada olmaktan çok mutluyum” diyor. 

Yonca Kırlıca, hem böbrek nakli olmuş hem de bedensel engelli bir gönüllü. Muhasebede çalışıyor. O bütün engellerini kaldırmış ve ilk günden itibaren yardıma koşmak için başvurmuş. Özellikle engelli bireylere karşı, onları daha iyi anlayacağı için yardım etme hedefi ve amacı var. Olağanüstü güçlü bir iletişim yeteneğine sahip vedoğrudan kalbe hitap ediyor. 

Ayşe Melisa Ergüven, asıl işi güvenlik görevlisi ama burada yetişmediği iş, yapmadığı görev yok gibi. Dinlenmeyi unutmuş adeta, vücudunu aşırı yorduğu için acil servislik bile olmuş ama buradaki her saniye önemli diyor. Depremzedeler için çalışmanın kendisine iyi geldiğini söylüyor. 

Ebru Hanım (Tosun) 6 Şubat 2023 günü sabahından itibaren uzun süre Güzelbahçe’deki deprem yardım organizasyonlarında çalışmış. Malatyalı bir ailesi olduğu için de özellikle Malatya’da gönüllü olarak çalışmak istemiş. Güzelbahçe Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler birimindeki işini ve evdeki eşini bırakıp gelmiş. 

Berna Dokucu da ofisteki işleri ve eşini İzmir’de bırakıp gelenlerden. Depremden o kadar etkilenmiş ki 6 Şubattan sonraki birkaç gün yemek dahi yiyememiş. Malatya’da çok güzel işler yaptıklarını, gönülleri ve vicdanları rahat olarak İzmir’e döneceklerini ifade ediyor. 

Çağla Demir, depremin ilk günü gönüllü olmak için başvurmuş ama bayan personel için Malatya’daki şartlar uygun hale getirilene kadar gelememiş. “Burada olmanın maneviyatı çok yüksek ve benim için paha biçilemez. Bayramı da özellikle burada geçirmek istedim, gitmedim İzmir’e. Çünkü burada kocaman bir ailem vardı” diyor. 

Sibel (Dokucu) Hanım, iki evladından birini kısa bir zaman önce kaybetmiş. “Depremde yakınlarını, özellikle de çocuklarını kaybedenler ile daha iyi empati kurabileceğimi düşünerek gönüllü oldum. Onlarla kurduğum iletişim ve onlar için yapabildiklerim bana inanılmaz iyi geldi ve acımı hafifletti” diyor. 

Bu ekibin başındaki, Güzelbahçe Belediyesi Başkan Yardımcısı hemşerimiz Sayın Mustafa Günay, depremden birkaç gün sonra geldiği Malatya’dan hiç ayrılmadan canla başla çalışıyor. Yine Güzelbahçe Belediye Başkanı Sayın Ö.Mustafa İnce de neredeyse her hafta yapılan çalışmaları yerinde değerlendirmek için Malatya’ya geliyor. 

Empati kurmayı ve farklı tepkilere tahammül etmeyi öğrenmiş ve çok iyi uygulayabilen bir grupla karşı karşıyayız. Aslında Güzelbahçe Meleklerinin bu davranış biçimi konteyner yerleşkesinde yaşayan Malatyalılara da etki etmiş olacak ki burada yaşamını sürdürenlerde de aynı duyguların geliştiğini çok güçlü hissediyorsunuz. 

Onlarla her karşılaşmanızda kurduğunuz iletişimde, yaşanan acıları azaltmanın yollarının arandığını ve bu amaç doğrultusunda da çaba gösterildiğinin hemen farkına varıyorsunuz. 

İnanıyorum ki, İzmir’in bu adı gibi güzel ilçesinin melekleri, burada yaşadıklarını ve edindikleri deneyimleri yaşamları boyunca unutmayacaklardır. Tıpkı Malatyalıların da onları unutmayacakları gibi. “Güzelbahçe” ismi Malatyalılar için sadece İzmir’de bir semt adı değil, karşılık beklentisi olmaksızın yapılan fedakârlığın ve yardımseverliğin tanımıdır artık. 

Yüzlerce kişiye konteynerde barınma imkânı sağlayan, burada ve civarında yaşayan insanlara üç öğün yemek hizmeti veren, en önemlisi de bunu gönüllü olarak yerine getiren bu ekibin yaptıkları göz önünde bulundurulduğunda, bu hizmetlerin yaygınlaştırılması, kişiler için cazip hale getirilmesi ve duyurulması için çaba harcanması gibi gereklilikler de kaçınılmaz olarak ortaya çıkmaktadır. 

“Güzelbahçe’nin Melekleri, yerine getirdikleri hizmetlerin dışında, bu kentin yeniden ayağa kalkması için ciddi bir psikolojik destek de sağlıyor. Onların bu güler yüzü ve pozitif tavırları, büyük bir travma yaşayan Malatyalılara, Güzelbahçe’nin, İzmir’in, Türkiye’nin toplumsal duyarlılığını yansıtmakta, gelecek için bizlere umut vermektedir. 

Yaptıkları biz Malatyalılar için çok kıymetlidir. Her şey için sonsuz teşekkürler. 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

21 yorum yapılmış

  • Hakan (11 ay önce)
    Kim bu haberi 1aydır ekranda tutuyor bilmem nerenin melekleri diyor
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Abdullah (11 ay önce)Hakan isimli kullanıcı yorumuna
    Depremin ardından insanlık namına Malatya'ya gelip hizmet eden güzel insanlarla ilgili bu yazıdan Hakan denilen halay ekipbaşının rahatsız olmasından daha mutluluk verici ne olabilir. Bu halaycıyı mutsuz ettiniz ya, bir kez daha elinize sağlık güzel insanlar.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • kemal turgut (11 ay önce)
    Tebrik ederiz, haber güzel olmuş seçim öncesi, fakat o yardım bölgesine seçili ailelerin alındığını biliyorum.
    %24
    %76
    Yanıtla
  • Mehmet (11 ay önce)
    GÜZEL BAHÇENİN GÜZEL KALPLİ MELEKLERİ. Bu kardeşlerimizi Yürekten kutluyor sevgi ve saygılarımı sunuyorum.Fabrikası HELVA dolu vekillerimiz,Esenlik markete yıllarca GIDA satıp köşeyi dönen Vekiller bir paket yardım etmezken bu güzel insanların hizmetlerini gördükçe insanlığın,yardımseverliğin ne olduğunu anlıyoruz.Sizleri Malatya halkı unutmayacaktır.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Barut (11 ay önce)
    Gidin kardeşim bizim Malatya halkı hak etti bu depremi şuan çarşı merkezi hırsızlara dolu hepiniz biliyorsunuz.adamin evi ağır hasarlı bu evde birşey çalmak size söylüyorum Malatya halkı hangi dinde yazıyor fırsatçılık yapmak hangi kitapta yazıyor.6 bine boyanan evler şimdi 45 bine boyanıyor.200 bine yapılan çatılar şimdi en az 1 milyona yapılıyor.adamin evine hasarsız sırf fatura yemek içme parası vermemek için adamını bulup konteyner kente geçiyor.sonuc olarak kimse ölümü ve ölümden oteyi düşün muyor.magdur olan kişinin kardeşi komşusu arkadaşı annesi babasi olacağını unuttu.size soruyorum bir toplum hangi ara bu kadar bozuldu?ben duydukça bunları utanıyorum bir malatyali olarak
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (11 ay önce)
    Rabbimiz Cellecelaluhu Hepsinden Razı Olsun
    %88
    %12
    Yanıtla
  • mete (11 ay önce)
    chp kadın kolları malatya haber ne beklenirki konya belediyesinin reklamının yapmaz tabiki izmirin reklamını yapar
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Malatyalı (11 ay önce)mete isimli kullanıcı yorumuna
    "chp kadın kolları" ne alaka! Malatya'da Konya belediyeleri gönüllülerinin çalıştığı bir yer var mı? Bu bir belediye reklamı mı? Malatyahaber.com'dan beklentileriniz nedir. Herşeye siyasi gözlükle bakmak ve ayrıştırmak zorunda mısınız? Bu yazı insani bir amaç taşımıyor mu? Taşımıyorsa neresinde siyaset var? Son sorum, ALLAH SİZE BİR GÜN AKIL FİKİR VERİR Mİ?
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Madem Konya dedin, o halde ben degil Mevlana konuşsun, " Kula bela gelmez, Hakk yazmadıkça, Hakk bela yazmaz, kul azmayinca, Hakk kuldan intikamın kul ile alir, irfanı bilmeyen bunu kul etti sanır"
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Gündüzbeyli Murat (11 ay önce)Ahmet isimli kullanıcı yorumuna
    Ne boş bı muhabbet sadece bu 10 ildeki kullar mi azmis ta Rabb'im bunlara musibet vermiş.Allah im sen birazcık akıl ihsan eyle.Acaba bu alandaki faylardan da olabilir mi.yanlis anlamayın sakın merakımdan soruyorum.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Bu kadar ucuz bir yorum mu yaptınız? Yukardaki yazıdan bunu mu anladınız? Ya yazıyı okumamışsınız, ya da önyargılısınız. İsterseniz tekrar okuyun. Çoluğunu çocuğunu, ailesini bırakıp bir kadın olarak 1000 km uzaktan gelip Malatyalılara yemek hazırlayan bu insanlara bu haksızlığı yapmayın. Haklarını teslim edin. Diğer yardım eden belediye ve çalışanları da hep birlikte alkışlayalım.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Taha (11 ay önce)
    Bu zor günlerde yanımızda olan guzel insanlarin, yangını söndürmek için gagasiyka şu taşıyan güzel.kuslarin olmadığı bir dünya yıkılsın...
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Rıza DUZOVA (11 ay önce)
    Depremi Malatya'da yaşadıktan sonra İzmir'e gittim.Guzelbahce'yi gezdim.Adı gibi gerçekten çok güzel bir ilçe.Depremzedelere yardım için Malatya'da bulunan tüm belediyelere,Güzelbahce'nin meleklerine bir Malatyali olarak çok teşekkür ederiz.Şu an Malatya'dayım.Ancak Malatyanin durumu çok kötü.Calismalar çok yavaş ilerliyor.Allah herkesin yardımcısı olsun.
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Turgut ÖZMÜŞ. (11 ay önce)
    Güzelbahçe ,Beledeyesi başkanına ve personellerine binlerce teşekkür ederim ,bir malatyalı olarak,Acının tarifi yok!,büyük bir özveriyle çalışan insanlarımıza binlerce teşekkürler,Allah onlardan razı olsun.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Yaşar Karaaslan (11 ay önce)
    Böylesi vefakar, insani duygularla dolu yardımlaşmayı-paylaşmayı önemseyen insanların da var olduğunu ve her zaman da var olacağını hatırlattığı için Nezir Hocama, Güzelbahçe ilçemizin YARDIMSEVER güzel meleklerine ve Ülkemin 4 bir yanından gelerek acılarımızın dindirilmesi için insan üstü çaba harcayan tüm dostlara emekleri için teşekkür ederim
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bir insan böylesi bir yoruma dahi beğenmezlik yapıyorsa insanlığımızı sorgulamamamiz lazım, o güzel insanların bize borcu yok, biz onlardan alacaklı değiliz, sadece insan olmanın bir gereği olarak dayanışma için buradalar, minnet duyacağımız, teşekkür edeceğimize dislike atıyoruz, utandim
    %76
    %24
    Yanıtla
  • Erol (11 ay önce)
    Dün ziyaret ettik gerçekten mükemmel.Emekletine sağlık.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Engin Yurt (11 ay önce)
    İzmir'den gelip evinden, ailesinden uzakta büyük özveri ile bu hizmeti sağlayan ikinci memletim İzmirli kardeşlerime sonsuz teşekkür ederim.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Hic kimse yanımızda olmaya mecbur değil, insanlık siyasetten daha değerli, birazcık ruhunuz incelse, kalbimiz guzellesse fena mı olur, yorumları beğenmeyen dostlar!
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Malatyali44 (11 ay önce)
    CHP li güzel bahçeye ve tüm CHP belediyelerine sonsuz teşekkürler. Çok iyi çalıştilar bölgede. Agbabaya tebrik iyi organize etti.
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Ahmet (11 ay önce)
    Allah razı olsun,en önemlisi insanlıkları güzel, ailerinden aylarca uzak fedakarane çalışıyorlar işleri rast gelsin helal olsun onlara.
    %84
    %16
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları