SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

Malatya Kitap Fuarı İhtiyaç mıdır?

Malatya Kitap Fuarı İhtiyaç mıdır?
A- A+ PAYLAŞ

Nezir KIZILKAYA   
nezir.kizilkaya@hotmail.com

Kitap okumak, sadece basılı harf ve sözcüklerin anlamlandırılması, öğrenilmesi ve yorumlanması değildir. İnsanın beslenme kaynaklarından biri olarak, düşüncesini geliştirir, dolayısıyla da yaşam biçimini şekillendirir.

Önce okuryazar olarak, anlam çıkarabilme ve düşüncelerini yazıya dökme becerisi kazanan insan, daha sonra bunu alışkanlık haline getirebilirse, bilginin sonsuz dünyasının kapıları ardına kadar açılacaktır. Bir sonraki aşama ise kitaplar aracılığı ile ulaştığı bu bilgiler yoluyla kişisel önyargılarından bağımsız olarak evrensel bilginin ışığında yorumlama, eleştirme ve araştırma-inceleme becerisi kullanarak yaşadığı aydınlanmadır.

Bireyin yaşam kalitesi ile doğrudan ilişkisi bulunan kitap okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazanılması da son derece önemlidir. Erken dönemde okuma alışkanlığı kazanan çocukların kelime bilgisi ve düşünme becerisi gelişmekte, buna bağlı olarak da yaratıcı zekâ, dinleme ve konuşma yeteneği kazanmaktadır. İşte bütün bu süreç içerisinde de, aile ve öğretmen, çocuğun erken dönemde okuma alışkanlığını kazanmasında öncü ve model olmalı, kitaplar ve yazarları ile tanıştırmalı, kitap ve yazarların konuşulduğu ortamlarda vakit geçirmesi sağlanmalıdır.

Günümüzde bu alışkanlığın oluşmasına ve gelişmesine katkı sağlayacak en önemli motivasyon kaynaklarından biri de kitap fuarlarıdır.

Kitapları ilgi çekici hale getirmesi ve okur sayısının artmasına yaptığı katkılar, yazar ve okurlarını buluşturan bir mekân işlevi görmesi ve konusu kitap ve yazarları olan sayısız konferans, panel, söyleşi gibi etkinliklere ev sahipliği yapması açısından, kitap fuarları kültür dünyamızın yapı taşlarından biridir.

Malatya da bu açıdan şanslı bir il olarak -salgın dönemi hariç- 2012 yılından beri A sınıfı bir kitap fuarına ev sahipliği yapmaktadır.  Bu yıl 9.su düzenlenen Malatya Kitap fuarı, artık mekân olarak da çadır konseptinden çıkıp, daha nitelikli ve amaca uygun bir mekânda kitapseverleri kitaplar ve yazarları ile buluşturmuştur.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milletine temel hedef olarak gösterdiği “Çağdaş Uygarlık Seviyesi”ne ulaşabilmenin yegâne yolu olan eğitim seviyesinin artması ve bu yolla ülke insanının zekâ ve düşünme becerisinin gelişmesi de ancak okuyarak ve öğrenerek olacaktır.

Bu yıl yapılan 9. Malatya Kitap Fuarı, her yaştan, her sosyal katmandan okuyucuya hitap edecek içerik zenginliği hedefine bir adım daha yaklaşsa da, özellikle her türlü fikir ve düşünceden okur ve yazarları bünyesinde bulundurmak için biraz daha çaba gösterilmesi gerekiyor. Kitap fuarı başlangıç ve bitiş tarihlerinin de biraz daha erken tarihlerde belirlenerek açıklanmasının, hem okuyucu hem de katılımcı yayınevi ve yazarlar açısından, özellikle zamanın daha iyi planlanması adına önemli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca fuar içeriğinin sanat faaliyetleri ile biraz daha zenginleştirilmesinin de nitelik olarak katkı sağlayacağı düşüncesindeyim.

Yeni fuar merkezinin nispeten, eskisine göre şehir merkezine uzaklığı ziyaretçi sayısı açısından küçük de olsa endişeli bir beklenti oluştursa da, her türlü ihtiyacı karşılayabilecek kapasiteye sahip yeni fuar merkezi, ziyaretçi sayısı açısından beklentilerin de üzerine çıkarak rekor rakamlara ulaşmıştır.  Bu yeni mekân başta hijyen, temizlik ve beşeri ihtiyaçlar olmak üzere verilen birçok hizmetin niteliğini de gözle görülür şekilde arttırmıştır. Son derece konforlu ve amaca uygun düzenlenmiş konferans salonu da önemli bir ihtiyacı karşılamıştır.

Yerel televizyonların fuar boyunca yaptığı canlı yayınlar, 7 radyonun ortak yayınında yazar ve okuyucular ile yapılan söyleşiler, fuara ayrı bir hareket ve heyecan getirmiş, fuara gelemeyen okuyucular için önemli bir hizmet olmuştur.

Şimdi gelelim bu yazımızın asıl konusuna. Bu yıl 9.su düzenlenen kitap fuarı Malatya için bir ihtiyaç mıdır? Yazımızın başında kitap okumanın insan yaşamındaki yeri ve önemi ile kitap fuarlarının işlevleri hakkında verilen bilgiler ışığında bu sorunun cevabının “Evet” olduğu gün gibi aşikârdır.

Ağır yaşam koşulları altında geçim mücadelesi veren kent sakinlerinin bir bölümü için bu ve benzer organizasyonlar, ihtiyaçların öncelik sıralamasından dolayı çok fazla talep edilmese de, bunun bir eğitim meselesi olduğu ve toplumun her kesimini ilgilendirdiği de açık bir gerçektir. Eğitim-öğretim hayatında başarıya ancak bol bol okumak ile ulaşılabileceği, özellikle de dezavantajlı sosyal kesimlere mensup gençlerin ancak bu yolla içinde bulundukları zorlu koşullardan sıyrılabilecekleri de herkesin kabul ettiği bir realitedir.

Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda vatandaşın fuara bakış açısı son derece önem kazanmaktadır. Bu tür fuar ve festivallerin kentin ve kentlinin akademik ve kültürel gelişimi açısından son derece önemli olduğu gerçeği iyi bir şekilde anlatılmalı ve kitap fuarlarının kentte yaşayan her kesime hitap eden bir kamu hizmeti olduğunun altı çizilmelidir.

Yerel yönetimlerin kültürel faaliyetleri ve bu konuda yaptığı çalışmalar ve harcamalar, kent için yapılan diğer hizmetlerin (Yol, su, kanalizasyon vb.) alternatifi değildir. Kültürel faaliyetler ve diğer hizmetler arasında öncelik sırası tartışması yapmak,  son derece yavan bir bakış açısıdır.

Çok sevdiği, okuduğu bir kitabın yazarı ile tanışmak, yüz yüze gelmek, çocuklar ve gençler için paha biçilmez bir motivasyondur ve bunun maddi olarak ölçülebilen bir karşılığı yoktur.

Kaldı ki Fuar ile ilgili bütün organizasyonu üstlenen Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., ülkemizdeki A kategori kitap fuarları arasında yer alan Malatya Kitap Fuarının aynı kategorideki emsalleri ile kıyas dahi edilemeyecek boyutta küçük bir bütçe ile bu güzelliği Malatya’ya yaşatmaktadır.

Bu arada Fuar başlamadan aylar önce başlayan görünmeyen bir emekten de bahsetmek gerekir. Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından görevlendirilen 40 öğretmen, fuar içerisinde sayısı 1.000’e yaklaşan, yazar buluşmaları, imza günleri, panel ve konferansları planlayıp, uygulayarak Malatyalı ve civar illerden gelen kitapseverlerin fuarı dolu dolu yaşamaları için mesai gözetmeksizin, gece gündüz çalışmış ve 9. Malatya Fuarının başarısına katkı sağlamışlardır. Verilen bu emekler bu kentin kültür altyapısını güçlendirmektedir.

Malatya’ya değer katan, kentin marka değerini artıran bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi, bu kentte yaşayanlara kültürel anlamda büyük katkılar sağlayacak, aidiyet duygusunu da artıracaktır.

Artık olgunluk dönemine giren Malatya Kitap Fuarı, Malatya’ya çok yakışmaktadır.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

10 yorum yapılmış

  • Hakan (2 yıl önce)
    Malatya'mıza çok büyük bir kütüphane lazım kitap fuarında bazı yayınlar gelmemişti Aradığım kitabı bulamadım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • orhan ince (2 yıl önce)
    çocukları okulda mecburen götürüp ziyaret ettirmek kitap aldırmaak nedir ihtiyaçmıdır bu masrafları belediyeden karşılamak ya
    %59
    %41
    Yanıtla
  • İbrahim (2 yıl önce)
    Fuar saat 21:00 da kapanıyor. Çalışan bir kişi saat 17:00da mesai bitiyor eve gitti yemek çocuk oldu saat 20:00 fuara gitti fuar kapalı....
    %80
    %20
    Yanıtla
  • MUSTAFA (2 yıl önce)
    Bu fuar merkezi Malatya ya son yıllarda yapılan en güzel hizmetlerden biridir.
    %58
    %42
    Yanıtla
  • Ömer kırteke (2 yıl önce)
    Eğitim seviyesi 81 ilin 70 sırasında bulunan bir ilde ne gerek var vatandaş açlıktan kıvranırken ama gürkan yaptı oldu unutun orayı çalık ablanız gelecek
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Kıymetli hemşerim,ülkemizde kitap okuma alışkanlığımız genel olarak düşüktür. Mutlak suretle de hızlıca arttırmamız gereklidir okuyan yazan insan sayımızı. Bu bizim aile, eğitim, spor, siyaset hayatımıza etki ediyor... ilimiz geçen sene LGS de Türkiye 6.sı,Üniversite sınavında ise 10.su olmuştur. Siyasilerin ve yereldeki rantçıların bütün engellemelerine rağmen bu başarıları elde eden öğrenci ve öğretmen emeklerini hiçe saymanız (büyük ihtimal bilmiyordunuz) üzücüdür... 21 yıllık eğitimciyim. Eğitimde ülke olarak hızlıca geriye gittiğimiz doğrudur.Çok acil önlemler gereklidir ama ilimizde işini düzgün yapmaya çalışan öğrenci /öğretmen /veli sayısı epeyce yüksektir. Keşke daha da çok olsa
    %75
    %25
    Yanıtla
  • 70. olduğumuzu araştırıp mı öğrendiniz yoksa tahmini olarak 70 lerde midir, diyorsunuz. İşkembeden mi atıyorsunuz?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Akif (2 yıl önce)
    Bilimsel bir formda yazılan güzel bir yazı. Ama başarı varsa bu Büyükşehir Belediyesinin ve Başkanındır. Büyükşehir belediyesine bağlı bir şirketin başarısı olarak göstermek yanlış bir bakış açısıdır. Şirketin başarısını bu organizasyondaki kâr zarar açısından bakarak değerlendirmek gerekir. Uygulamadaki ve alandaki sıkıntılar açısından şirketi değerlendirmek gerekir. Kültürel ve sosyal açıdan başarı Büyükşehir Belediyesine ve Başkanına aittir.
    %40
    %60
    Yanıtla
  • Ali Yiğit (2 yıl önce)
    Nezir hocam kaleminize sağlık.. Bir kitap okudum aklımda bir şey kalmadı diyen öğrencisine hocasının verdiği cevap. Bana bir meyve uzattı ve dedi ki; ''Bunu ağzında çiğneyip ye'' Yedikten sonra sordu: ''Şimdi sen büyüdün mü?'' Hayır dedim. Dedi ki; ''Büyümedin ama o meyve vücuduna dağıldı; et oldu, hücre oldu... Anladım ki; okuduğumuz kitap da öyle dağılıyor. Bir kısmı kelime dağarcığımızı zenginleştiriyor. Bir kısmı bilgi ve irfanını artırıyor.. Bir kısmı ahlakını güzelleştiriyor.. Bir kısmı ise yazı ve konuşmada üslubuna incelik katıyor.. Hayata farklı bakmamıza vesile oluyor.. İçimizdeki sevgi ve merhameti artıyor.. Özgüvenimizi artırıyor; düşünmeni, sorgulamanı tetikliyor, olaylar karşısında nasıl davranman gerektiğini öğretiyor.. Her ne kadar biz farkında olmazsak ta okuduğumuz kitap bizlerde böyle bir değişiklik meydana getiriyor..
    %84
    %16
    Yanıtla
  • şu güzelim yorumun nesine eksi verdi acaba %10'luk tayfa?
    %38
    %62
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları