SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam
Nezir Kızılkaya

Malatya Çiçek Açacak

Malatya Çiçek Açacak
A- A+ PAYLAŞ

..Artık her Malatyalıya düşen, derneğin bu yoldaki faaliyetlerine omuz vermektir. Tıpkı İnönü Üniversitesini bu kente kazandıran “İnönü Üniversitesi Kurma ve..

Nezir KIZILKAYA nezir.kizilkaya@hotmail.com

Marka şehir, insanların yaşamlarını sürdürmek, çalışmak, yatırım yapmak, eğitim almak ve ziyaret etmek isteyecekleri, cazibesi olan nüfus ve coğrafi büyüklüğü çok da önemli olmayan yerleşim birimidir.

Sahip olduğu kültürel değerler ve doğal güzellikleri ile potansiyeli olan her şehir marka şehre dönüştürülebilir. Önemli olan tüm dinamiklerin, planlandığı ve uygulandığı sürecin kararlılık içerisinde doğru yönetilmesidir.

Bu faaliyetlerin başarılı bir şekilde uygulanması için o şehirde yaşamlarını sürdüren insanların ve faaliyetlerini sürdüren sivil toplum kuruluşlarının, siyasetçilerin, yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının koordineli olarak aynı amaç doğrultusunda birlikte hareket etmesi bir zorunluluktur. Eğer bu birlik ve bütünlük sağlanamazsa sürecin başarıya ulaşması ve şehirle ilgili marka oluşturma çalışmalarının sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi düşünülemez. İnsanların ortak değerlerde birleşerek hareket etmesi ve kitleleri etkileme unsuru, marka şehirlerin yaratılmasında önem taşımaktadır.

Günümüz rekabeti incelendiğinde artık rekabetin ülkeler arasında değil, ülkelerinden daha fazla değere ve üne sahip olan şehirleri arasında yaşandığını söyleyebiliriz. Bu yoğun rekabet ortamında ön plana çıkabilmek için ise şehirlerin markalaşma yoluna gitmesi artık kaçınılmaz bir gereklilik halini almıştır.

Şehir markalaşması kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte, bu potansiyele sahip tüm kentler gelirlerini artırmak, tanınırlık ve farkındalık yaratmak için ürettikleri ürünlerle, sahip oldukları kültürel varlıklarıyla ve tarihi geçmişleriyle marka haline gelmeye çalışmaktadırlar.

Diğer yandan gastronomi unsuru, şehirlerin markalaşma faaliyetlerinde ağırlığını ve önemini her geçen gün artırmaktadır. Turistler günümüzde artık yalnızca deniz-kum-güneş üçlüsünün oluşturduğu tatili tercih etmemekte, çoğalan alternatif fırsatlarla bir şehrin yöresel tatlarını deneyimlemek için buna yönelik turistik destinasyonları da seçebilmektedir. Bu durumu fırsata çevirerek cazibe merkezi haline gelen ve turizm gelirlerini artıran çok sayıda şehir örneği mevcuttur. Bunun için çok fazla uzağa gitmeye de gerek yoktur. Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay bu alanın iyi birer örneğidir. Dünyada ve Türkiye’de başarılı şehir pazarlaması örneklerinin analiz edilmesi kentlerin turizm stratejilerinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlayacaktır.

Markalaşma çalışmaları için de öncelikle tamamen “kaliteli” bir veya daha fazla ürüne sahip olmak gerekmektedir. Eğer ürün hak etmiyorsa, ne kadar uğraşılırsa uğraşılsın sonuç çok da tatmin edici olmayacaktır.

Diğer yandan markalaşmayı hedefleyen şehirlerin bütün paydaşlarla işbirliği yapması da büyük önem taşımaktadır. Çünkü markalaşmada başarıyı yakalamak isteyen kentlerde, bütün paydaşların şehir markası oluşturma çabalarına katılımının sağlaması, başarıya ulaşmada en önemli koşullardan biridir.

Yeme-içme kültürü açısından büyük zenginliğe sahip olan Malatya bu avantajını birçok alanda değerlendirebilecek potansiyele sahiptir. Malatya mutfağının sahip olduğu zengin içeriği ile ülkemizin sayılı mutfakları arasında yer alması, 7.000 yıllık köklü bir tarih ve zengin bir kültürel yapıya sahip olması, doğru planlama, koordinasyon ve kişisel ikbal beklentilerini bir kenara bırakarak yapılacak çalışmalar ile bu kentin tarih ve gastronomi turizmi sayesinde markalaşabileceği konusunda bizlere sonsuz umut vermektedir. 1.Malatya Kayısı çiçeği Şenlikleri” de göstermiştir ki kolektif çalışma isteği bu şehirde mevcuttur. Yeter ki doğru yönetilsin.

Herhangi bir ürünün tanıtımını yapmak, pazar bulmak ya da pazar payını arttırmak için günümüzdeki en önemli ve etkin yollardan birisi, şenlik, festival ve fuarlardır. Şehir pazarlaması açısından da bu etkinlikler önemlidir.

1.Malatya Kayısı çiçeği Şenlikleri” gibi destinasyon pazarlama organizasyonları bir bölge veya şehrin, turizm değeri olarak pazarlanmasını hedefleyen ve kâr amacı gütmeyen organizasyonlardır. Bu organizasyonların amacı bölgenin turizm potansiyelini göstermek, destinasyonun imajını geliştirmek, ziyaretçilere her türlü bilgiyi sağlamak ve bütün turizm sektörüne liderlik etmekle sorumlu olan organizasyonlardır.

Üstlenilen role paralel olarak, şehirlerin pazarlanması açısından bu organizasyonların oluşması ve iyi bir şekilde çalışması hayati öneme sahiptir. Bu da ancak kentteki bütün paydaşların başarıya inanması ve elbirliği ile çalışmasına bağlıdır.

Malatya, kendisine özgü olan ve turistik çekiciliklere sahip özelliklerini tespit ederek bu özelliklerini ön plana çıkarması gerekmektedir. Şehrin turistik arz potansiyelini ortaya koyarak bu kapasitenin turizme nasıl kazandırılabileceği sorusuna cevap aramalıdır. Özellikle sahip olduğu turistik çekicilikleri ile kendisini ön plana çıkarmalı ve bu çekicilikleri ziyaret edebilecek hedef kitleye ulaşması için gerekli çalışmaları yapmalıdır. “Kim yapmalıdır?” sorusunun cevabı ise artık vücut bulmuştur.

1.Malatya Kayısı çiçeği Şenlikleri’ni başarı ile planlayan ve gerçekleştiren Malatya Gastronomi Turizm ve Tanıtma Derneği çok geniş tabanlı bir katılım ile kuruluşunu tamamlamış ve bu zorlu problemin çözümü için yola koyulmuştur. Kentin turizm potansiyelini değerlendirecek hedef kitle Malatya’ya davet edilmiş, 3 gün süren şenliklerde etkin bir tanıtım yapılarak misafirlerin beklentilerine cevap verecek organizasyonlar gerçekleştirilmiştir. Gösterilen çabanın karşılığı sosyal medyada ve ulusal basında yer alan haberler ile de alınmıştır.

Artık her Malatyalıya düşen, derneğin bu yoldaki faaliyetlerine omuz vermektir. Tıpkı İnönü Üniversitesini bu kente kazandıran “İnönü Üniversitesi Kurma ve Yaşatma Derneği’ne olduğu gibi, tıpkı Kayısı Festival ve Fuarını bu kente kazandıran Malatya Fuar Kurma ve Turizm Derneği’ne olduğu gibi, inançlı ve gönülden destek olmaktır. Her mecrada, özellikle de sosyal medyada dernek faaliyetlerinin duyurulması, paylaşılması bile Malatya Gastronomi Turizm ve Tanıtma Derneği’nin omuzlarındaki yükü hafifletecektir.

Malatya’da gastronomi turizminin gelişmesi, yiyecek ve turizm arasındaki ilişkinin sağlıklı bir şekilde kurulmasını sağlayarak yalnızca ekonomik değil, yerel kimliğin ve kültürün güçlenmesine de katkıda bulunarak yöresel kalkınmayı destekleyecektir. Malatya’da gastronomi turizminin hayata geçirilmesi, varlığının korunması ve bunun özendirilmesi, sosyal, kültürel, tarihsel mirasın korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından da oldukça önemlidir.

Dünyanın bilinen en eski bürokrasisinin ortaya çıktığı, mitolojik kalıntıların arasında, Arslantepe’yi gezerek “Lezzet ve Kültür” yolculuğuna başlamanın, 7.000 yıl öncenin sokaklarında dolaşarak onu tüm sırları ile yakından tanımanın, ne kadar önemli olduğunu anlatmanın şimdi tam zamanıdır. Bundan bütün Malatya kazanacaktır.

___

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Malatya44 (3 yıl önce)
    Allahtan korkun kardeşim. Malatya Turgut Ozal Üniversitesi nin emeğini göz ardı etmişsiniz. Şenlikler Kalede gerçekleşti. Üniversitenin personelinin emekleri ile.
    0
    0
    Yanıtla

Nezir Kızılkaya yazıları