Yeni Malatyaspor'da Adil Gevrek'in, keyfi yönetiminin ulaştığı boyutu ortaya koyan, belki de profesyonel futbol dünyasında ilk kez bir kulüp başkanının, galibiyet ve beraberlik primi aldığına dair kayıtlar da dahil olmak üzere bir incelemede ortaya çıkan bilgiler, dudak uçuklattı.
Yeni Malatyaspor'da başkanlık yaptığı 7 yıllık ilk dönem başkanlığının son yıllarında şeffaf olmayan, hesap vermeyen, keyfi yönetim şekli nedeniyle, kulübün Süper Ligden düşmesine yol açan, kendi yakınlarından oluşturduğu kulüp üyeliği yapısı nedeniyle, hesaplarını kongrelerde ibra ettiren, Malatya'nın Vali, milletvekili ve belediye başkanlarının değişik nedenlerle müdahalede bulunmaması nedeniyle, bir ara kendi yönetiminden Ahmet Yaman'a açıklamasını yapamadığı borçlarını ibra ettirdiği kongrede başkanlığı devredip, bunu sağladıktan bir süre sonra yeniden başkanlık görevine gelen Adil Gevrek'e, kulüpte sebep olduğu yıkımın bilinmesine rağmen müdahale edilmedi.
6 Şubat depremlerinden sonra, etkilenen bölgedeki kulüplere tanınan hakla, deprem sonrası yarım sezonda ve 2023- 2024 sezonunda ligden çekilen ve bu süreçte para eden futbolcuları da elden çıkaran Adil Gevrek'in, tüm bu süreçte yaptığı tahribat ve usulsüzlüklerin kayda alınmasına rağmen 'siyasi baskıyla' hakkında işlem yapılmaması yüzünden kulüp yok olma aşamasına geldi.
GEVREK VE SEYİRCİ KALANLAR..
Yeni Malatyaspor'un göz göre, 'rezil edilerek' yok edilme sürecinin, en başta dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın, bu sürecin sorumlusu Adil Gevrek'in kulübün başından uzaklaştırılmasına ilişkin net tavır almaması, dönemin AKP milletvekillerinden Öznur Çalık ve Bülent Tüfenkci'nin, aslında birbirlerinden uzak görünmelerine rağmen, kendi güç ve siyaset hesapları yüzünden Gevrek'e destek vermeleri, iddiaya göre eski İçişleri Bakanlarından Süleyman Soylu'nun da etkisiyle, Gevrek'le ilgili bir rapor hazırlatan Malatya eski Valilerinden Hulusi Şahin'in başlattığı süreci sonuçlandıramaması, maça çıkamadığı için ilk maçında hükmen 3-0 mağlup sayılıp 3 puanı silinen takımı uçurumun kenarına getirdi.
İkinci maça çıkmaması halinde statü gereği bir alt lige düşecek olan Yeni Malatyaspor'u bu akıbetten kurtarmak ve her hafta 'perişan edilerek, Malatyalıya eziyet verilerek' ligin averaj takımı olmasına neden olma pahasına, geçtiğimiz Cumartesi günü oynanması gereken Esenler Erokspor maçı ertelenen, bu arada alt yapıdan 26 futbolcuya lisans çıkarılıp lig mücadelesine katılması Adil Gevrek yönetimi tarafından planlanan Yeni Malatyaspor'un, 2022 ilkbaharında, Valilik talimatıyla hazırlatılan, ancak daha sonra çeşitli nedenlerle işleme konulmayan inceleme raporunda yer alan tespitler dudak uçuklattı.
Şimdi amatörde mücadele eden Malatyaspor ve aynı akıbeti paylaşma yolunda hızla ilerlemekte olan Yeni Malatyaspor'un kötü gidişatında, uzunca bir süredir Malatya profesyonel futbolunu da etkisi altına alan, geçimini taraftarlıktan sağlayan bazı grupların yerel yönetimler ve kulüp yönetimlerini etkilemeleri, bunlara karşı herhangi bir önlem geliştirilememesi, kulübün ‘amatör’ gerçek taraftarının bu grupların etkisiyle kendilerini tamamen her iki kulüpten çekmesi de, Malatya'da profesyonel futbolun olumsuz gidişatında etkili oldu.
İŞLEME KONULAMAYAN RAPORDAN..
Çok daha fazlasının daha ayrıntılı bir incelemeyle ortaya çıkacağı ifade edilen ve işleme konulmadığı için daha sonra Gevrek'in yeniden gelip, kendisine muhalefet eden Ahmet Yaman'dan yönetimi şaibeli bir şekilde almasına engel olamayan rapordaki bazı saptamalar şöyle:
"-Kulübe düzenlenen çekler muhasebe biriminde çek listesi şeklinde izlenmektedir. Bu çek listesinde, kulübe düzenlenen çeklerin 'cüzdana giriş' şeklinde girişleri yapılmaktadır. Bu çeklerin söz konusu listeden çıkışları ise, '3. şahsa çıkış, cüzdandan tahsilat, banka teminat çıkışı' şeklinde izlendiği görülmektedir. Bu çek listesi incelendiğinde, bu çeklerin büyük kısmının bu cüzdana girişinin yapıldığı ancak listeden çıkışlarının ise olmadığı tespit edilmiştir. Listede çıkışı yapılmayan ve cüzdana giriş şeklinde kalan bu çeklerin, kulüp bünyesinde yer almadığı ve bunlarla ilgili kulüp bünyesine giren herhangi bir tahsilatın olmadığı anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan yukarıda bahsedilen listede yer alan cüzdandaki çeklerin yasal defterlere kaydı araştırılmıştır. Buna göre çek listesinde izlenen çeklerin bir kısmının yasal defter kayıtlarında giriş kaydının olmadığı görülmektedir. Örneğin, MA.. GRUP REKLAM VE MÜH.TİC.LTD. ŞTİ'nin kulübe düzenlediği 4548590 nolu T.C. ZİRAAT BANKASI çeki yasal kayıtlarda yer almamaktadır.
Yine yukarıda bahsedilen çek listesinde yer alan cüzdandaki bazı çeklerin, yasal defter kaydında giriş kayıtlarının yapıldığı, ancak çıkış kayıtlarının düzeltme ile yapıldığı anlaşılmıştır. Ör. İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.'nin kulübe düzenlediği 16691 nolu 10.02.2021 vadeli ve 4.300.000,00 TL (500 bin euro) tutarındaki T.C. ZİRAAT BANKASI çekin (Medyada çok konuşulan Yousouf Ndayishimiye transferi ile ilgili) 2021 yılı yasal defter kaydında girişinin yapıldığı; yine 2021 yılı yasar depterinde 31.05.2021 000001236 nolu Mahsup Fişi ile açıkta kalan hesabın kapatıldığı tespit edilmiştir. Bu kaydın neden çekin vadesinden üç buçuk ay sonra dönem sonu kapanış kaydında yapıldığı ve neden düzeltme kaytı ile yapıldığı soruları açıklanmaya ve belgelerle ispatlanmaya muhtaçtır. Muhasebe biriminin işleyişinin bu şekilde olduğuna dair teyit edici açıklamalarına başvurulabilir.
Bunlarla birlikte, kulübün Ziraat Bankası euro hesabı incelendiğinde, bu çekle ilgili olarak herhangi bir tutarın gelmediği görülmektedir. Diğer taraftan, söz konusu çeklerle ilgili olarak kulübün herhangi bir yasal takibata girişmediği de anlaşılmaktadır…
-Kulübün 2022 yılı yeni defter ve belgeleri üzerinde yapılan incelemeler neticesinde Malatyaspor'un, İSTANBUL BAŞAKŞEHİR KULÜBÜ A.Ş.'den 5.000.000,00 TL tutarında alacaklı olduğu görülmektedir. Bu önceki dönemlerden devreden bakiyedir. Açıklanması gereken bir durum söz konusudur. Söz konusu alacağa ilişkin herhangi bir yasal takibatın olmadığı ve bu alacak bakiyesinin neden hala açık kaldığı izaha muhtaçtır.
Medyada yer alan haberlere ve muhasebe biriminden alınan şifaen bilgiler göre İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.'nin, Malatyaspor'dan transfer ettiği Youbouf Ndayishimiye'nin sözleşme gereği ikinci satışındaki % 20 lik pay karşılığı olan 350 bin euro kulüp bünyesine girmemiştir.
Tüm bunlar bir arada düşünüldüğünde, kulübün yasal defter kayıtlarında açıkta kalan ve izah edilemeyen ve de takibi yapılmayan 5.000.000,00 TL'nin, medyada dile getirilen 350 bin euro ile ilgili olması kuvvetle muhtemeldir. Bunun için daha detaylı bir incelemenin yapılması gerekmektedir. Ancak kulübün yasal defter kayıtlarında İSTANBUL BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ A.Ş.'den halen 5 milyon TL alacaklı olduğu, gözden ırak tutulmamalıdır.
-2020 yılında Gökhan Töre isimli futbolcunun Malatyaspor'dan Beşiktaş spor kulübüne transferi gerçekleşmiştir. Sözleşme fesih bedeli olarak Malatyaspor resmi twiter hesabında Malatyaspor'un 4.000.000,00 TL gelir elde ettiği belirtilmiştir. Kulübün yasal defter ve belgelerinde ve banka kayıtlarında söz konusu satışa ilişkin bu bedel tespit edilememiştir.
-29.05.2020 tarihli faturayla, Sadık Çiftpınar isimli futbolcunun Fenerbahçe spor kulübüne transfer bedeli, kulüp kayıtlarında 5.065.350- TL olarak tespit edilmiştir. Daha sonra 2202 nolu 30.09.2020 tarihli yevmiye kaydında, önceki dönem gider ve zarar adı altında bu tutar kapatılmıştır. Söz konusu bedelin tamamı tahsil edilmeden, kulübün yasal defter kayıtlarında zarar olarak kaydedilmiştir. Dolayısıyla söz konusu futbolcunun transferine ilişkin herhangi bir tahsilatın yapılmadığı görülmektedir. İlgili zararın kaynağı bir protokole dayanıyorsa ilgili belgelerin teyidi gerekmektedir. Diğer taraftan söz konusu alacağa ilişkin olarak Fenerbahçe Kulübü nezdinde herhangi bir yasal takibat da bulunmamaktadır.
-Kulübün yasal defter ve belgeleri üzerinden yapılan incelemeler neticesinde MA.. GRUP REKLAM VE MÜH.TİC.LTD.ŞTİ'den 2019-20-21 yıllarından kaynaklı 7.779.151.-TL tutarında reklam sponsorluk gelirleri görülmektedir. Kulübün bu tutarda fatura düzenlediği ancak söz konusu bakiyeye ilişkin herhangi bir tahsilatın yapılmadığı anlaşılmıştır.
DANİEL ALEKSİC BİR KONUŞSA!.
-Daniel Aleksic isimli futbolcunun 2019 yılında Başakşehir kulüne transferi hülle yoluyla gerçekleştiği düşünülmektedir. Futbolcu gerçekte Başakşehir'e transfer edilirken araya Al Ahli kulübü sokulmuştur. Al Ahli'nin futbolcuyu, Malatyaspor kulübünden transfer ettikten çok kısa bir süre sonra satış listesine koyup sezon başlamadan bedelsiz olarak Başakşehir spor kulubüne gönderdiği görülmüştür.
İnternetteki Transfermark haberine göre, Al Ahli'nin Başakşehir kulübüne bonservis bedeli olarak, 3.8 milyon euro ödediği görülmektedir. Oysa, Yeni Malatyaspor Kulübünün 2020 yasal defter ve belgeleri incelendiğinde, söz konusu futbolcunun 30.04.2020 tarih ve 997 nolu yevmiye kaydında bu futbolcunun satışından zarar ettiği görülmektedir.
Futbolcunun, Al Ahli kulübüne transfer olduktan çok kısa bir süre sonra Başakşehir spor kulübüne transfer edilişi medyada da yer almıştır. Hala internet arşivinde mevcut çok sayıda haberlere göre, Yeni Malatyaspor, bu transferden 3.8 milyon euro (yaklaşık olarak 23 milyon) bedeli kasasına koyduğu dile getirilmiştir. Ayrıca Daniel Aleksic'in Tam Saha dergisine vermiş olduğu röportajda; Yeni Malatyaspor'un sözkonusu transferden çok iyi bir kazanç elde ettiğini, Al Ahli'nin neden çok kısa süre içerisinde sözleşmesini feshettiğini, Başakşehire gidişini ve tüm bunlarla ilgili uzunca konuşabileceğini ancak şimdilik sırasının olmadığını açıklamıştır…
SADECE BAŞKAN BİLİYORMUŞ!
-2021- 2022 sezonu içerisinde Exe.. Teknoloji AŞ. ile yapılan sponsorluk anlaşması kapsamında Yeni Malatyaspor tarafından Exe.. Teknoloji AŞ. adına toplam 46.000.000 TL tutarında farklı tarihlerde faturalar düzenlenmiştir. Düzenlenen faturaların bir kısmı tahsil edilmiştir. Ancak sebebi açıklanmayan bir nedenle Şubat 2022 döneminde 2.700.00 TL ve Mayıs 2022 döneminde ise 15.300.000 TL tutarında Exe.. Teknoloji AŞ. tarafından Yeni Malatyaspor adına iade faturası düzenlenmiştir. Kulüp muhasebe departmanı söz konusu iade faturasının o dönemdeki kulüp başkanının bilgisi ve oluru dahilinde Exe.. Teknoloji AŞ tarafından tek taraflı gerçekleştirildiğini ve kendilerinin bu konuda bir bilgilerinin olmadığını belirtmiştir. Burada bu büyüklükteki bir alacaktan herhangi bir belgeye ve sebebe dayanmaksızın vazgeçilmesi ticari teamüllere uygun bulunmamaktadır. Ayrıca bu işlemden kısa bir süre sonra kulüp yönetiminin değişmesi de söz konusu işlemleri daha şüpheli hale getirmiştir. Diğer taraftan kulüp muhasebe departmanı Exe.. Teknoloji AŞ. ile yapılan sponsorluk sözleşmesinin bulunmadığını beyan etmiştir.
YÖNETİCİLERİN KULÜPLE TİCARETİ
-Yeni Malatyaspor'un 2019- 2020- 2021- 2022 dönemlerinde Prof.., Sil.., N.. ve Nur.., Si.. Kağıt isimli firmalardan toplam 17 milyon TL alımlar tespit edilmiştir. Söz konusu firmaların ticaret sizil gazetesindeki ortaklık yapısına bakıldığında firma sahip ve yetkililerinin bazılarının Fevzi Gevrek, Hakkı Çelikel ve İlhan Çelebi (Si.. Kağıt) olduğu görülmüştür. Dolayısıyla bu kişiler, kulüp yönetimi ile ilişkili kişiler olduğu için söz konusu firmalar da Yeni Malatyaspor ile ilgili kişiler sayılmaktadır.
Yukarıda yer alan ilişkili firmalardan 17 milyonluk alım tutarı ve içerikleri incelendiğinde, bu alımların nitelik ve nicelikleri açısından ciddi şüpheler taşıdığı görülmektedir.
Buna göre şirket adresleri İstanbul'da olan Prof.., Sil.., N.. ve Nur.. den alınan mal ve hizmetlerin Malatya ilinde yapıldığına dair nakliyat, teslimat vb. ispatlayıcı herhangi bir bilgiye rastanılmamıştır. Fatura içeriklerine bakıldığında, örneğin NB Yönetim Temizlik firmasının kulübe düzenlediği 339744 no lu faturada Yeni Malatyaspor'un 105.315,00 TL bedelle 75 adet kat hizmet arabası alımı mevcuttur. Bu miktarda kat hizmet aracına kulübün ihtiyaç duymadığı izahtan varestedir.
SAHTE FATURACI ŞİRKET!
Ayrıca, maliyeden kulübe gelen resmi bir yazıda NUR.. TEMİZLİK DANIŞMANLIK HİZMETLERİ SANVE TİC LİTD ŞTİ hakkında sahte fatura kullanıcısı ön tespit raporu olduğu da görülmüştür.
Diğer taraftan Kulüp muhasebe birimi, Yeni Malatyaspor'un söz konusu İstanbul'da mukim firmalardan fiili olarak herhangi bir mal veya hizmet alımlarının bulunmadığını beyan etmiştir.
-Kulüp nakit ihtiyacının büyük bölümünü sahip olduğu çek ve senetleri Fiba Faktoring A.Ş.'ye keşide ederek sağlamaktadır. Yeni Malatyaspor'un yasal defter kayıt ve belgeler üzerinden yapılan incelemede; 2020- 2021 ve 2021- 2022 sezonlarında kulübün, Fiba Faktoring AŞ'ye olan kredi borcunun 31.994.452,02 TL'ye ulaştığı görülmektedir. Bir faktoring firmasından karşılığı olmadan çek- senet ibraz edilmeksizin nakit temin edebilmek mümkün değildir. Hesabın açık kalması nedeni yasal defter kayıt ve belgelere kaydedilmeyen çeklerin keşide için Fiba Faktoring'e verilmesi olduğu düşünülmektedir. Ayrıca çekler, kulübün yasal defter kayıtlarında yer almadığından, hesabın kapatılması mümkün olmadığı anlaşılmaktadır. Faktoring firması nezdinde yapılacak mutabakatla 2020-2021 ve 2021- 2022 sezonlarında hangi çek ve senetlerin Fiba Faktoringe keşideye verildiğinin belirlenebileceği ve bundan hareketle kulübün yasal kayıtlarında kapatılamayan 31.994.452,02 TL'lik tutara açıklık getirileceği düşünülmektedir.
DÜNYA FUTBOLUNDA BELKİ BİR İLK.. KENDİ KULÜBÜNDEN GALİBİYET VE BERABERLİK PRİMİ ALAN BAŞKAN!.
-Muhasebe birimindeki evraklar üzerinde yapılan incelemeler neticesinde Kulüp Başkanı Adil Gevrek'e 2019-20-21 yıllarında toplamda kulüp kasasından 800.000-TL civarında galibiyet ve beraberlik primi verildiği tespit edilmiştir.
-Kulübün yasal defter ve belgeleri üzerinden yapılan incelemeler neticesinde, farklı dönemlerde kulüp hesaplarından belgesiz para çıkışlarının olduğu, dönem içibarıyla biriken söz konusu bu tutarların dönem sonlarında düzeltme kayıtları giderleştirilerek kapatıldığı tespit edilmiştir.
Örneğin, 31.12.2020 tarih ve 3270 no lu yevmiye kaydı ile ödemesi yapılan 3.000.000-TL tutarındaki verilen sipariş avansı düzeltme kaydıyla herhangi bir belgeye dayanmaksızın giderleştirilerek kapatılmıştır. Faturasız gerçekleşirilen bu ödemeyle kulübün kasasından para çıkışı olduğu anlaşılmaktadır.
İkinci bir örnek verecek olursak, 21.12.2021 tarihli 3293 ve 3488 nolu yevmiye kayıtlarında toplamda 20.381.465-TL tutarında bir bedel prim tutarı adı altında kasa hesabından çıkarılmıştır. Bu hacimde bir paranın elden dağıtılması ticari icaplara uygun düşmemektedir. Ayrıca kulüp tek seferde bu meblağda bir prim ödemesini başka kayıtlarda gerçekleştirmemiştir. Yasal defter ve belgelerde, paranın kimlere verildiğine ilişin herhangi bir bilgi de bulunmamaktadır. Bu meblağdaki tek seferde para çıkışının ilgililerce açıklanması gerekmektedir. Bu işlemler kulübün kayıtdışı gelir ve giderlerinin olduğu şüphesini artırıp kulüp kayıtlarının sağlıklı bir şekilde denetim ve takibine engel olmaktadır.
ŞÜPHELİ İŞLEMLER..
-Adem Büyük, Ahmet Ildız ve Semih Kaya ile ilgili kayıtlarda şüpheli işlemlere rastlanılmıştır. Söz konusu gerçekliğin ortaya çıkarılması için ilgili futbolcuların ifadelerine ihtiyaç duyulmaktadır.
-Kulübün yasal defter ve belgeleri üzerinden yapılan incelemeler neticesinde; kulüp kayıtlarında Hele.. firmasından 6 milyon TL tutarında bir gelir tahakkukunun yapıldığı ancak ilgili hesaba ilişkin herhangi bir tahsilat veya takibatın yapılmadığı tespit edilmiştir.
-2019- 20- 21 dönemlerinde kulüp çok sayıda futbolcu transferi gerçekleştirmiştir. Bu transferlere ilişkin olarak kamuoyunda farklı haberler ve iddialar yer almaktadır. (Ali Melle, Kubilay Türkyılmaz, Dos Santos, Fofana, Afriah Koah, Bifouma, Atakan Müjde vb. ile ilgili) Ancak her ne kadar kulüp kayıtlarında yer alan tutarlar şüphe uyandırıcı nitelikte olsa da söz konusu bedellerin gerçekliğinin ve yerindeliğinin tespiti için işlemlere taraf olan futbolcu ve menajerlerin şahsi hesaplarının kontrolü gerekmekte olup ayrıca ifadelerine başvurulmalıdır.
-Son olarak Kulübün yasal defter ve belgeleri üzerinden yapılan incelemeler neticesinde; Kulübün, İstanbul'da mukim Topal.. döviz ile sürekli bir para alışverişinin olduğu, piyasa ödemelerinin ve futbolcu ödemelerinin vb sıkça bu firma üzerinden yapıldığı anlaşılmıştır. Daha detaylı araştırma yapıldığında, bu işlemlerin mahiyetlerinin gerçekte ne olduğu ve yasal defter kayıtlara ne kadar uygun olduğu tespit edilebilir.
Ön tespit çalışmalarımızın sonucuna göre, tüm bu yapılan tespitler, kulüp yasal defter ve kayıtlarının ihticaca sahih olmadığını ve yetkili- yasal mercilerce daha detaylı araştırma yapılması gerektirdiğini ortaya koymaktadır."
KİMSE DENETLEMEDİ, SEYRETTİ
Söz konusu incelemenin kapsadığı dönemde, 7 yıllık Gevrek yönetiminin Denetim Kurulu Başkanlığı'nı, halen Ankara Malatyalılar Derneği Başkanlığı görevinde bulunan Kamil Göksu yapmaktaydı. Göksu, Gevrek'in görevi bırakmak zorunda kaldığı kongrede başkan adayı olarak ortaya çıkmış, Gevrek dönemini denetlemeyen ve çok konuşulan yolsuzluk- usulsüzlük iddialarıyla ilgili herhangi bir tespit yapmayan Göksu'nun, bu adaylık çıkışı, "Gevrek Jokerliği" olarak yorumlanmış, ancak daha sonra yönetime talip olan Gevrek'e yakın bir isim Ahmet Yaman, bu görevi yerine getirmişti.
Yaman yönetimi de, bir süre sonra, kulüp hesaplarındaki bazı sorunlu işlemleri tespit edince, Gevrek'le araları açılmış, daha sonra karşı karşıya gelmişlerdi. Gevrek, kendi akraba ve köylülerinin çoğunlukta olduğu yaklaşık 50 kişilik bir üye grubuyla, kulübü olağanüstü kongreye götürmüş, bu süreçte, daha önce hakkında hazırlanan ve ayrıntıları haberde yer alan rapor işleme alınmadığı gibi, üstüne polis koruması altında kongreyi yapmış ve şu andaki yönetimini kendi başkanlığında oluşturmuştu. Gevrek'in başkan olduğu kongre sürecini Ahmet Yaman yönetimi yargıya götürmüş, ancak sonuç alamamıştı.
Şaibeli bir şekilde yeniden kulüp başkanlığını devralan Gevrek'in, bu süreçte kulüp kayıtlarına herhangi bir müdahalesinin olup olmadığı bilinmiyor.
Malatya'nın nasıl ve kimler tarafından yönetildiğine ilişkin çok önemli bir örnek olan Yeni Malatyaspor'da, deprem sonrası tüm ilginin buna ilişkin çalışmalara yönelmesi, ligden çekilen takımın, şehrin gündeminden düşmesi, Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanının değişmesi ve yeni isimlerin Gevrek ile kulübün geçmişiyle ilgili bilgi sahibi olmamaları, "SAHİPSİZ MALATYA" klişesini adeta şehrin adı yaptı.
malatyahaber.com