SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Nezir Kızılkaya

Ateşi Sanata Çeviren Eller; Süleyman Turan

Ateşi Sanata Çeviren Eller; Süleyman Turan
A- A+ PAYLAŞ

..Eserleri sadece öyküleriyle değil, tekniği, ustalığı, perspektifi ile birer başyapıt..  

Nezir KIZILKAYA nezir.kizilkaya@hotmail.com

Mekânlar maddeden başka bir şey değildir. Onlara mana katan insandır. Sanatçılar da bu “mana”nın en güçlü kaynaklarından biridir. Gerçek sanatçı dokunduğu yere değer katar, yenileştirir, güzelleştirir. Yaşadığı yerin marka değerini artıran önemli unsurlardan birisi olur. Yani başta da söylediğimiz gibi oraya bir mana katar.

Sanatçı doğrudan estetik duygularımızı hedefler. Sanatı ile hayatımızı monoton olmaktan çıkartır, yaşantımıza renk katar. Sanatla iç içe olduğumuz zamanlar, yaşamımızın içerisindeki molalardır. Güç enerji ve motivasyon depolama anlarımızdır, yorgunluk derdine, dinlenme dermanlarıdır. Sanat, pozitif gücü ile gönlümüzü aydınlatır.

Bugün, bu olağanüstü insanlarımızdan birini tanıyacağız. Süleyman Turan’ın dokunuşları ile ateşten hayat bulan ahşap üzerinde resmedilen ve geçmişten günümüze yansıyan öykülerin rüzgârına kapılacağız. Yüzyılların birikimi geleneksel Malatya yaşamının izini sürüp onları sanat yoluyla yeniden keşfetmenin keyfini çıkaracağız.

Süleyman Turan, 1957 yılında Malatya’da doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Malatya Gündüzbey İlkokulu ve Hasan Varol Ortaokulunda tamamladıktan sonra Şehit Kemal Özalper Endüstri Meslek Lisesi Elektrik bölümünden 1976 yılında mezun oldu. 1979-2009 yılları arasında Malatya Şeker Fabrikasında Elektrik Teknisyeni olarak görev yaptı.

Küçük yaşlarda başladığı resim yapmaya emeklilik sonrası Malatya’da kendi adına açtığı atölyesinde devam etti. Burada daha çok “yakma – dağlama” tekniği ile yaptığı çalışmalar dikkat çekti. Malatya, Ankara, İstanbul ve İzmir’de kendi adına ve karma sergiler açtı.

Önceleri yapacağı tablolar için başladığı fotoğraf sanatı, zamanla ayrı bir tutkuya dönüştü. Daha çok kültürel ifadesi olan, kırsal yaşam konulu fotoğraflar çekmekte, hem fotoğraf, hem de yağlı boya ve yakma – dağlama çalışmalarına kendi atölyesinde devam etmektedir.

Evet, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Süleyman Turan, Malatya’nın köyünü, kırsalını, bahçesini ya da bir köşede unutulmuş mekânlarını, insanlarını fotoğraflayarak, bunları boya ya da ateş ile eşsiz güzellikte tablolara çeviriyor.

O büyüleyici tablolar ile elimizden bir tutan olmadan Malatya'nın görsel öykülerinin içine düşüyoruz. Bir yol gösteren yok, hiç bilmediğimiz Gündüzbey sokaklarında, Arapgir köylerinde Polat’da, Karlık’da, Kale’de ve daha birçok yerde, onlarca kadın, erkek ve çocuk ile göz göze gelerek tanışıyoruz. Aklımızı alıyor o sade yaşam. Yaşadığınız duygular geçmişinizi getirip koyuveriyor önünüze. Kendinizi her tablonun bir köşesine yerleştirip öyküsünden rol kapıyor zihniniz.

Renklerin, motiflerin seçimi ve doğru yerlerde olması çok sık rastlayamayacağımız bir titizlik ve incelik barındırıyor. Zamanı durduran, her bir zerresi nakış gibi işlenmiş tablolar karşısında olduğumuz yere çakılıp kalıyoruz. Bizi bu kentin köylerine, kasabalarına, dağlarına götüren önümüzdeki tablonun ruhumuzda yarattığı estetik güzelliğin tarifi mümkün değil. Gözlerimizin gördükleri aklımıza başka bir şeyin gelmesini engelliyor. Bu tabloları seyrederken insan kendisini ayrıcalıklı hissediyor.

Eserler sadece öyküleriyle değil, yapım tekniği, ustalığı, perspektifi ile hepsi birer başyapıt. Sanatın dilinin ustaca kullanıldığı tabloların bizlerde uyandırdığı estetik duygu gerçekten baş döndürücü. Alıp başımızı gitmek istediğimiz yerlere götürüyor bizleri.

Ateşin bir ustanın elinde nasıl ehlileştiğine tanık oluyoruz. Çizgilerinin naifliği ile ağaçları, yaprakları dans ettiriyor. Sular bir türkünün nağmesine göre akıyor gibi geliyor insana. Derdi olana terapi gibi.

Ya o yağlı boya tablolar. İçinde barındırdığı insan öykülerini renklerle anlatıyor bizlere. İçinde insan olan, onları yaşatan tablolar. Onlar çoğumuz için mazide kalmış hayatları, içinde bulundukları ıssızlıktan kopartıp, getirip önümüze koyuyor. O cıvıl cıvıl renkler, kent yaşamının bunalttığı her insanın isteyeceği uçsuz bucaksız kırları düşletiyor bize. Ilık bir yaz esintisi yakalıyoruz fırça darbelerinde. Papatyalar ile süslü yemyeşil ovalara götürüyor ruhumuzu. Kıvrım kıvrım akan dere kenarlarında serinliyor yüreğimiz.

Malatya, görsel sanatlarda çok önemli sanatçılar yetiştirmiş, ancak büyük çoğunluğunun da bu kenti terk etmesine engel olamamış hatta onları bu şehirde tutabilmek için hiç çaba göstermemiştir. Maalesef o içimizi sızlatan kural işlemiş, emek ve sanat alkış görmediği yerden göç etmiştir.

Bir kentin sanatçıları, kent kültürünün vazgeçilmez yapıtaşlarıdır. Kendi özgün sanatçılarını unutulmaya terk eden toplumlar, yabancı kültürlerin rüzgârları önünde savrulmaya mahkûm olurlar. Yaşadığı coğrafyanın ustalarını tanımayan, onlara sahip çıkamayan bir kuşak olmak sahip olmak isteyeceğimiz son özelliktir. Günümüzde yerel yönetimlerin sahip olduğu kurumsal güç Süleyman Turan ve benzer niteliklerdeki sanatçılarımıza yerel desteği verebilecek seviyededir. Ortaya koyduğu eserleri ile bir sergi açmak için bile onlarca sorun ile uğraşmak zorunda kalan sanatçılarımızın her türlü desteğe layık olduklarından en ufak bir şüphe duyulmamalı, bu eşsiz güzellikteki sanat eserlerinin Malatyalılar ile buluşması mutlaka sağlanmalıdır.

Onun, hayranlık uyandıran tarzı ile yaşadığı kentin estetik hafızasına katkı çabaları her türlü takdirin üzerindedir. Kendimiz ve kentimiz için, bu kenti sevenlerin iyiliği için, ona ve bütün sanatçılarımıza alkışlarımızla sarılmamız, kucaklamamız gerekir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • faruk türkmen (2 yıl önce)
    Ayakkabı resmi babama ait bir resimdir. 2011 yılında sergide bir akrabam görmüştü. koşa koşa eşim ve oğlumla yanına gittim. sıkı bir pazarlıkla aldım resmi. ofisimde arkamda asılı şu an. Babamı kaybedeli 2 yıl oldu. allah ölmüşlerimize rahmet eylesin. kim görse resmi hayranlıkla bakıyor. süleyman hocamızın ellerine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Duman (5 yıl önce)
    Süleyman beyi saygıyla selamlıyorum. Elleri dert görmesin. Sizlere de teşekkürler!..
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuzca (5 yıl önce)
    Sanatı ve sanatçıyı bizlere ulaştıran, onları görmemizi , yaptıklarını bilmemizi sağlayan ele, yani nezir kızılkaya 'ya teşekkürler. Biliyoruz ki marifet iltifata tabidir.. Takdir ve alkış sanatçıya can verir.. Bu anlamda da bu yazı sanata yapılan en büyük katkıdır.. Süleyman ağabey ile tanışma imkanı bulduğum ve eserlerini gördüğüm için de kendimi şanslı addediyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mesut (5 yıl önce)
    Keşke şimdiki çocuklarımızda birer sanatla uğraşsa.Hem okusunlar hem sanat öğrensinler.Malesef herkes diyor benim çocuğum okusun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Yaşar Çerçi (5 yıl önce)
    Öncelikle Nezir beye teşekkür ediyorum; Malatya’mızın bu müstesna değerlerini öne çıkardığı ve gündeme getirdiği için. Tabi ki Malatyahaberi de sitesinde yer verdiği için kutlarım. Hemşerimiz, değerli sanatçımızı içtenlikle tebrik ediyorum. O ellerden ne güzel eserler vücuda gelmiş. Malatya’mızın geleneksel kültürünü çok ustalıkla levhalarda kayda geçirmiş olması işin en güzel yanı ve büyük bir şans. Çocukluğumuz döneminde müşahede ettiğimiz kendine has Malatya’nın zihinlerimizde kalan hatıraları mükemmel olarak capcanlı tasvir edilmiş. Üstadın ellerine sağlık. (Bu arada, kendileriyle aynı ortaokul ve liseyi aynı dönemde paylaşmışız. Bundan da kıvanç duydum) Umarım ki Sn. Gürkan bu esreleri değeriyle mütenasip bir kitaba dönüştürerek Büyükşehir eliyle kent kültür envanterine kazandırır. Saygı ve sevgilerimle… Mehmet Yaşar Çerçi
    0
    0
    Yanıtla
  • Cumali (5 yıl önce)
    Süleyman abiyi şahsen tanırım, Nezir bey ve yorumcuların paylaştıklarına ilave olarak şunları söylemek isterim. Süleyman abi mütevazı bir kişiliğe sahiptir. "Sanat, sanat için" değil "Sanat, halk için" yapılmalı düşüncesine sahiptir. Klasik sanatçı egosuna sahip değildir. Başında şapka, boynunda fular, ağzında pipo sanatçılarından değildir, içimizden birisidir. Bir de çok güzel çiğ köfte yapar. Çiğ köfte yaparken; sanatçı titizliğiyle, bir eser yapar gibi özen gösterir. Süleyman abiye selamlarımı gönderiyorum. Allah hayırlı ve bereketli ömürler versin, ellerine sağlık.
    0
    0
    Yanıtla
  • Rifat (5 yıl önce)
    Böyle güzel sanatçıları bizlere duyuran Nezir bey çok teşekkürler. Süleyman beyin emeğine saglık harika eserler meydana getirmiş. Kutluyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • abdulvahap gülezgin (5 yıl önce)
    imrendim...Ellerine,emeğine sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • HASAN MOR (5 yıl önce)
    Tebrik ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Süleyman Özerol (5 yıl önce)
    Ad ortağıma başarılar dilerim. Malatya'da sanatın içine tükürenler kadar sanat ile kültürümüzü geleceğe aktaranlar da var. Süleyman Turan'ın bir resim kitabı çıkmamışsa bu Malatya'nın ayıbıdır. Dilerim yapıtlarını kalıcı kılacak birileri çıkar... Selam ve sevgilerimi iletiyor, Nezir'e de teşekkür ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Muammer YILDIRIM (5 yıl önce)
    Teşekkürler Nezir bey. Teşekkürler Süleyman Turan ustam'a. Süleyman bey Efe iş merkezinde olduğu dönemde eserlerini görmüştüm. Eline gönlüne sağlık. Değerlerimizin değerini bilelim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Bilge Han (5 yıl önce)
    Çok etkilendim..Kendine özgü tarzıyla el emeği göz nuru bu olağan-üstü eserlerin sahibi hemşehrimi taktir etmeden geçemedim. Emeğine sağlık Süleyman Turan
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan KIZILCI (5 yıl önce)
    Nezir Bey, güzel bir çalışma yapmışsınız. İlimizde , yöremizde böyle değerli sanat ustalarını bizlerle buluşturuyorsunuz. Süleyman Turan Bey'de gerçekten bu işe gönlünü, yüreğini vermiş ve el emeği göz nuru eserler ortaya koymuş, böyle değerli yetenekleri insanlarla tanıştırdığınız için sizi tebrik ediyor, ustanın da ellerine sağlık diyorum...
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (5 yıl önce)
    Malatya'nın yetiştirdiği güzide sanatçılardan Süleyman Turan abimizi hocamızı tebrik ediyorum. Malatyamız için bulunmaz bir değerdir Süleyman Turan..Nezir hocam sizinde elinize sağlık
    0
    0
    Yanıtla
  • zibetra (5 yıl önce)
    Ben güzel sanatlar mezunuyum. Gerçekten çok yetenekliymiş Süleyman Turan.
    0
    0
    Yanıtla
  • turan yorulmaz (5 yıl önce)
    Yağlıboya resim yapan ressammım demesin. Ressam budur helal olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Dinçarslan (5 yıl önce)
    Süleyman Bey'in sanatı Malatya sınırlarını çoktan aşmış ve "evrensel" olarak adlandırılmayı hak etmiş. Bugün, maalesef, sanatçı denilince akla medya soytarıları geliyor. Böylesi değerler gün ışığı görmeden yaşıyorlar. Bu elli öpülesi insanları keşfetmek, gündemde tutmak, halkla buluşturmak ve sanatlarını sürdürmeleri için yüreklendirmek gerekiyor. Teşekkürler Nezir Kızılkaya bu tanıtımınız için. Ellerin dert görmesin Süleyman Turan.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ramis (5 yıl önce)
    Çok güzel bir yazı kaleme alınmış, elinize yüreğinize emeğinize sağlık. Malatya'mızın güzel bir değeri olan Süleyman Turan abimizin hem kişiliği, hem eserleri, hem de Malatya'nın kültürünü, insanını anlatan o güzel öyküler bizi eşsiz bir yolculuğa çıkardı. Değerlerimize sahip çıkan bu yazıdan dolayı Nezir Kızılkaya hocamıza ayrıca teşekkürü bir borç biliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • selo (5 yıl önce)
    usta kalemlerden bu gibi resmleri görmek ne güzel hele yakma resimleri emek ve sabırla yapılan bu eserleri yapan süleyman kardeşimi kutluyor sağlıklı bir ömür diliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Reşit (5 yıl önce)
    Rahmetlik Nihat Bey'in mesai arkadaşı Süleyman Bey'e 40 bin kere Maşallah diyorum. Saygı ve sevgilerimle...
    0
    0
    Yanıtla
  • Fuat (5 yıl önce)
    Süleyman abi kendine özgü tarzıyla, duruşuyla ve yaptıklarıyla Malatya için gerçek bir değerdir. Bu değere sahip çıkmalı ve Malatya'da Süleyman abi gibi çalışma yapan bir çok sanatçıya sanatlarını icra edebilecekleri ve sergileyebilecekleri bağımsız bir sanat merkezi açılmalıdır. *Not: Bilmeyenler için Süleyman abinin atölyesinde kış günü sobanın üstünde her daim demli çay vardır. Süleyman abinin eşsiz sohbetiyle karlı Beydağına karşı içilen çayın tadı da başkadır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet can (5 yıl önce)
    Çok başarılı bence muhteşem calismalarr
    0
    0
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları