SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam
Nezir Kızılkaya

Şehre Festival Geliyor Ama Mevsim Yine Aynı Mevsim

Şehre Festival Geliyor Ama Mevsim Yine Aynı Mevsim
A- A+ PAYLAŞ

Kayısı festivalini bırakıp film festivaline sarılmak Malatya’ya hangi katkıyı yaptı ki!

Nezir KIZILKAYA nezirs@mynet.com

Geçen yıl yerel kanallarda Malatya Uluslararası Film Festivali açılışı öncesi yapılan canlı yayını izliyorum.

Kırmızı halı röportajında, davetli bir sanatçı (tanımadığım, hatta ilk kez gördüğüm için ismini veremiyorum) konuşuyor. “İlgi çok yoğun, beklentilerimin çok üzerinde” diyor. Açılış töreni henüz başlamış ve sadece akredite davetliler ile protokol var orada. Bir diğeri yine açılışta, “Sanki 7.si değil de 20. si 30. su yapılıyormuş gibi yerleşmiş buldum” diyor. Yine henüz açılış bile başlamamış.

Hani bu konuşmalar kapanış töreninde yapılsa anlayacağım ama henüz açılış bile yapılmamış ama beyefendiler gelecek yıl da davet edilme kaygısı ile işin dozunu kaçırıyorlar. Ortalama 8-10 kişiye oynayan hatta bazı seanslar için 0 (Sıfır) biletli seyircinin olduğu gösterimler için de her festivalden sonra “Malatya halkına çok teşekkür ediyoruz dolu salonlar, kuyruklar, izdihamlar oldu’” açıklaması ile gelecek yıl garanti altına alınmaya çalışılıyor.

Doğrusunu söylemek gerekirse iflah olmaz bir sinema tutkunu olarak konuya bir el atmak istedim ve ilk iş festivalin web sitesine bir göz attım: “Sinemamızın kronik sorunlarının çözümüne katkıda bulunan festivaller, ulusal sinema endüstrisinin şekillenmesinde de etkin rol üstleniyor. Malatya Uluslararası Film Festivali, bu bağlamda, Türk sinemasının çekim merkezlerinden biri olarak sinemaseverleri her yıl Anadolu’nun kadim şehirlerinden Malatya’da buluşturuyor.”

Resmi web sitesinde böyle tanımlanan festival Malatya’yı bir çekim merkez yaptı mı, ya da bir kişi bile festival için bu kente geldi mi? Bu konuda yapılmış bir çalışma olmadığı için cevabı bilemiyoruz ama festival bütçesinden sağlanan ulaşım ve konaklama imkânları ile kalabalık bir grubu her yıl Anadolu’nun kadim şehirlerinden Malatya’nın en iyi otellerinde ağırladığımızı biliyoruz.

Festival açılışının ertesi günü, yani 10 Kasım 2017 tarihli on üç ulusal gazeteyi inceledim, hiç birinin 1. sayfasında en küçük bir şekilde dahi MUFF haberi yok. Hatta okuduğum altı yerel gazetenin üçünün 1. sayfasında da bu açılışa yer verilmemişti. Daha kendimizi inandıramamışız bu işe. Sinema ile ilgili ciddi bir platformda yayınlanan “Türkiye’de düzenlenen 30 film festivali” başlıklı yazı ilgimi çekti okudum, ilçe festivalleri bile var ama “MUFF” yok. Kendi kendimize bile tanıtamamışız, şu uluslar arası sıfatının ne kadar zorlama olduğu nasıl da sırıtıyor.

Günümüz sinemasında popüler olan isimler belli. Burada o isimleri tek tek saymaya gerek yok, ama günümüzde gişede ilk 10, 20 hatta 50 yapan filmlerin ekiplerinden bir kişi bile yok o kırmızı halıda.

Festivalleri, belirli ve gelenekselleşmiş gün ve tarihlerde yapılmak üzere tasarlanmış, toplum yaşamının değerli yönlerini kutlayan “temalı halk günleri” olarak tanımlayabiliriz.

Tanımında “halk günü” ne vurgu yapılan bu etkinliklerden beklenen faydanın sağlanabilmesi için yerel halkın desteği zorunludur. Yapılan çalışmalar da bu gerekliliği ortaya koymuştur. Aksi planlanan ve oluşturulan her organizasyon başarısız olma tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Festivallerin gelişmesini ve devamlılığını sağlamak için yerel halkın tepkisini ve tutumunu belirleyen faktörleri anlamak ve böylece onların desteğini kazanmak gerekmektedir.

Festivallerin başarısıyla olan ilişkisi nedeniyle yerel halkın algılarının ölçülmesi ve hesaba katılmasının gerekliliği apaçık ortadadır.

Aynı zamanda festivallerin başarısının ve devamlılığının, yerel halkın desteğine olduğu kadar planlamada ve uygulamada yerel aktörlerin katılımına bağlı olduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim.

Organizasyonda yerel dinamiklerin kullanılamaması şehrin sahiplenmesine engel oluyor. Biz bu organizasyonu Malatya’da yapıyoruz. Bunu Cannes gibi, Berlin gibi hatta İstanbul gibi değil Malatya gibi yapmalıyız. İşte o zaman bir özgünlük kazandırır ve değerli hale getiririz.

7.sini düzenlendi, hiç oturup değerlendirme yapıldı mı acaba bir hata yaptık mı? Ya da daha iyi nasıl yapabiliriz? En önemlisi yoğun eleştiri konusu olan şehir festivali yaşamıyor konusunda ne yapabiliriz? diye.

Benim baktığım yerden buna benzer bir değerlendirme ve öz eleştiri göremiyorum. Yapılmışsa da gizli yapılıyor herhalde! Bu festivalin Malatyalı tarafından içselleştirilmesi gerekiyordu.

Hiç olmazsa bir kortej geçişi ile başlanılabilirdi ama sanırım organize edememek ya da halkı korteje çekebilecek popüler sanatçıyı getirememek gibi bir çekince var. Öyle ya hiç kimse sırf nostalji otomobilleri izlemek için işini gücünü bırakıp kortej izlemeye koşmaz. Onları heyecanlandıracak, onlar için anı değeri taşıyabilecek bir şey olması lazım orada. Artık her yıl birbirini taklit edince de sıkıcı bir hal almaya başladı. Her seferinde aylar önce yükselen heyecan endeksimiz, festival sonrası Malatyalılar için “Selamsız Bandosu”na dönüşüyor. Şehre festival gelir, mevsim değişir” diye bir söz var ama bu değişikliği Malatya’da henüz göremedik maalesef.

Gerçekten bir festival şehirde mevsimi değiştirebilir mi? Değiştirdiğini geçmişte çok gördük. Kayısı Festivalinin bu şehrin havasını nasıl değiştirdiğini hiç kimse inkâr edemez. Bunu unutan varsa dönemin hem yerel, hem de ulusal gazetelerine bir göz atmasını öneririm. Özel festival gazeteleri dahi yayınlanıyordu bu kentte.

Festival demek illaki eğlence demek değildir. Artık bu kentin en önemli unsurunun “Kayısı” olduğunu en güzel şekilde ifade eden “Kayısı Fuar ve Festivali”ne sahip çıkarak, tüm enerji ve birikimimizi buraya aktararak, en güzel kayısıyı, bahçeyi seçme yarışmalarına bu kenti yeniden kavuşturmalıyız.

Şehrimize “Fuarlar Kenti” unvanını veriyoruz ama dünyaca ünlü ürünümüze festival ve fuar yapmıyoruz. Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin yapımına başlayacağını duyurduğu modern fuar merkezinin açılışının da, kayısının etkin bir biçimde pazarlanması ve tanıtımı stratejisi doğrultusunda günümüz şartlarına göre yeniden yapılanmış şekli ile düzenlenecek bir festival ve fuar ile taçlandırılması, “Fuar Merkezi”ne anlam ve kimlik kazandıracaktır. Bu organizasyonu düzenleyecek olan Kültür A.Ş.’nin personeli ile bu işin altından rahatlıkla kalkacak seviyede ve yerel olması da ayrı bir avantajdır.

Kayısı festivalini bırakıp film festivaline sarılmak Malatya’ya hangi katkıyı yaptı, hangi katkıları yapacak? Ne kazandırdı, elimizde veri var mı?

Maliyeti ile her zaman gündemde olan bu festival onca yıldır “Fotoğraf Makinesi Müzesi”nin bir yılda yaptığı kadar kente katkı yaptı mı? Yakında açılacak olan “Radyo ve Gramofon Müzesi” kadar insanları heyecanlandırıyor mu? Şu saydığım iki harika müze kadar şehre konuk çekiyor mu? Yine bu iki müze gibi yapılan yatırımın karşılığını verebiliyor mu? Kaldı ki bu iki eşsiz müzenin maliyeti bir yıllık festival bütçesi bile değil.

Bir an önce bu israfa son verilmeli ve elle tutulan, Malatya kimliğine ve kent kültürüne katkı sağlayan alanlara yönelmelidir. Her ne kadar ithal organizasyoncular yoğun ilgiden dem vursa da kimse kimseyi kandırmasın. Biz üç kişiyiz birbirimizi biliriz. Zorlamaya gerek yok.

Malatya’nın genleri film festivaline uymuyor. Ha! Amaç sadece şehrin tanıtımı ise alternatif çok. Oldu olacak bir de karnaval düzenleyelim. Madem maksat tanıtım, inanın dünyada duymayan kalmaz, Uluslar arası kanallar canlı yayın bile yaparlar.

Eminim bu festivale destek veren yerel kurumların yetkilileri de bunun farkında. Festivale gelenler, yani Malatya’da ağırlananlar organizasyonu o kadar çok övüyorlar ki, acaba herkes faydasını görüyor da bir ben mi fark edemedim şüphesi ile yalnız oldukları hissine kapılmışlar. Yetkili birisi kral çıplak dese de bu azap herkes için bitse.

İnönü Üniversitesi bu işi zaten yıllardır yapıyor. Belli bir deneyim ve bilgi birikimi de oluştu bu konuda. Öğrenciler, akademisyenler MUFF’un bütçesi ile ilgisi dahi olmayan bir bütçe ile bu işi başarılı bir şekilde yürütüyorlar. Gelin bu işi onlara bırakalım. Varsa hevesimiz, buraya destek vererek orayı daha da geliştirelim

En önemlisini en sona sakladım. Bu arada zannediyorum unuttuğumuz ya da hatırlamak istemediğimiz bir şeyi not etmek istiyorum: “Kayısı festivali aslında bize Özal’ın da bir mirasıdır.”

Onun bu festivale ne kadar önem verdiğini ve suikasta uğradığı yıl dışında her yıl mutlaka geldiğini (Henüz ağır bir kalp ameliyatı olmuşken, hasta hali ile bile) hatırlatmama gerek var mı?

1973 yılındaki ilk Kayısı Festivali açılışından (Foto: Ertaç ÖNAL Arşivi)

Turgut Özal ve eşi Semra Özal, Malatya'da bir kayısı festivalinde

2017'deki 7. Film Festivali'nin İstanbul tanıtımında Malatya yöneticileri

7. Film Festivali'nde ödül alanlar

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

23 yorum yapılmış

  • Orhan Apaydın (6 yıl önce)
    Kayısı Festivali nin ilk yıllardaki yürütme kurulu üyesi olarak naçizane görüş bildirme ihtiyacı duydum. Öncelikle bir merakım var; Adana da Altın Koza Film Festivali nin de önüne geçen Portakal Çiçeği Karnavalı nın yaratıcısı Toyato ceosu degerli hemşehrimiz Ali Haydar Bozkurt a gerek Kaysı Festivali gerekse Film Festivali konusunda bir danışmada bulunuldu mu acaba? Her iki etkinliği birlikte bir program ile gercekleştirmenin en isabetli karar olabileceğini düşünenlerdenim. Cumhuriyetimizin 50. yıldonumu nedeniyle başltığımız, kökü 45 yıla uzanan bir festivalden vaz gecılmesi asla düşünülmemelidir. Malatya da yaşamakta olanlardan daha çok memleketlerinin hasretini çekenler için Kaysı Festivali nden daha etkili bir davet olabilir mi? Herkesi 45 yıllık bir geleneği yaşatmaya davet ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık ŞİRECİ (6 yıl önce)
    Körler sağırlar bir birbirini ağırlarmış, 1973 de çıktım 2013 de geri döndüm memleketime, 1992 den bugüne yazılım uzmanıyım, ahh ahh memleketim kimlere kalmışsın sen, iş bilmez at gözlüklü, her şeyin en iyisini en mükemmelini bilen tatlı su kurnazlarının beşiği olmuşsun, memleketten kaçan büyük işadamları meğer ne kadarda haklıymış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Dr.Gökhan Gökçe (6 yıl önce)
    Gerçekten utanç verici bir durum... Dünya Kayısı Başkentinin bir “KAYISI BAYRAMI” yok... Festival yavan kalıyor ... Kayısı Bayramı ismi bile çok tatlı... Filim festivaline devam MALATYA... Marka değerini bırak kırmızı halıda artistlerle yürü.... çok daha yüksek katma değer yaratırsın!!!
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail Kayaduman (6 yıl önce)
    Kaleminize sağlık güzel bir yazı Ancak şöyle bir durum var Malatya rahmetli Özal dan beri AK Parti'den sonra gerçekten yatırım alan bir il ancak gerçek yatırımların gerçek yerde gerçek tespitler yapılarak gerçek çözüm odaklı çalışmalar yapılmalıdır festivaller olsun diğer etkinlikler olsun aynı şekilde düşünülmeli nasıl ki bir reklam Ajansı'nın işi reklam ve en çok kişiye duyurmak sa belediyemizin de ve yetkililerimiz ile yapacağız tek şey doğru bir çalışma yapmaktır bir iş sadece iş yaparsın diye yapılmamalı festivalde bir anlamı bir önemi olmalı Eğer kayısı Festivali ise kayısı Festivali'nin dünyaya tanıtılmasında ses getirecek Festival olmadı Eğer bu proje zaten tutarsa nasıl ki Antalya'nın Altın Portakal diye festivalleri varsa nasıl başka bir ilin başka bir projesi varsa bizimde efsane olur gider ancak şu an yapmamız gereken daha çok proje üretip bu projelerin bu projelerin alt zemini hazırlanmalı ve ülke gündeminde ses getirmesi için büyük çalışmalar yapılmalıdır Malatya hak ettiği yere gelmeli
    0
    0
    Yanıtla
  • Bedri alan (6 yıl önce)
    Ismaıl kayaduman büyük şehire baskan olursa istanbul antalya olur malatya adam ne demiş kale içinBELEDİYECİLİK HER ALANDA Günümüzde Belediyecilik sadece yol yapmak ve çöp toplamakla sınırlı değil. Belediye sınırları içerisinde yaşayan vatandaşların, belediye hizmetlerinden en ideal anlamda yararlanmaları çocuk, kadın, aile, özürlü ve yaşlı bireylerin beklentilerinin tam olarak belirlenmesiyle olanaklıdır. Vatandaşların taleplerini analiz eden, yönetim sürecine katılımı esas alan yerel yönetimler vatandaşların mutluluk ve huzur içerisinde hayat düzeylerini geliştirecek hizmetleri ortaya koyabilmektir asıl olan. Belediyecilik gerçekten yol yapmak, çöp toplamak mıdır? Yoksa küçücük bir hizmet ile vatandaşın yüreğine mi dokunmaktır? İSMAIL KAYADUMAN Her gün bir proje ; Kalede turizm toplam 9 proje ilk dönemde 1.Yaz aylarında kadın ayrı ve karışık plaj olmak sarti ile güneydeki plajları aratmayacak malatya merkeze 40 km mesafedeki yerleşim yeri olan ilecemiz ,ayrıca elazığ ve çevre ilerdende Bu proje ile belediye halk plajimiz ilgi görecektir. Piknik alanı ,50 adet kamelya 500 adet sejonklu ,baraj yükseliği 1.50cm geçmeyecek sekilde ,havuz fileli altı kum ,olmak şartı ile günümüz koşullarına hem güvenlik açısından, hem de temizlik açısından uygun halde olacak. bu sayede yaz aylarında serinlemek için tehlikeli bölgelerde kazaların önüne geçilip hemde kale halkımızın en doğal hakkı olan hizmetle kalede yenide yaşanır bir ortam oluşturmak icin 1 km lik halk Plajı projemiz örnekleri Türkiye'nin birkaç yerinde denizi olmayan şehirlerde vatandaşın hizmetine sunulmuştur. Bu proje sayesinde belediyemiz bölge olarak, şirin bir Turizm Kasabası şekline dönüşecek. Kalede buna bağlı Restoran sayısı artacak , günde yaklaşık ilk etapta 1000 kişi olmak şartıyla yerli turist Malatya merkez ve çevre yerlerden hedeflenecek . 200 kamelya ,10 adet hafta sonu evi ,su sporları ,çay bahçesi ,Market, kapalı ve açık duş kabinleri yer alacaktır. Böylece hem hafta içi Hem hafta sonu yaklaşık 5 ay konum itibari ilede büyük ilgi görecektir ilçemiz. İlerleyen zamanlarda su sporları, çeşitli organizasyonlar üniversitelerle ortak bölüm çalışması yapılarak ,festivaller ,benzeri etkinlikler gerçekleştirilecek hem sosyal hem turizm acısında bu önemli proje halkımıza yeni iş sahası açacak ve kalkınmada turizimin etkisini gosterecektir. yeniden yaşanır bir kale için biz hizmete talibiz..
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail Kayaduman (6 yıl önce)Bedri alan isimli kullanıcı yorumuna
    Bedri kardeşim çok sağol ama Büyükşehir'e daha bizim bayağı bir yolumuza kardeşim güzel görüşleriniz için çok teşekkür ederim Allah vatanımızı milletimizi bayraksız bırakmasın AK Parti'nin hizmet partisidir Allah'ın izniyle bütün yöneticilerimiz Bunun bilincinde olacak alatya mı daha güzelini hak ediyor Bunu herkes biliyor İnşallah geri gelecek
    0
    0
    Yanıtla
  • nostaljik malatya (6 yıl önce)
    gönül isterdi ki bu tarz bir özeleştiriyi yerel yöneticilerimizin bizzat kendileri yapsınlar, ama nerde... 2000'li yılların başlarında düzenlenen fuarları, kayısı festivallerini hatırlıyorum da o vakitlerde şehirde bir coşku ve heyecan olurdu... yine eskisi gibi o güzel günlere geri dönülmeli...
    0
    0
    Yanıtla
  • Selami Metin (6 yıl önce)
    Burda aslında dikkat çekilmesi gereken nokta neden Malatya Film Festivali yapıldığı değil, sorun elimizdeki festivalleri yapmayı bırakıp neden yeni festivallerin düzenlendiği ve bu yeni festivallerin şehre-halka katkısı nedir? Asıl üzerinde durulması gereken konu budur! Kayısı festivali sadece Iğdır'da mı yapılıyor? Iğdır ile birlikte Mut'da yapmaya başladı. Bu sene Elbistan ve Isparta bile bizim yıllardır yapmayı unuttuğumuz kayısı festivalini yapmaya başladılar.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuzca (6 yıl önce)
    Malatya milletvekilleri kurdukları her cümlede ÖZAL'dan ve ÖZAL'ın mirasından bahsederler.. ama bilmiyorlar ki özalın en büyük mirası kayısı festivalidir..ve bu mirası yok eden belediye başkanı şuan milletvekili.. umarım yeni başkan bu festivale ve malatyanın değerlerine sahip çıkar..
    0
    0
    Yanıtla
  • Sahin (6 yıl önce)
    Nehir Bey; Özcan Denizli, Selahattin Alpayli ve Kahyalı Micili festivali çok özlemiş. Ustad dünya sinemasının önemli filmleri gelirken niye buna düşman olursunuz anlamıyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • yavuzca (6 yıl önce)
    Doğduğu ,büyüdüğü ve hatıralar yaşadığı kente ve bu kentin kültürüne sahip çıkarak , mesuliyet ahlakı içinde yazılarını yazmaya devam eden sayın Nezir Kızılkaya'ya bir Malatyalı olarak teşekkür ediyorum. O'nun yaptığı işler sanırım yıllar sonra anlaşılacak. Kent kültürüne ve şehrin hafızasına sahip çıkması gereken yöneticilerimiz, Akademik camia ve sivil toplum kuruluşları bu anlamda kente dair hiçbirşey üretmezken , Nezir Kızılkaya'nın bu üretkenliği hertürlü takdiri ve saygıyı hak ediyor . Ellerine sağlık güzel insan.. Bu arada sürekli kent kültürüne dair çalışmaları haber yapıp gündeme getiren malatyahaber editörüne de ayrıca teşekkür ederim..
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyahmet (6 yıl önce)
    Ya kardesim bu Malatya bundan hoslaniyor ne yapalim? Nene hatunlarin il baskanlarin vekil oldugu il baskanlari modasindan sonra imam hatip lise mezunlari kuyumcularin cok rahat buyuksehir bld baskani olabildigi ilden bahsediyoruz festival(miş) MİŞ MİŞ MİŞ DE MUŞ MUŞ. Millet bunlara oy veriyor yapacak bir sey yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Misafir (6 yıl önce)
    Sayın editör ben MEB merkez teşkilatından Malatya ya görev için gelmiştim. Bahsettiğiniz muzeleri duymuştum. Ama Birde Malatya lisesinde kurulmuş olan eğitim tarihi muzesini görme imkanım oldu.Sizlerin orayı gormenizide özellikle isterim.
    0
    0
    Yanıtla
  • CENGİZ (6 yıl önce)
    KALEMİNİZE SAĞLIK
    0
    0
    Yanıtla
  • Melih (6 yıl önce)
    Iğdır yapıyor kayısı festivalin artık. Dünya kayısı başkenti güzel Malatyam da yapılmıyor kimse de demiyor neden diye? Gerek esnaf gerek Malatya halkının, herkesin kazanacağı bir kayısı festivali neden yapılmaz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Bülent (6 yıl önce)
    Hemşerim,Malatyadaki Yerel yöneticilerin,belki festival düzenleyecek kadar boş vakitleri Yoktur.Ha unuttum,bizim Terk etmeye başladığımız kayısı festivalini,Iğdır aldı ve bu yıl oldukça görkemli bir kayısı festivali yaptı.Şimdi diyeceklerki,orada da Kayısı yetişiyor.Ben söyleyeyim,Mersin mut da,Elazığ Baskilde de yetişiyor.Lakin ,Kayısı denince ,Malatya.Malatya denince kayısı akla gelir.Dünya kuru Kayısı üretiminin,%70’i Malatya’dan karşılanır.Aroması,lezzeti,çeşitliliği diğer bölgelerle hiç kıyaslanamaz.Bilemiyorum,Malatya bu festivali yapmayacakta,Ne yapacak?üstelik bu kayısı festivali 1986 dan beri yapılmakta iken,terk edildi,.Bazen düşünüyorum.Bu Malatya da Herhalde Malatyalı yaşamıyor.
    0
    0
    Yanıtla
  • ali der (6 yıl önce)
    eskiden Newyork'unda narı meşhurmuş. bırakın artık köylülüğü . gelişime açık olun.
    0
    0
    Yanıtla
  • bencede bırak gavur hayranlığını ülkene memleketine dön gelişmesine olanak tanı yardımcı ol destek ol köstek olma
    0
    0
    Yanıtla
  • Siz Amerikadanmı geldiniz!Benim bildiğim Newyork,beş minaresi ile ünlüydü.Narını sizden duydum.Bir şehrin yerel bir festivali ,şehri geriye mi götürür ?Almanya da bira festivali,İspanya’da domates festivali yapılır.Aydın geçinen,cahilin tekisin.Ayrıca o bahsettiğin köylünün bir tanesi,senin gibi akıllı geçinen cahillerin bintanesine değişilmez.
    0
    0
    Yanıtla
  • zeki küçük (6 yıl önce)
    İlk defa gerçek haber gördüm malatya sitelerinde. Ya bir basın neden iktidarın yanlışlarını görmezden gelir. Yanlışlar olmaz ise doğruları nasıl bulacağız. Kayısı festivalinin neden yapılmadığını bütün halk biliyor ama herkes sessiz kalıyor. Yazıklar olsun malatya yı da bitirdiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Nevzat (6 yıl önce)
    Sayın çakır malesef malatyayın kaysı festivalınıda bitirdi
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 yıl önce)
    Kayısı festivalini bırakıp film festivaline sarılmak Malatya’ya hangi katkıyı yaptı, hangi katkıları yapacak? Ne kazandırdı, elimizde veri var mı? Film festivali Malatyadaki AVM ile yaşıt sanırım. Asıl çıkış noktası AVM merkezli yapılan etkinliklerle yılın 5-10 günü müşteri potansiyelini arttırmaktır. Bu olayla da şehrin bütün kamu kuruluşları destek vermektedir. Şimdi ben size bir soru sorayım AVM'nin mülk sahipleri ile işletmecisi hakkında bilgiler verebilirseniz, kime ne kazandırdığını göreceksiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • mustafa BULUT (6 yıl önce)
    UYU MALATYA'M UYU. HAKKINIZ OLAN KAYSI TANITIMI İÇİN YILLARDAN BERİ YAPILAN ''KAYSI FESTİVALİ'' KAÇ YILDIR YAPILMADIĞINI BİLİYOR MUSUNUZ.? NEDEN YAPILMADIĞINI SORUYOR MUSUNUZ? SORMAYIN MALATYA'M SORMAYIN.BEL Kİ DE SORMAMAKLA HAKLISINIZ. BEL Kİ DE MALATYA'DA MALATYALI KALMADI YADA KAYSICILIK.
    0
    0
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları